Klasszikus

Beethoven összes zongoraszonátája

2008.05.30. 00:00
Ajánlom
Mindenre képes technika, gazdag színpaletta, arányos formáló készség, tökéletes stílusismeret, biztos belső hallás... - mindezek kötelező "kellékei" egy kiváló pianistának.

Mégis ritkán döbben rá az ember egy-egy hangverseny után, hogy az előadóművész ezekkel mind olyan mértékben rendelkezett, mint Király Csaba, akinek a közelmúltban fejeződött be nyolc estéből álló Beethoven-sorozata, melyet a Filharmónia Dél-Dunántúli Kht. rendezésében, a Művészetek és Irodalom Házában élvezhetett a pécsi közönség.

A Liszt-díjas orgona- és zongoraművész országosan és nemzetközileg már régen fémjelzett, de azt, hogy milyen ambíciók fűtik, csak Pécsett való letelepedése óta nyílt alkalmunk igazán megismerni. A Mozart bicentenárium évében Mozart összes szonátáját, most Beethoven 32 szonátáját játszotta el, s tele van további nagy tervekkel, hiszen szeretné felölelni a zongorairodalom egészét.

E nagy sorozatokat kottából játssza, de rendelkezik egy olyan különleges kotta- és partitúraolvasási készséggel, mellyel ezt olyan színvonalon teszi, hogy vetekszik a legnagyobbak kiérlelt, fejből sokszor előadott műsorszámainak lemezfelvételével. S teszi ezt egy igazi profi muzsikus magától értetődő természetességével és közvetlenségével.

A telt házat vonzó rendezvénysorozat műsorszámainak egyenkénti, részletes méltatására vagy kritizálására egy ilyen cikk nem adhat alkalmat, a benyomások sugallta vélemény többnyire úgyis mindig szubjektív, s nem lévén hivatásos kritikus, mindig a híres mondás cseng a fülembe: "Írj rossz kritikát - szerzel egy ellenséget; írj jó kritikát - szerzel száz ellenséget."

A 32 szonáta hegyvonulatában az interpretálásban is voltak csúcsok és völgyek. S miközben a csúcsok felejthetetlen kilátása örökre emlékezetes marad, a völgyekben is sok virágot szedhettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.