Klasszikus

Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny

2014.12.02. 07:30
Ajánlom
Beethoven öt zongoraversenyéből kettő az első alkotói korszakhoz köthető, míg három az 1802-től 1814-ig tartó második alkotói korszakban született. A zongoraverseny meghallgatása előtt ismerkedjünk meg röviden a zeneszerző alkotói korszakaival. A zenetörténet Beethoven munkásságát négy periódusra osztja.

Az előkészítő korszakot az 1795-ös évvel zárhatjuk le. Beethoven ekkor huszonöt éves. Élete eddig Bonnban és részben Bécsben telt: Bonnban tanulással, kenyérkeresettel, Bécsben a tudásbeli hiányok pótlásával. Eleinte Mozart felé halad, de mindinkább az önállóság felé. Első korszaka, amely már határozott egyéniségét mutatja, 1795-től 1802-ig tart. Ebben a korszakban írja többek között I. szimfóniáját, első hat vonósnégyesét és első két zongoraversenyét.

Második korszaka az 1802-től 1814-ig tartó időszak: ez már a teljesen kifejlett művész időszaka. Ekkor komponálja hét szimfóniáját (a II-tól a VIII-ig), ekkor születik a harmadik, negyedik és ötödik zongoraverseny, a Hármasverseny, valamint zongoraszonátáinak nagy része - a teljesség igénye nélkül. 1814-1818 között családi viszályok és betegségek miatt alig dolgozik valamit, utolsó alkotói korszaka 1818-tól 1827-ben bekövetkezett haláláig tart. Választásunk a második korszakhoz köthető V. zongoraverseny, amelyet joggal tartanak mind a műfaj, mind a beethoveni életmű egyik legcsodálatosabb alkotásának. A versenyművön Beethoven 1809 és 1811 között dolgozott Bécsben, majd 1811-ben november 28-án mutattak be Lipcsében. A bécsi bemutatóra sem kellett sokat várni: a következő év februárjában Carl Czerny mutatta be a művet Bécsben. A zongoraverseny mellékneve (Császár koncert) nem Beethoventől, hanem a mű angol kiadójától, Johann Baptist Cramertől származik.  Íme, a teljes mű Daniel Barenboim szólójával:

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.