Klasszikus

Beethoven lírai arca

2013.10.18. 11:48
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok október 26-i hangversenyének szólistája Cristina Ortiz lesz. A brazil zongoraművész szerint Beethoven 4. zongoraversenye (G-dúr, op. 58) páratlan alkotás, amely lényegében semmihez sem hasonlítható.

Az alkotás 1807 márciusában lezajlott, zártkörű premierjén Beethoven maga játszotta a szólót Lobkowitz herceg bécsi palotájában. (A nyilvános bemutatóra jóval később, 1808. december 22-én került csak sor a Theater an der Wienben.) Bár a korabeli kritika (például az Allgemeine musikalische Zeitung recenziója) lelkesedett a versenymű komplexitásáért és finoman rögtönzésszerű líraiságáért, a kompozíció utóbb - nagy valószínűséggel éppen kevéssé heroikus hangütése miatt - feledésbe merült egészen addig, míg Mendelssohn 1836-ban újra be nem mutatta. Azóta viszont a billentyűs repertoár egyik alapvető művévé vált, amelyből számtalan hangfelvétel készült, és amelyet koncerteken is gyakran adnak elő.

A Nemzeti Filharmonikusok vendégművésze, a brazil Cristina Ortiz, aki 1969-ben arany medált nyert a Van Cliburn nevét viselő versenyen, később pedig a Curtis Institute of Music növendékeként tökéletesítette tudását Rudolf Serkin irányítása alatt, a maga részéről egészen speciálisnak, mesésnek nevezte a concertót, különösen annak második tételét, amelyben a zongora - a művész megfogalmazása szerint - mintegy megszelídíti a zenekart.

Az október 26-i hangverseny második felében Enescu 3. szimfóniája (C-dúr, op. 21) hangzik majd el, amelyet a zeneszerző 1918-ban komponált, és amelynek hangszer-összeállításában a zenekar mellett kórus és zongora is szerepet kapott. Az est dirigense Lawrence Foster, a lisszaboni Gulbenkian Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere lesz. Foster korábban számos más zenekarnak és fesztiválnak volt zeneigazgatója, és gyakran irányította a világ jelentős operaházainak együtteseit is. A román származású szülők gyermekeként Los Angelesben született karmester Enescu zenéjének egyik legfontosabb tolmácsolója. 1998 és 2001 között a George Enescu Fesztivál művészeti vezetőjeként tevékenykedett. Legfrissebb Enescu-felvétele - a Vonósötös saját zenekari hangszerelésében, melyet a Monte Carlói Filharmonikusokkal rögzített az EMI gondozásában - 2009-ben jelent meg. 2003-ban a román elnök a romániai zenéért végzett munkájáért érdemrenddel tüntette ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.