Klasszikus

Beethoven lírai arca

2013.10.18. 11:48
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok október 26-i hangversenyének szólistája Cristina Ortiz lesz. A brazil zongoraművész szerint Beethoven 4. zongoraversenye (G-dúr, op. 58) páratlan alkotás, amely lényegében semmihez sem hasonlítható.

Az alkotás 1807 márciusában lezajlott, zártkörű premierjén Beethoven maga játszotta a szólót Lobkowitz herceg bécsi palotájában. (A nyilvános bemutatóra jóval később, 1808. december 22-én került csak sor a Theater an der Wienben.) Bár a korabeli kritika (például az Allgemeine musikalische Zeitung recenziója) lelkesedett a versenymű komplexitásáért és finoman rögtönzésszerű líraiságáért, a kompozíció utóbb - nagy valószínűséggel éppen kevéssé heroikus hangütése miatt - feledésbe merült egészen addig, míg Mendelssohn 1836-ban újra be nem mutatta. Azóta viszont a billentyűs repertoár egyik alapvető művévé vált, amelyből számtalan hangfelvétel készült, és amelyet koncerteken is gyakran adnak elő.

A Nemzeti Filharmonikusok vendégművésze, a brazil Cristina Ortiz, aki 1969-ben arany medált nyert a Van Cliburn nevét viselő versenyen, később pedig a Curtis Institute of Music növendékeként tökéletesítette tudását Rudolf Serkin irányítása alatt, a maga részéről egészen speciálisnak, mesésnek nevezte a concertót, különösen annak második tételét, amelyben a zongora - a művész megfogalmazása szerint - mintegy megszelídíti a zenekart.

Az október 26-i hangverseny második felében Enescu 3. szimfóniája (C-dúr, op. 21) hangzik majd el, amelyet a zeneszerző 1918-ban komponált, és amelynek hangszer-összeállításában a zenekar mellett kórus és zongora is szerepet kapott. Az est dirigense Lawrence Foster, a lisszaboni Gulbenkian Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere lesz. Foster korábban számos más zenekarnak és fesztiválnak volt zeneigazgatója, és gyakran irányította a világ jelentős operaházainak együtteseit is. A román származású szülők gyermekeként Los Angelesben született karmester Enescu zenéjének egyik legfontosabb tolmácsolója. 1998 és 2001 között a George Enescu Fesztivál művészeti vezetőjeként tevékenykedett. Legfrissebb Enescu-felvétele - a Vonósötös saját zenekari hangszerelésében, melyet a Monte Carlói Filharmonikusokkal rögzített az EMI gondozásában - 2009-ben jelent meg. 2003-ban a román elnök a romániai zenéért végzett munkájáért érdemrenddel tüntette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.