Klasszikus

Beethoven összes zongoraszonátája

2008.05.30. 00:00
Ajánlom
Mindenre képes technika, gazdag színpaletta, arányos formáló készség, tökéletes stílusismeret, biztos belső hallás... - mindezek kötelező "kellékei" egy kiváló pianistának.

Mégis ritkán döbben rá az ember egy-egy hangverseny után, hogy az előadóművész ezekkel mind olyan mértékben rendelkezett, mint Király Csaba, akinek a közelmúltban fejeződött be nyolc estéből álló Beethoven-sorozata, melyet a Filharmónia Dél-Dunántúli Kht. rendezésében, a Művészetek és Irodalom Házában élvezhetett a pécsi közönség.

A Liszt-díjas orgona- és zongoraművész országosan és nemzetközileg már régen fémjelzett, de azt, hogy milyen ambíciók fűtik, csak Pécsett való letelepedése óta nyílt alkalmunk igazán megismerni. A Mozart bicentenárium évében Mozart összes szonátáját, most Beethoven 32 szonátáját játszotta el, s tele van további nagy tervekkel, hiszen szeretné felölelni a zongorairodalom egészét.

E nagy sorozatokat kottából játssza, de rendelkezik egy olyan különleges kotta- és partitúraolvasási készséggel, mellyel ezt olyan színvonalon teszi, hogy vetekszik a legnagyobbak kiérlelt, fejből sokszor előadott műsorszámainak lemezfelvételével. S teszi ezt egy igazi profi muzsikus magától értetődő természetességével és közvetlenségével.

A telt házat vonzó rendezvénysorozat műsorszámainak egyenkénti, részletes méltatására vagy kritizálására egy ilyen cikk nem adhat alkalmat, a benyomások sugallta vélemény többnyire úgyis mindig szubjektív, s nem lévén hivatásos kritikus, mindig a híres mondás cseng a fülembe: "Írj rossz kritikát - szerzel egy ellenséget; írj jó kritikát - szerzel száz ellenséget."

A 32 szonáta hegyvonulatában az interpretálásban is voltak csúcsok és völgyek. S miközben a csúcsok felejthetetlen kilátása örökre emlékezetes marad, a völgyekben is sok virágot szedhettünk.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 22-én a Zeneakadémián.
Klasszikus videó

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.