Klasszikus

Befejeződött az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűverseny

2021.12.10. 13:30
Ajánlom
Számos esemény és bejelentés történt a Fesztivál Akadémia Budapest életében: a hétvégén nagy sikerrel ért véget az 1. Hubay Jenő Hegedűverseny, bejelentették a jövő nyári fesztivál időpontját, valamint meghirdették a 4. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár által létrehozott Fesztivál Akadémia Budapest évek óta Magyarország egyik kiemelkedő, nemzetközi rangú klasszikus zenei eseményeket, hegedűversenyeket, mesterkurzusokat, pedagógus-továbbképzéseket szervező csapata. Tevékenységük során évről évre egyre szélesebb körben mutatják meg azt, hogyan is gondolkodik a két művész.

Az első Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűversenyt még 2020-ban álmodták meg az alapító művészeti vezetők, megszervezni azonban csak most nyílt lehetőség:

2021. december 2-5. között rendezték meg 10 ország 46 versenyzője számára a miskolci Zenepalotában a város és a Miskolci Egyetem támogatásával.

A verseny a 20 évnél fiatalabb hegedűsöket szólította meg, akik Magyarországon kívül a szomszédos és visegrádi országokból érkeztek. A nevezők négy korcsoportban versenyezhettek, és a döntősök automatikusan résztvevőivé válnak a 4. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenynek.

A megmérettetés nemzetközi zsűri előtt zajlott, tagjai Bartłomiej Tełewiak (Lengyelország), Jozef Kopelman (Szlovénia), Maria Spengler-Markovic (Szerbia), Anatoly Bazhenov (Ukrajna), Perényi Eszter (Magyarország), Prof. MgA. František Novotný (Csehország), Vlad Raceu (Románia), Ziga Brank (Szlovénia), Goran Koncar (Horvátország); a zsűrielnök Boris Kuschnir (Ausztria) volt.

Különdíjat az Anima Musicae Kamarazenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) ajánlott fel. Minden kategóriában kiadták a 1-2-3. helyeket, a 2. korcsoportban megosztott 3. helyet állapított meg a zsűri. Négy tanár kapott tanári különdíjat.

Helyezettek:

1. korcsoport

1.helyezett: Kornii Sheldunov (Ukrajna); 2. helyezett: Berec Laura (Magyarország); 3. helyezett: Lochmann Léna Sophie (Magyarország)

2. korcsoport

1.helyezett: Patricija Avsic (Szlovénia); 2. helyezett: Julia Raphaela Kasprzak (Lengyelország); 3.helyezett: Diana Koval (Ukrajna); 3.helyezett: Kelemen Gáspár (Magyarország).

3. korcsoport:

1.helyezett: Maya Alexandra Kasprzak (Lengyelország); 2.helyezett: Sophia Plakhtsinska (Ukrajna); 3.helyezett: Sofia Dodig (Szerbia)

4. korcsoport

1.helyezett: Roksana Goplanska (Lengyelország); 2.helyezett: Kóbor Éva (Magyarország); 3.helyezett: Myliavska Zoriana (Ukrajna).

A 2017-ben alapított Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt jövőre 4. alkalommal, július 7-17. között rendezik meg. A versenyre hamarosan indul a nevezési lehetőség. A verseny összdíjazása 7000 euró.

2022-ben 7. alkalommal, július 15-24. között rendezik meg a legkiválóbb hazai és nemzetközi művészek közreműködésével a Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiválját.

A már megszokott helyszínek mellett újabbakkal egészül ki az eseménysorozat, és egész napos, városnéző, koncertekkel fűszerezett kulturális eseményeket terveznek a Budai Várba, a Városligetbe, a Margitszigetre.

További információ: www.fesztivalakademia.hu

Fejléckép: Kelemen Barnabás és a FAB Ensemble további tagjai (fotó/forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.