Klasszikus

Beethoven lírai arca

2013.10.18. 11:48
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok október 26-i hangversenyének szólistája Cristina Ortiz lesz. A brazil zongoraművész szerint Beethoven 4. zongoraversenye (G-dúr, op. 58) páratlan alkotás, amely lényegében semmihez sem hasonlítható.

Az alkotás 1807 márciusában lezajlott, zártkörű premierjén Beethoven maga játszotta a szólót Lobkowitz herceg bécsi palotájában. (A nyilvános bemutatóra jóval később, 1808. december 22-én került csak sor a Theater an der Wienben.) Bár a korabeli kritika (például az Allgemeine musikalische Zeitung recenziója) lelkesedett a versenymű komplexitásáért és finoman rögtönzésszerű líraiságáért, a kompozíció utóbb - nagy valószínűséggel éppen kevéssé heroikus hangütése miatt - feledésbe merült egészen addig, míg Mendelssohn 1836-ban újra be nem mutatta. Azóta viszont a billentyűs repertoár egyik alapvető művévé vált, amelyből számtalan hangfelvétel készült, és amelyet koncerteken is gyakran adnak elő.

A Nemzeti Filharmonikusok vendégművésze, a brazil Cristina Ortiz, aki 1969-ben arany medált nyert a Van Cliburn nevét viselő versenyen, később pedig a Curtis Institute of Music növendékeként tökéletesítette tudását Rudolf Serkin irányítása alatt, a maga részéről egészen speciálisnak, mesésnek nevezte a concertót, különösen annak második tételét, amelyben a zongora - a művész megfogalmazása szerint - mintegy megszelídíti a zenekart.

Az október 26-i hangverseny második felében Enescu 3. szimfóniája (C-dúr, op. 21) hangzik majd el, amelyet a zeneszerző 1918-ban komponált, és amelynek hangszer-összeállításában a zenekar mellett kórus és zongora is szerepet kapott. Az est dirigense Lawrence Foster, a lisszaboni Gulbenkian Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere lesz. Foster korábban számos más zenekarnak és fesztiválnak volt zeneigazgatója, és gyakran irányította a világ jelentős operaházainak együtteseit is. A román származású szülők gyermekeként Los Angelesben született karmester Enescu zenéjének egyik legfontosabb tolmácsolója. 1998 és 2001 között a George Enescu Fesztivál művészeti vezetőjeként tevékenykedett. Legfrissebb Enescu-felvétele - a Vonósötös saját zenekari hangszerelésében, melyet a Monte Carlói Filharmonikusokkal rögzített az EMI gondozásában - 2009-ben jelent meg. 2003-ban a román elnök a romániai zenéért végzett munkájáért érdemrenddel tüntette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.