Klasszikus

Beethovennel búcsúzott a nyár

2016.09.06. 08:49
Ajánlom
Kezdődik az új évad, és a zenei élet újra visszaköltözik az ismert koncerttermekbe. A nyári komolyzenei fesztiválok leghosszabbika, a Klassz a pArton a Várkert Bazárban ért véget. Kritikai beszámolónk második részében egy Varázsfuvola-előadásról, illetve erről a zárókoncertről írunk.

Balatonfüreden augusztus 8-án Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványai egy órányi kivonatot adtak elő Mozart Varázsfuvolájából. Semmi nagyzolás: a zenekar helyett egy zongora (Sotkó Eszter), költséges díszlet helyett felfújható gumikrokodil. Érdemes vállalkozás, a nyári Balaton-parton egyébként is nyüzsögnek a gyerekek, az ő kedvükért még az ének is magyarul van német helyett. Gulyás Dénes rendezése más szempontból is közelebb hozta Mozart művét a közönséghez: Tamino teniszütővel és sportfejpánttal jelent meg a színen, és az első felvonás Képáriáját egy tablettel a kézben adta elő. A főhősként színre lépő Ódor Botond egyébként ígéretes tenor, hangjának kellemes színével és erőteljes zengésével talán enyhítheti az évek óta fennálló hazai tenorhiányt.

Kertesi Ingrid és Szűcs Attila

Kertesi Ingrid és Szűcs Attila (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Papageno megformálója Szűcs Attila volt, aki karakterét tekintve a szerepre termett. Egyéni hangja van, a humor és a színpadi hatás érdekében nem is mindig ragaszkodott az operai énektechnikához – ez még akkor is működőképes receptnek bizonyult, ha néhol kényszerűségből kötötte magát kevésbé a kottához. Az Éj királynője Mondok Yvette volt, aki decemberben a Müpa délelőtti előadásain is fellép majd a szerepben. A Bosszúáriában könnyedén énekelte ki a koloratúrát, uralta a színpadot. Breinich Beáta (Pamina) viszont nem tette zeneileg érdekessé a szólamát, hiába a tiszta és jól csengő hang, ha áriái többnyire hangsúlytalanul szólaltak meg. Sarastro Gáspár István volt, aki erős, átható basszusával vívta ki a közönség elismerését. Gulyás Bence (Monostatos) zenei teljesítménye mellett színészként is kiváló volt.

Hello, Éj királynője!

Kapcsolódó

Hello, Éj királynője!

A Sziget Fidelio Színpadán bemutatkozó Hello Flöte című Varázsfuvola-produkció egyik főszereplőjével, Mondok Yvette szopránnal beszélgettünk.

A Klassz a pArton! záróhangversenyére augusztus 28-án a Várkert Bazárban került sor, ahol a két egybevont együttest, az Óbudai Danubia Zenekart és az Anima Musicae Kamarazenekart a kanadai Uri Mayer vezényelte. A koncert nyitánya, a Prometheus teremtményei nyitóakkordjai nem túl intenzíven és pontosan szólaltak meg, de az Allegro molto con brio szakaszból már nem hiányzott a lendület. Az egész este folyamán jellemző volt Mayerre, hogy bizonyos szakaszokat a szokottól eltérő tempóval irányított.

Rókatánc, Summertime, esőnap

Kapcsolódó

Rókatánc, Summertime, esőnap

A hazai vízpartokon zajló Klassz a pArton! nem csak a magyar zenei élet jelentős előadóinak nagy részét állította színpadra, hanem szinte a teljes a zenetörténetet is bemutatta – sokszor olyan közönségnek, akik máskor nem részesülhetnének ilyen koncertélményekben. Kétrészes cikksorozatunk első írásában három balatonfüredi koncertről számolunk be.

A karmester egyébként Leonard Bernstein javaslatára került a Juilliard Schoolba fiatalkorába, és pont Bernstein volt az, aki összetéveszthetetlenül hasonló elv szerint választott tempókat, a gyors részeket hajszálnyival gyorsabban, a lassúkat kicsit lassabban vezényelve. Tehetség és kiváló zenekar kell egy ilyen koncepcióhoz, és az ÓDZ-Anima többnyire meg is felelt ennek a feltételnek. Beethoven c-moll zongoraversenyének zenekari bevezetője például egy pillanatnyira sem merült dagályosságba – pedig ennél a műnél fennáll erre a veszély. A zongora belépésével a szólista, Érdi Tamás a maga egyénisége szerint formálta a versenyművet, azzal a kifinomult, de mégis természetes zongorajátékkal, amellyel a bécsi klasszikusokat interpretálni szokta.

Uri Mayer

Uri Mayer (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

Az első tétel főtémája egyébként nem Beethoven legértékesebb dallama, zongorista legyen a javából, aki mindvégig izgalmasan tudja játszani. Egyedül a visszatérésnél, a kadencia előtt éreztem némi felületességet a zenészek játékában, a kóda viszont pompásan szólt. Érdi Tamás jártassága a romantikus, lírai zongorairodalomban a második, Largo tételnél csillant meg teljes fényében. A lassú tétel egyébként a szép összhangban megszólaló vonós- és fafúvósszólamok miatt is emlékezetes. A szonátaformájú zárótétel virtuóz, humoros muzsika, és Érdi és a zenekar nem is fogta vissza magát, a C-dúr presto játszandó kóda tekintélyt, ünnepélyességet és némi humort sugárzott.

A koncert második felében a VII. szimfónia csendült fel, és Uri Mayer megint kicsit lassabb tempót választott. Ez a szimfónia Karajannak például alig 35 percébe telt, Bernsteinnél viszont háromnegyed óra. Mayer inkább az utóbbihoz közelített, de ez aligha jelentett bajt. Az első, Poco sostenuto feliratú tétel például kiegyenlített, gondosan felépített dinamikával szólalt meg, a Vivace rész mértéktartó tempóval, de hangról hangra annál pontosabban formálva, amiért a zenekar tagjait kell méltatnunk. Az Allegretto az este egyik csúcspontja volt. Hogy a karmester vagy a zenekar érdeme, hogy két együttes így összeforrott, azt csak ők tudják, de rendkívül konzisztensen, hosszan felépített drámaisággal csendült fel ez a híres második tétel.

3

3 (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté)

A Presto tételből csak a zárlat előtt közvetlenül pontozott ritmusokat játszó klarinétot, fagottot és kürtöt emelném ki – milyen hatásosan lassítottak le a csattanós zárlat előtt! A záró Allegro con brio tempósabb lehetett volna, de a hatás így sem maradt el. Beethoven egyébként a VII. szimfóniát elkészülte után a legkiválóbb művének tartotta – pont alkalmas hát arra, hogy lezárja ezt a koncertsorozatot. A szabadtéri színpadoktól most újra visszaköltözünk a fedett hangversenytermekbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.