Klasszikus

Beethoven: C-dúr "Waldstein" szonáta

2014.12.18. 07:30
Ajánlom
"C-dúr utazásunk folytatódik: ma Beethoven opus 53-as Waldstein szonátáját mutatjuk be. E nagyszerű mű hatalmas építményén az életigenlő hang uralkodik. Az egész csupa fény és ragyogás."

A mű ismertetéséhez ezúttal Alsvang Beethoven című könyvét hívjuk segítségül: "1804-ben Beethoven, azonkívül, hogy befejezte a III. szimfóniát, írt két további zongoraszonátát: az 'Aurora' néven ismert op. 53. C-dur szonátát (E művet nálunk inkább Waldstein-szonáta néven ismerik - Szerk.) és az op. 57. f-moll szonátát, az Appassionátát. Mind a két szonáta Beethoven legjelentősebb zongoraművei közé tartozik. Az Aurora (Waldstein), a III. szimfóniához hasonlóan, energiát sugároz, de benne nem annyira a harc drámaisága ölt testet, mint inkább a győzelem öntudata. E nagyszerű mű hatalmas építményén az életigenlő hang uralkodik. Az egész csupa fény és ragyogás. A szonáta kéttételes: a második tételt elmélyült, rövid és lassú bevezetés előzi meg. A mű számos tartalmi értelmezése közül megemlíthetjük a következő, többé-kevésbé szerencsés elgondolást: az elején - első tétel - élénk, mozgalmas, lármás nap van; bevezetés a második tételhez: csendes éj, s végül a zárótétel; az illatos reggel hírnöke, a lángoló hajnalpír. Innen a szonáta neve: Aurora (hajnal). Egyébként ez az értelmezés sem hozza maradéktalanul felszínre a műben rejlő gondolati gazdagságot."

És ha már a cikk címében Waldstein szonáta szerepel, illik erre is magyarázatot adni: Beethoven e művét régi barátjának és pártfogójának, Ferdinand von Waldstein grófnak ajánlotta. A kettejük barátsága még a bonni időkbe nyúlik vissza: Waldstein gróftól kapta Beethoven első zongoráját, de tőle kapott ösztönzést az improvizációra, általa ismerte meg Haydn és Mozart műveit, amikor pedig Bécsbe költözött, Waldstein gróf ajánlotta be a művészetet pártoló főrangú körökhöz. Hallgassuk meg a szonátát Daniel Barenboim előadásában:

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.