Klasszikus

Beindul a Fonó

2003.09.03. 00:00
Ajánlom
Bár a nyár elején csődközelbe került Fonó Budai Zeneház egyelőre csak a sebtében beígért támogatás felét kapta meg, a Dobrudzsa Fesztivállal csütörtökön elkezdődik a kulturális központ idei évadja.

Anyagi gondokkal küszködött a Fonó Budai Zeneház. A fővárosi önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) június 28-án azt ígérte: fejenként 7-7 millió forintnyi gyorssegéllyel átlendítik a holtponton az anyagi nehézségekkel küszködő intézményt. A főváros augusztus 18-án eleget is tett a korábban ígérteknek, ám a NKÖM – adminisztrációs nehézségekre hivatkozva – egyelőre nem utalta át a pénzt – tájékoztatta lapunkat H. Magyar Kornél, a zeneház sajtószóvivője. A NKÖM sajtóirodáján elmondták: a késlekedés oka, hogy a zeneház és a minisztérium között kötendő szerződésből – a Fonó részéről – hiányzik néhány adat. Amennyiben a kiegészítések megérkeznek, néhány napon belül a minisztérium támogatásával is számolhat a kulturális centrum.

A kelenföldi zeneműhely megközelítőleg 40 millió forintnyi adósságot halmozott fel az utóbbi években. A restancia egyrészt a be nem fizetett közüzemi számlákból, másrészt a Fonó Records tartozásaiból tevődik össze. Igaz, kinnlevőségeik is vannak – külföldi és hazai lemezkereskedők mintegy 15 millió forinttal tartoznak a zeneműkiadónak, s nagyjából 10 millió forintnyi, pályázat útján elnyert pénz folyósításával késlekednek a különféle hivatalok, alapítványok. Csakhogy ez utóbbi támogatások, még ha előbb-utóbb meg is érkeznek a Fonó bankszámlájára, nem fordíthatók köztartozások törlesztésére, csakúgy, mint a zeneház egyéb üzemeltetési költségeire sem. Bár a fővárostól beérkező pénz elegendő ahhoz, hogy a legsürgősebb adósságokat törlesszék, s hozzálássanak a programok szervezéséhez, a szintén a kulturális centrumhoz tartozó Fonó Records jövője továbbra is bizonytalan. A kiadó egyébként idáig 120 lemezt jelentetett meg a világ tizenhét országában. A Fonónak egyébként mintegy 30 millió forintra lenne – éves szinten – szüksége arra, hogy zökkenőmentesen üzemelhessen, s folytathassa a jelenleg tizenhatodik darabnál tartó, negyvenrészesre tervezett, Új Pátria című, népzenei gyűjtésekből álló sorozatot.

A csütörtöki nyitóprogramként meghirdetett Dobrudzsa Fesztivál az előző években megrendezett Makedón és Trák Fesztiválok folytatása. E tájegység nagyobbrészt román, kisebbrészt bolgár területen található. A román „színeket” a Cerbul de Aur és a Baladele Deltei képviseli, míg bolgár részről a Martenica és a Várnai Szabadegyetem Akadémika csoportja lép fel hagyományőrző zenészekkel és énekesekkel. A magyar vonulatot a Vándor Vokál énekegyüttes, a Móc-Art, a Söndörgő zenekar, valamint a Jantra táncegyüttes jelenti. Szeptember 13-án a Fonó Kapunyitó Fesztiválon a Makám és a Vujicsics együttes, Farkas Zoltán, valamint a Szigony zenekar szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.