Klasszikus

Beethoven IX. szimfóniáját adja elő a Fesztiválzenekar a Hősök terén

2020.06.25. 11:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar is készül az új szezonra: nyár végén Beethoven IX. szimfóniáját is előadják a Hősök terén, szeptemberben pedig visszatérnek a koncerttermekbe.

Június 24-től már jegyet és szabad bérletet is vásárolhatnak a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeire. Aki a szabad bérlet mellett dönt, minden kötöttség nélkül válogathatja össze, mikor és milyen koncertekre szeretne eljutni a 2020–21-es szezonban, a vásárlás végén pedig kedvezmény is jár.

A Fesztiválzenekar részletes menetrendet dolgozott ki arról, hogyan szeretnének visszatérni a világjárványt követően a megszokott koncertéletbe.

STA_7855-120357.jpg

Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

„A Budapesti Fesztiválzenekar is arra kényszerült, hogy szüneteltesse zenekari koncertjeit a járvány alatt. Mégsem pihentünk: zenekarunk összes tagja részt vett a 70-nél több online Karanténesten és az élő Szerenádokon” – mondta Fischer Iván zeneigazgató, aki szerint a zenekar így a szükségből erényt kovácsolt. –

„Köszönöm és gratulálok minden muzsikusunknak és munkatársunknak, akik ebben a nehéz időszakban ilyen sikerrel helytálltak!”

A zenekar fokozatosan tér vissza a közönség elé. Augusztus 10-től az eddig online Karanténesteket átkeresztelik Nyári Kamaraestekre, azokra az online közvetítés mellett már kis élő közönséget hívnak.

Augusztus 30-án szabadtéri koncerten ünneplik a koncertélet újraindulását.

„Hogy kifejezzük ezzel kapcsolatos örömünket és tisztelettel adózzunk a Beethoven-év előtt is, előadjuk egy szabadtéri koncert keretében a Hősök terén a jubiláló szerző 9. szimfóniáját.”

Erre a Fővárossal együtt rendezett nagyszabású hangversenyre a zenekar cseh, szlovák, osztrák, román és magyar kórusokat hív, hogy együtt énekeljenek és együtt ünnepeljenek. „Az ingyenes koncertre többezer hallgatót várunk szeretettel – töltsék meg a Hősök terét, ünnepeljenek velünk!” – invitált Fischer Iván.

Szeptember 10-től a zenekar teljes értékű koncerteket ad Budapest hangversenytermeiben, remélik, a szokásos telt ház előtt. Szeptemberben kerül sor az Európai Hidak fesztiválra is, amelyet a Müpával karöltve most Nagy-Britannia zenéjének szentel a művészeti vezető, Fischer Iván. Az első zenekari turné Svájcba viszi a zenekart, és az eredeti terveknek megfelelően megtartják az októberi Vicenzai Operafesztivált. Novemberben egy kínai meghívásnak is eleget tesznek, Vuhanban is fognak koncertezni, ahol – ahogy Fischer fogalmaz – „számos zenerajongó él, ők ugyanúgy áhítoznak már zenei élményre, mint mi valamennyien.”

A Fesztiválzenekar a júniusban budapesti lakóházak udvarain adott koncerteket. Az erről készült videót itt nézhetik meg.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.