Klasszikus

Beethoven - új szemüvegen keresztül

2007.06.12. 00:00
Ajánlom
Száva Gábor, Magyarország tiszteletbeli norvég konzulja megtisztelte lapunkat azzal, hogy Kjell Hillvegnek a norvég Aftenposten c. napilap 2007. június 8. számában megjelent Mikhail Pletnev és Schiff András CD-recenziójának magyar fordítását elküldte nekünk. Az alábbiakban a teljes cikket olvashatják.

Jaj! Semmi sem tud engem jobban provokálni mint Mozart A-dúr szonátájának első tétele Glenn Gould verziójában. Olyan lassan játssza, hogy az teljesen szétesik. Ha ehhez hozzáadom a híres-nevezetes éneklését vagy inkább - nyögését, teljesen kibírhatatlanná válik. Nemrég hallottam még egy példát arra, hogyan – szerintem – nem szabad Mozartot játszani. Mikhail Pletnev tavaly kiadott egy CD-t a DGG-nél, három szonátát és egy fantáziát játszik, és meghallgatása egyszerűen megerőltető teljesítmény. Pletnev úgy látszik elérkezett abba a stádiumba, hogy Mozartot unalmasnak tartja, ezért úgy érzi, új matériát kell öntsön bele. Ezt azzal akarja elérni, hogy furcsa megállásokat és szenvetlen tempó vátozásokat csinál. Az én fülemben, a klasszikus korszak zenéjének két legfontosabb alkotó része a vonal és a pulzus. Ezek az elemek úgyszólván teljesen hiányoznak Pletnevnél ez alkalommal. Az ilyen ötletektől az egész testem fáj!

Nagy követelményű feladat Annál nagyobb öröm beszámolni egy olyan újonnan megjelent CD-ről, amelyben vonal is van, meg pulzus is. Nem Mozartról van szó, hanem egy, az időbeli távolságot tekintve közeli kollegájáról: Ludwig van Beethovenről. Schiff András, a magyar zongorista, aki ma már egy veterán a pódiumon, minden zenész egyik legnagyobb feladatát vállalta magára: eljátszani Beethoven összes zongoraszonátáját. Olyan terv ez, amivel már sok kollegája próbálkozott az idők folyamán, több vagy kevesebb sikerrel. Nem lehet elvárni, hogy egy zongorista minden szonátában a legeslegjobb legyen, de Schiff teljesítménye olyan, hogy az ember vágyik arra, hogy a következő lemez is megjelenjen.

A CD az opus 26., 27. és 28. szonátákat tartalmazza, azaz köztük van a leghíresebb az összes közül, a "Mondschein" szonáta is. És ha az előző három igen magas színvonalú volt, akkor az, amit itt nyújt a művész, olyan egyedülállóan gyönyörű, hogy alig emlékszem párjára. Szóltam a pulzusról és a ritmusról és még sok minden másról is. Ez a sok minden más például a perfekt tempók megválasztása. Itt semmi sem rohan. Csodálatos nyugalmat érzünk, és mikor emellett egy egyedülállóan nüanszírozott billentést, élénk humort, csendes hangulatot és óriási formaérzéket is átélünk: voltaképpen nincs több kívánnivaló. És még ezen túl: teli van érdekes részletekkel.

Erre egy egész specifikus példa az opus 26. negyedik tételének bevezetése. Álljon oda, kedves hallgató, és figyelje a számlálót amikor eléri a 0,43-t. Ott van ugyanis három látszólag identikus futam. De Beethoven nem írt három egyforma "skálát". Mindig úgy éreztem, hogy ez egy olyan pont aminél a legjobbaknak is problémáik vannak. Schiffnek ez sikerül, perfekt tempóval, levegős frazeálási technikájával sikerül nem megbontani a pulzust. A zene természetes hajtóereje mindvégig jelen van. Remek teljesítmény! Egy másik áldott pillanat az elhanyagolt Esz-dur szonáta (op. 27 nr. 1.) néhány első perce. Figyeljünk csak oda, hogyan énekel a zongora!

A kód megoldása A legizgalmasabb pillanatokat mégis az agyonjátszott "Mondschein" szonáta nyújtja. A zene egy olyan rezonanciát nyer amely szinte orgonaszerűen hat. Hogyan csinálja ezt a művész? Valószínűleg úgy, hogy a jobb pedált félig nyomja le, ezáltal az összes tompító felemelkedik pont csak annyira a húrok fölé, hogy egy teljesen új hangaspektus nyílik meg. Ezt nevezem én újításnak, és ezt üzenem Gouldnak és Pletnevnek is. Schiff András ezzel, de facto, megoldotta számomra a "Beethoven-kódot".

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.