Klasszikus

Beethoven tágas világa

2013.08.01. 14:22
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok 2013. augusztus 3-án 19.00 órakor kezdődő hangversenye Beethoven zenei világának különböző tájaira vezeti a hallgatót.

A 8. szimfóniát (F-dúr, op. 93) „az én kis F-dúr szimfóniám"-nak nevezte a zeneszerző, megkülönböztetve azt a „nagy" F-dúrtól, a "Pastorale" melléknevéről ismert hatodiktól. Annyiban valóban „kicsi", hogy nem a nagyratörő, nem a határokat ostromló Beethoven arcát mutatja, hanem könnyed, vidám, derűs alkotás, sok-sok zenei humorral.

A románc középkori eredetű lírai és vokális műfaj. A 18. század első felében Franciaországban régi, gáláns szerelmi történetet elmesélő, strófikus dal volt, egyszerű kísérettel; jellemzője a természetesség, egyszerűség, naivitás. Beethoven hegedűre és zenekarra komponált két románca a mester legnépszerűbb művei közé tartozik. Hogy kinek, milyen alkalomból íródtak, nem tudjuk, és még keletkezésük idejét sem ismerjük pontosan. Annyi bizonyos csak, hogy a zeneszerző bátyja, Karl 1802-ben mindkét darabot fölajánlotta a Breitkopf und Härtel kiadónak. A kutatók a No. 2-es, F-dúr darab keletkezését 1798 körülire, a No. 1-es G-dúrét 1801/2-re teszik. A két különleges, dallamvilágában is a romantikát előlegező G-dúr ( op. 40) és az F-dúr románcot (op. 50) egy valódi Stradivarius-hangszeren adja elő Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész.

A műsort keretező másik szimfónia a zeneirodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb darabja, az anekdota szerint főtémája a sors kopogását imitálja. "Beethoven zenéje megnyitja a zsilipeket a borzongás, a félelem, a rémület, a fájdalom áradata előtt, és felébreszti a végtelen vágyakozást, azt, ami a romantika lényege. Beethoven tisztán romantikus, és éppen ezért valóban zenei komponista; talán ezzel függ össze, hogy a határozatlan vágyakozásnak teret nem adó vokális zenét, amely csak a szavakkal jelölt affektusokat ábrázolja, Beethoven kevesebb sikerrel művelte, s hogy hangszeres zenéje ritkán szól a tömegekhez." E. T. A. Hoffmann nevezetes Beethoven-cikkéből, az 5. szimfónia (c-moll, op. 67) elemző recenziójából származnak ezek a gondolatok. Az 5. szimfónia Beethoven legismertebb (legtöbbet idézett és legtöbbször "felhasznált") műve, a 19. század zenei gondolkodásában sarokkő. A 20. század koncertgyakorlatában meglehetősen elkoptatott szimfónia a formatani elemzések kedvelt példája. A zenei tervezés, a tematikus munka olyan bámulatosan tömör, logikus, és ebből adódóan ellenállhatatlanul sodró zenei szerkezetben ölt testet, mely nemcsak megalapozta a következő évszázad zenei ízlését, hanem össze is foglalta, esszenciálisan magába sűrítette a megelőző évtizedek, a klasszika, Haydn és Mozart zenei nyelvezetét.

A hamarosan 80. születésnapját ünneplő, népszerű muzsikus, Vásáry Tamás visszatérő vendége a több mint ötven éve élő, és zenebarátok ezreit vonzó nyári, martonvásári programsorozatnak. Az egykori Brunszvik-kastély parkjában rendezett idei utolsó hangversenyen is ő vezényli a Nemzeti Filhamornikusok együttesét, a műsorközlő pedig Kovács István színművész lesz.

A koncert előtt, 17:00 órától kamarazene fogadja az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.