Klasszikus

Beethoven: Hegedűverseny

2014.12.13. 07:29
Ajánlom
Beethoven II. szimfóniája után a szintén D-dúrban írott hegedűversenyét mutatjuk be. A mű 1806-ban készült, és a korszak híres hegedűművésze, Franz Clement rendelte meg Beethoventől.

A bemutató, amelyre szintén 1806-ban került sor a Theater an der Wien színháztermében, vegyes sikert hozott a zeneszerző számára, a közönség lelkesedett, de a kritikusok és a szakmabeliek egy része túlságosan "újszerűnek" ítélte, Beethoven régi stílusát, az I. szimfónia és a megszokott darabok szellemiségét hiányolták. A zenetörténetben nem ritkaság, hogy egy mű a bemutatón nem arat osztatlan sikert. Azóta persze a hegedűverseny elfoglalta méltó helyét a műfaj irodalmában: Tóth Aladár szerint "a hegedűversenyek fejedelme", Pándi Marianne "a klasszikus hegedű-irodalom páratlan remekeként" jellemzi, de talán Szabolcsi Bence fogalmazza meg a legjobban Beethoven című könyvében: "... épp e forrón áradó, s mindig nemes dolce-hang révén lehetett a hegedűverseny műfajának legszebb s legvilágítóbb képviselője."

Érdemes még egy gondolat erejéig Szabolcsi Bencénél maradni: "...a szimfonikus hangszövet itt nem vitázó felekre, hanem háttérre és előtérre oszlik, a szólista alig több, mint az együttesből ki-kilépő s oda időnként visszaolvadó 'első az egyenlők között', maga a koncert tehát nem annyira 'mérkőzés', mint inkább szövetkezés egy költemény váltakozó előadására." Hallgassuk meg, hogyan "szövetkezett" Yehudi Menuhin, Sir Davis Colin és a London Symphony Orchestra Beethoven hegedűversenyének előadására 1962-ben:

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.