Klasszikus

Beethoven visszatér Budára

2016.04.04. 13:52
Ajánlom
Vannak zeneszerzők, akik rengeteget utaztak – mint Mozart, vagy Liszt –, de Beethoven nem tartozott közéjük. Bonnban született, majd huszonegy évesen Bécsbe költözött, hogy Haydntól tanuljon, és Waldstein gróf elhíresült szavaival „átvegye Mozart lelkét Haydn kezéből”.

Haláláig ritkán és csak rövid időre hagyta el a császárvárost. Nem járt a korszak európai nagyvárosaiban, Itáliában, Párizsban, vagy Londonban, de még a német Berlinben sem. Magyarországhoz azonban gyöngéd szálak fűzték. Közismert a Brunszvik-családhoz fűződő bensőséges kapcsolata, ennek emlékét máig ápolják Martonvásáron. De megfordult Pozsonyban és többször járt Budán is. József nádor és Alekszandra Pavlovna orosz cárkisasszony egybekelésének és Budára érkezésének alkalmából több hónapig tartó ünnepségsorozatot tartottak a királyi várban.

Ludwig von Beethoven

Ludwig von Beethoven (Fotó/Forrás: Hornemann)

Ennek keretében 1800. május 7-én, egy hónappal első szimfóniájának bécsi bemutatóját követően, Ludwig von Beethoven a Várszínházban adott kamarahangversenyt. (Néhány hónappal később az idős Haydn maga vezényelte Teremtés c. oratóriumát Budán, olyan nagy sikerrel, hogy az akkori németajkú polgárság az egyik budai utat Schöpfung gassénak nevezte el. Ennek korabeli fordítása az Alkotás út.) Mindezek ismertek a zenetörténettel foglalkozók számára, ám a nagyközönség keveset tud róla. Ezért döntött úgy a Budavári Önkormányzat a budavári fellépés 200. évfordulóján, hogy helyreállítja a háborúban elpusztult emléktáblát a Várszínház falán és minden évben azon a helyen és napon emlékhangversennyel idézi fel Beethoven géniuszának emlékét.

2010 óta már több helyszínen és a zenei műfajok sokaságával erősödött a budavári „Beethoven-kultusz”, és ez folytatódik idén is: az első estén lesz egy régi zenei előadás, amelyen egy most debütáló Graf fortepiano kópiát a világhírű – és nemrégiben Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett – Malcolm Bilson szólaltat meg először. A második koncerten az Orfeo Kamarazenekar Berecz Mihály kiváló fiatal zongoraművésszel játszik, az idei emlékhangversenyre pedig Vásáry Tamást kértük fel, aki nemcsak a legnépszerűbb szonátákat játssza majd, hanem arról is mesél, hogy mit üzen Beethoven „a zenén túl”.

A fesztivál tartogat meglepetéseket is: ha kíváncsi arra, hogy utazásai során a Mesterre milyen zenei világ hatott Magyarországon, ne hagyja ki Szalonna és bandája koncertjét a Hagyományok házában, ha pedig szeretne részese lenni annak, hogy mai zenei kiválóságaink hogyan improvizálnak Beethoven dallamaira, jöjjön el a Várkert Bazárba! A zárókoncert is különleges élményt tartogat: a Beethoven-zongoraversenyeket az idei fesztiválra kiírt kadenciaverseny győztesei adják elő a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.