Klasszikus

Beethoven: C-dúr "Waldstein" szonáta

2014.12.18. 07:30
Ajánlom
"C-dúr utazásunk folytatódik: ma Beethoven opus 53-as Waldstein szonátáját mutatjuk be. E nagyszerű mű hatalmas építményén az életigenlő hang uralkodik. Az egész csupa fény és ragyogás."

A mű ismertetéséhez ezúttal Alsvang Beethoven című könyvét hívjuk segítségül: "1804-ben Beethoven, azonkívül, hogy befejezte a III. szimfóniát, írt két további zongoraszonátát: az 'Aurora' néven ismert op. 53. C-dur szonátát (E művet nálunk inkább Waldstein-szonáta néven ismerik - Szerk.) és az op. 57. f-moll szonátát, az Appassionátát. Mind a két szonáta Beethoven legjelentősebb zongoraművei közé tartozik. Az Aurora (Waldstein), a III. szimfóniához hasonlóan, energiát sugároz, de benne nem annyira a harc drámaisága ölt testet, mint inkább a győzelem öntudata. E nagyszerű mű hatalmas építményén az életigenlő hang uralkodik. Az egész csupa fény és ragyogás. A szonáta kéttételes: a második tételt elmélyült, rövid és lassú bevezetés előzi meg. A mű számos tartalmi értelmezése közül megemlíthetjük a következő, többé-kevésbé szerencsés elgondolást: az elején - első tétel - élénk, mozgalmas, lármás nap van; bevezetés a második tételhez: csendes éj, s végül a zárótétel; az illatos reggel hírnöke, a lángoló hajnalpír. Innen a szonáta neve: Aurora (hajnal). Egyébként ez az értelmezés sem hozza maradéktalanul felszínre a műben rejlő gondolati gazdagságot."

És ha már a cikk címében Waldstein szonáta szerepel, illik erre is magyarázatot adni: Beethoven e művét régi barátjának és pártfogójának, Ferdinand von Waldstein grófnak ajánlotta. A kettejük barátsága még a bonni időkbe nyúlik vissza: Waldstein gróftól kapta Beethoven első zongoráját, de tőle kapott ösztönzést az improvizációra, általa ismerte meg Haydn és Mozart műveit, amikor pedig Bécsbe költözött, Waldstein gróf ajánlotta be a művészetet pártoló főrangú körökhöz. Hallgassuk meg a szonátát Daniel Barenboim előadásában:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.