Klasszikus

Beethoven: költő

2014.06.12. 15:07
Ajánlom
Befejező koncertjéhez érkezik az Óbudai Danubia Zenekar Beethoven-sorozata, amely rendhagyó portrét rajzol a géniusz személyiségének három, egymásnak látszatra ellentmondó jellemzőjéről – hangokban, képekben, szavakban.

A lázadó és a remete után a költő mutatkozik be a Budapest Music Center közönsége számára június 15-én, vasárnap este 7 órai kezdettel. Beethoven is szívesen bolyongott a természetben, miután egy rövid sétával a korabeli Bécs magas bérházai közül a mai külvárosok helyén állt idilli falvakba szökött. A titáni lélek itt elcsendesedhetett, és az érintetlen környezet pedig újra és újra előhívta belőle a költőt.

Beethoven természetköltészete nem kizárólag romantikus elvágyódásból vagy a szentimentalizmus korának illúzióiból táplálkozott. A feloldódásban, a természettel való egyesülésben - a 21. századnak is üzenve - az ember számára valódi alternatívát látott. A klasszikus idill hangulatát idézi VI. „Pasztorál" szimfóniája (F-dúr, opus 68), amely ember és természet kapcsolatát ragadja meg a mai ember számára is figyelmeztető szándékkal.

A G-dúr zongoraverseny, mely a bérletkoncert másik kiválasztott kompozíciója, Beethoven rendkívül személyes vallomása, versenyművei közt az egyik legmélyebb, legnagyobb lelki mélységekbe hatoló zene. Beethoven sorrendben negyedik billentyűs hangszerre írt concertója egyben olyan technikai bravúr is, amely számot ad az érett zeneköltő mindentudásáról a hangszerelés és a szólóhangszer terén.

A Beethoven: Költő című koncert házigazdája - immár híven a Danubia hagyományaihoz - Eckhardt Gábor, aki az előadást színes, vetítéssel illusztrált ismeretterjesztéssel teszi teljessé. Zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, a zenekart Hámori Máté vezényli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.