Klasszikus

Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny

2014.12.02. 07:30
Ajánlom
Beethoven öt zongoraversenyéből kettő az első alkotói korszakhoz köthető, míg három az 1802-től 1814-ig tartó második alkotói korszakban született. A zongoraverseny meghallgatása előtt ismerkedjünk meg röviden a zeneszerző alkotói korszakaival. A zenetörténet Beethoven munkásságát négy periódusra osztja.

Az előkészítő korszakot az 1795-ös évvel zárhatjuk le. Beethoven ekkor huszonöt éves. Élete eddig Bonnban és részben Bécsben telt: Bonnban tanulással, kenyérkeresettel, Bécsben a tudásbeli hiányok pótlásával. Eleinte Mozart felé halad, de mindinkább az önállóság felé. Első korszaka, amely már határozott egyéniségét mutatja, 1795-től 1802-ig tart. Ebben a korszakban írja többek között I. szimfóniáját, első hat vonósnégyesét és első két zongoraversenyét.

Második korszaka az 1802-től 1814-ig tartó időszak: ez már a teljesen kifejlett művész időszaka. Ekkor komponálja hét szimfóniáját (a II-tól a VIII-ig), ekkor születik a harmadik, negyedik és ötödik zongoraverseny, a Hármasverseny, valamint zongoraszonátáinak nagy része - a teljesség igénye nélkül. 1814-1818 között családi viszályok és betegségek miatt alig dolgozik valamit, utolsó alkotói korszaka 1818-tól 1827-ben bekövetkezett haláláig tart. Választásunk a második korszakhoz köthető V. zongoraverseny, amelyet joggal tartanak mind a műfaj, mind a beethoveni életmű egyik legcsodálatosabb alkotásának. A versenyművön Beethoven 1809 és 1811 között dolgozott Bécsben, majd 1811-ben november 28-án mutattak be Lipcsében. A bécsi bemutatóra sem kellett sokat várni: a következő év februárjában Carl Czerny mutatta be a művet Bécsben. A zongoraverseny mellékneve (Császár koncert) nem Beethoventől, hanem a mű angol kiadójától, Johann Baptist Cramertől származik.  Íme, a teljes mű Daniel Barenboim szólójával:

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.