Klasszikus

Beethoven lírai arca

2013.10.18. 11:48
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok október 26-i hangversenyének szólistája Cristina Ortiz lesz. A brazil zongoraművész szerint Beethoven 4. zongoraversenye (G-dúr, op. 58) páratlan alkotás, amely lényegében semmihez sem hasonlítható.

Az alkotás 1807 márciusában lezajlott, zártkörű premierjén Beethoven maga játszotta a szólót Lobkowitz herceg bécsi palotájában. (A nyilvános bemutatóra jóval később, 1808. december 22-én került csak sor a Theater an der Wienben.) Bár a korabeli kritika (például az Allgemeine musikalische Zeitung recenziója) lelkesedett a versenymű komplexitásáért és finoman rögtönzésszerű líraiságáért, a kompozíció utóbb - nagy valószínűséggel éppen kevéssé heroikus hangütése miatt - feledésbe merült egészen addig, míg Mendelssohn 1836-ban újra be nem mutatta. Azóta viszont a billentyűs repertoár egyik alapvető művévé vált, amelyből számtalan hangfelvétel készült, és amelyet koncerteken is gyakran adnak elő.

A Nemzeti Filharmonikusok vendégművésze, a brazil Cristina Ortiz, aki 1969-ben arany medált nyert a Van Cliburn nevét viselő versenyen, később pedig a Curtis Institute of Music növendékeként tökéletesítette tudását Rudolf Serkin irányítása alatt, a maga részéről egészen speciálisnak, mesésnek nevezte a concertót, különösen annak második tételét, amelyben a zongora - a művész megfogalmazása szerint - mintegy megszelídíti a zenekart.

Az október 26-i hangverseny második felében Enescu 3. szimfóniája (C-dúr, op. 21) hangzik majd el, amelyet a zeneszerző 1918-ban komponált, és amelynek hangszer-összeállításában a zenekar mellett kórus és zongora is szerepet kapott. Az est dirigense Lawrence Foster, a lisszaboni Gulbenkian Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere lesz. Foster korábban számos más zenekarnak és fesztiválnak volt zeneigazgatója, és gyakran irányította a világ jelentős operaházainak együtteseit is. A román származású szülők gyermekeként Los Angelesben született karmester Enescu zenéjének egyik legfontosabb tolmácsolója. 1998 és 2001 között a George Enescu Fesztivál művészeti vezetőjeként tevékenykedett. Legfrissebb Enescu-felvétele - a Vonósötös saját zenekari hangszerelésében, melyet a Monte Carlói Filharmonikusokkal rögzített az EMI gondozásában - 2009-ben jelent meg. 2003-ban a román elnök a romániai zenéért végzett munkájáért érdemrenddel tüntette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.