Klasszikus

Befejeződött az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűverseny

2021.12.10. 13:30
Ajánlom
Számos esemény és bejelentés történt a Fesztivál Akadémia Budapest életében: a hétvégén nagy sikerrel ért véget az 1. Hubay Jenő Hegedűverseny, bejelentették a jövő nyári fesztivál időpontját, valamint meghirdették a 4. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár által létrehozott Fesztivál Akadémia Budapest évek óta Magyarország egyik kiemelkedő, nemzetközi rangú klasszikus zenei eseményeket, hegedűversenyeket, mesterkurzusokat, pedagógus-továbbképzéseket szervező csapata. Tevékenységük során évről évre egyre szélesebb körben mutatják meg azt, hogyan is gondolkodik a két művész.

Az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűversenyt még 2020-ban álmodták meg az alapító művészeti vezetők, megszervezni azonban csak most nyílt lehetőség:

2021. december 2-5. között rendezték meg 10 ország 46 versenyzője számára a miskolci Zenepalotában a város és a Miskolci Egyetem támogatásával.

A verseny a 20 évnél fiatalabb hegedűsöket szólította meg, akik Magyarországon kívül a szomszédos és visegrádi országokból érkeztek. A nevezők négy korcsoportban versenyezhettek, és a döntősök automatikusan résztvevőivé válnak a 4. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenynek.

A megmérettetés nemzetközi zsűri előtt zajlott, tagjai Bartłomiej Tełewiak (Lengyelország), Jozef Kopelman (Szlovénia), Maria Spengler-Markovic (Szerbia), Anatoly Bazhenov (Ukrajna), Perényi Eszter (Magyarország), Prof. MgA. František Novotný (Csehország), Vlad Raceu (Románia), Ziga Brank (Szlovénia), Goran Koncar (Horvátország); a zsűrielnök Boris Kuschnir (Ausztria) volt.

Különdíjat az Anima Musicae Kamarazenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) ajánlott fel. Minden kategóriában kiadták a 1-2-3. helyeket, a 2. korcsoportban megosztott 3. helyet állapított meg a zsűri. Négy tanár kapott tanári különdíjat.

Helyezettek:

1. korcsoport

1.helyezett: Kornii Sheldunov (Ukrajna); 2. helyezett: Berec Laura (Magyarország); 3. helyezett: Lochmann Léna Sophie (Magyarország)

2. korcsoport

1.helyezett: Patricija Avsic (Szlovénia); 2. helyezett: Julia Raphaela Kasprzak (Lengyelország); 3.helyezett: Diana Koval (Ukrajna); 3.helyezett: Kelemen Gáspár (Magyarország).

3. korcsoport:

1.helyezett: Maya Alexandra Kasprzak (Lengyelország); 2.helyezett: Sophia Plakhtsinska (Ukrajna); 3.helyezett: Sofia Dodig (Szerbia)

4. korcsoport

1.helyezett: Roksana Goplanska (Lengyelország); 2.helyezett: Kóbor Éva (Magyarország); 3.helyezett: Myliavska Zoriana (Ukrajna).

A 2017-ben alapított Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt jövőre 4. alkalommal, július 7-17. között rendezik meg. A versenyre hamarosan indul a nevezési lehetőség. A verseny összdíjazása 7000 euró.

2022-ben 7. alkalommal, július 15-24. között rendezik meg a legkiválóbb hazai és nemzetközi művészek közreműködésével a Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiválját.

A már megszokott helyszínek mellett újabbakkal egészül ki az eseménysorozat, és egész napos, városnéző, koncertekkel fűszerezett kulturális eseményeket terveznek a Budai Várba, a Városligetbe, a Margitszigetre.

További információ: www.fesztivalakademia.hu

Fejléckép: Kelemen Barnabás és a FAB Ensemble további tagjai (fotó/forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.