Klasszikus

Beethoven visszatér Budára

2016.04.04. 13:52
Ajánlom
Vannak zeneszerzők, akik rengeteget utaztak – mint Mozart, vagy Liszt –, de Beethoven nem tartozott közéjük. Bonnban született, majd huszonegy évesen Bécsbe költözött, hogy Haydntól tanuljon, és Waldstein gróf elhíresült szavaival „átvegye Mozart lelkét Haydn kezéből”.

Haláláig ritkán és csak rövid időre hagyta el a császárvárost. Nem járt a korszak európai nagyvárosaiban, Itáliában, Párizsban, vagy Londonban, de még a német Berlinben sem. Magyarországhoz azonban gyöngéd szálak fűzték. Közismert a Brunszvik-családhoz fűződő bensőséges kapcsolata, ennek emlékét máig ápolják Martonvásáron. De megfordult Pozsonyban és többször járt Budán is. József nádor és Alekszandra Pavlovna orosz cárkisasszony egybekelésének és Budára érkezésének alkalmából több hónapig tartó ünnepségsorozatot tartottak a királyi várban.

Ludwig von Beethoven

Ludwig von Beethoven (Fotó/Forrás: Hornemann)

Ennek keretében 1800. május 7-én, egy hónappal első szimfóniájának bécsi bemutatóját követően, Ludwig von Beethoven a Várszínházban adott kamarahangversenyt. (Néhány hónappal később az idős Haydn maga vezényelte Teremtés c. oratóriumát Budán, olyan nagy sikerrel, hogy az akkori németajkú polgárság az egyik budai utat Schöpfung gassénak nevezte el. Ennek korabeli fordítása az Alkotás út.) Mindezek ismertek a zenetörténettel foglalkozók számára, ám a nagyközönség keveset tud róla. Ezért döntött úgy a Budavári Önkormányzat a budavári fellépés 200. évfordulóján, hogy helyreállítja a háborúban elpusztult emléktáblát a Várszínház falán és minden évben azon a helyen és napon emlékhangversennyel idézi fel Beethoven géniuszának emlékét.

2010 óta már több helyszínen és a zenei műfajok sokaságával erősödött a budavári „Beethoven-kultusz”, és ez folytatódik idén is: az első estén lesz egy régi zenei előadás, amelyen egy most debütáló Graf fortepiano kópiát a világhírű – és nemrégiben Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett – Malcolm Bilson szólaltat meg először. A második koncerten az Orfeo Kamarazenekar Berecz Mihály kiváló fiatal zongoraművésszel játszik, az idei emlékhangversenyre pedig Vásáry Tamást kértük fel, aki nemcsak a legnépszerűbb szonátákat játssza majd, hanem arról is mesél, hogy mit üzen Beethoven „a zenén túl”.

A fesztivál tartogat meglepetéseket is: ha kíváncsi arra, hogy utazásai során a Mesterre milyen zenei világ hatott Magyarországon, ne hagyja ki Szalonna és bandája koncertjét a Hagyományok házában, ha pedig szeretne részese lenni annak, hogy mai zenei kiválóságaink hogyan improvizálnak Beethoven dallamaira, jöjjön el a Várkert Bazárba! A zárókoncert is különleges élményt tartogat: a Beethoven-zongoraversenyeket az idei fesztiválra kiírt kadenciaverseny győztesei adják elő a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.