Klasszikus

Befejeződött az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűverseny

2021.12.10. 13:30
Ajánlom
Számos esemény és bejelentés történt a Fesztivál Akadémia Budapest életében: a hétvégén nagy sikerrel ért véget az 1. Hubay Jenő Hegedűverseny, bejelentették a jövő nyári fesztivál időpontját, valamint meghirdették a 4. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár által létrehozott Fesztivál Akadémia Budapest évek óta Magyarország egyik kiemelkedő, nemzetközi rangú klasszikus zenei eseményeket, hegedűversenyeket, mesterkurzusokat, pedagógus-továbbképzéseket szervező csapata. Tevékenységük során évről évre egyre szélesebb körben mutatják meg azt, hogyan is gondolkodik a két művész.

Az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűversenyt még 2020-ban álmodták meg az alapító művészeti vezetők, megszervezni azonban csak most nyílt lehetőség:

2021. december 2-5. között rendezték meg 10 ország 46 versenyzője számára a miskolci Zenepalotában a város és a Miskolci Egyetem támogatásával.

A verseny a 20 évnél fiatalabb hegedűsöket szólította meg, akik Magyarországon kívül a szomszédos és visegrádi országokból érkeztek. A nevezők négy korcsoportban versenyezhettek, és a döntősök automatikusan résztvevőivé válnak a 4. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenynek.

A megmérettetés nemzetközi zsűri előtt zajlott, tagjai Bartłomiej Tełewiak (Lengyelország), Jozef Kopelman (Szlovénia), Maria Spengler-Markovic (Szerbia), Anatoly Bazhenov (Ukrajna), Perényi Eszter (Magyarország), Prof. MgA. František Novotný (Csehország), Vlad Raceu (Románia), Ziga Brank (Szlovénia), Goran Koncar (Horvátország); a zsűrielnök Boris Kuschnir (Ausztria) volt.

Különdíjat az Anima Musicae Kamarazenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) ajánlott fel. Minden kategóriában kiadták a 1-2-3. helyeket, a 2. korcsoportban megosztott 3. helyet állapított meg a zsűri. Négy tanár kapott tanári különdíjat.

Helyezettek:

1. korcsoport

1.helyezett: Kornii Sheldunov (Ukrajna); 2. helyezett: Berec Laura (Magyarország); 3. helyezett: Lochmann Léna Sophie (Magyarország)

2. korcsoport

1.helyezett: Patricija Avsic (Szlovénia); 2. helyezett: Julia Raphaela Kasprzak (Lengyelország); 3.helyezett: Diana Koval (Ukrajna); 3.helyezett: Kelemen Gáspár (Magyarország).

3. korcsoport:

1.helyezett: Maya Alexandra Kasprzak (Lengyelország); 2.helyezett: Sophia Plakhtsinska (Ukrajna); 3.helyezett: Sofia Dodig (Szerbia)

4. korcsoport

1.helyezett: Roksana Goplanska (Lengyelország); 2.helyezett: Kóbor Éva (Magyarország); 3.helyezett: Myliavska Zoriana (Ukrajna).

A 2017-ben alapított Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt jövőre 4. alkalommal, július 7-17. között rendezik meg. A versenyre hamarosan indul a nevezési lehetőség. A verseny összdíjazása 7000 euró.

2022-ben 7. alkalommal, július 15-24. között rendezik meg a legkiválóbb hazai és nemzetközi művészek közreműködésével a Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiválját.

A már megszokott helyszínek mellett újabbakkal egészül ki az eseménysorozat, és egész napos, városnéző, koncertekkel fűszerezett kulturális eseményeket terveznek a Budai Várba, a Városligetbe, a Margitszigetre.

További információ: www.fesztivalakademia.hu

Fejléckép: Kelemen Barnabás és a FAB Ensemble további tagjai (fotó/forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.