Klasszikus

Beethoven: költő

2014.06.12. 15:07
Ajánlom
Befejező koncertjéhez érkezik az Óbudai Danubia Zenekar Beethoven-sorozata, amely rendhagyó portrét rajzol a géniusz személyiségének három, egymásnak látszatra ellentmondó jellemzőjéről – hangokban, képekben, szavakban.

A lázadó és a remete után a költő mutatkozik be a Budapest Music Center közönsége számára június 15-én, vasárnap este 7 órai kezdettel. Beethoven is szívesen bolyongott a természetben, miután egy rövid sétával a korabeli Bécs magas bérházai közül a mai külvárosok helyén állt idilli falvakba szökött. A titáni lélek itt elcsendesedhetett, és az érintetlen környezet pedig újra és újra előhívta belőle a költőt.

Beethoven természetköltészete nem kizárólag romantikus elvágyódásból vagy a szentimentalizmus korának illúzióiból táplálkozott. A feloldódásban, a természettel való egyesülésben - a 21. századnak is üzenve - az ember számára valódi alternatívát látott. A klasszikus idill hangulatát idézi VI. „Pasztorál" szimfóniája (F-dúr, opus 68), amely ember és természet kapcsolatát ragadja meg a mai ember számára is figyelmeztető szándékkal.

A G-dúr zongoraverseny, mely a bérletkoncert másik kiválasztott kompozíciója, Beethoven rendkívül személyes vallomása, versenyművei közt az egyik legmélyebb, legnagyobb lelki mélységekbe hatoló zene. Beethoven sorrendben negyedik billentyűs hangszerre írt concertója egyben olyan technikai bravúr is, amely számot ad az érett zeneköltő mindentudásáról a hangszerelés és a szólóhangszer terén.

A Beethoven: Költő című koncert házigazdája - immár híven a Danubia hagyományaihoz - Eckhardt Gábor, aki az előadást színes, vetítéssel illusztrált ismeretterjesztéssel teszi teljessé. Zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, a zenekart Hámori Máté vezényli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.
Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.