Klasszikus

Beethoven IX. szimfóniáját adja elő a Fesztiválzenekar a Hősök terén

2020.06.25. 11:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar is készül az új szezonra: nyár végén Beethoven IX. szimfóniáját is előadják a Hősök terén, szeptemberben pedig visszatérnek a koncerttermekbe.

Június 24-től már jegyet és szabad bérletet is vásárolhatnak a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeire. Aki a szabad bérlet mellett dönt, minden kötöttség nélkül válogathatja össze, mikor és milyen koncertekre szeretne eljutni a 2020–21-es szezonban, a vásárlás végén pedig kedvezmény is jár.

A Fesztiválzenekar részletes menetrendet dolgozott ki arról, hogyan szeretnének visszatérni a világjárványt követően a megszokott koncertéletbe.

STA_7855-120357.jpg

Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

„A Budapesti Fesztiválzenekar is arra kényszerült, hogy szüneteltesse zenekari koncertjeit a járvány alatt. Mégsem pihentünk: zenekarunk összes tagja részt vett a 70-nél több online Karanténesten és az élő Szerenádokon” – mondta Fischer Iván zeneigazgató, aki szerint a zenekar így a szükségből erényt kovácsolt. –

„Köszönöm és gratulálok minden muzsikusunknak és munkatársunknak, akik ebben a nehéz időszakban ilyen sikerrel helytálltak!”

A zenekar fokozatosan tér vissza a közönség elé. Augusztus 10-től az eddig online Karanténesteket átkeresztelik Nyári Kamaraestekre, azokra az online közvetítés mellett már kis élő közönséget hívnak.

Augusztus 30-án szabadtéri koncerten ünneplik a koncertélet újraindulását.

„Hogy kifejezzük ezzel kapcsolatos örömünket és tisztelettel adózzunk a Beethoven-év előtt is, előadjuk egy szabadtéri koncert keretében a Hősök terén a jubiláló szerző 9. szimfóniáját.”

Erre a Fővárossal együtt rendezett nagyszabású hangversenyre a zenekar cseh, szlovák, osztrák, román és magyar kórusokat hív, hogy együtt énekeljenek és együtt ünnepeljenek. „Az ingyenes koncertre többezer hallgatót várunk szeretettel – töltsék meg a Hősök terét, ünnepeljenek velünk!” – invitált Fischer Iván.

Szeptember 10-től a zenekar teljes értékű koncerteket ad Budapest hangversenytermeiben, remélik, a szokásos telt ház előtt. Szeptemberben kerül sor az Európai Hidak fesztiválra is, amelyet a Müpával karöltve most Nagy-Britannia zenéjének szentel a művészeti vezető, Fischer Iván. Az első zenekari turné Svájcba viszi a zenekart, és az eredeti terveknek megfelelően megtartják az októberi Vicenzai Operafesztivált. Novemberben egy kínai meghívásnak is eleget tesznek, Vuhanban is fognak koncertezni, ahol – ahogy Fischer fogalmaz – „számos zenerajongó él, ők ugyanúgy áhítoznak már zenei élményre, mint mi valamennyien.”

A Fesztiválzenekar a júniusban budapesti lakóházak udvarain adott koncerteket. Az erről készült videót itt nézhetik meg.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.