Klasszikus

Beindul a Fonó

2003.09.03. 00:00
Ajánlom
Bár a nyár elején csődközelbe került Fonó Budai Zeneház egyelőre csak a sebtében beígért támogatás felét kapta meg, a Dobrudzsa Fesztivállal csütörtökön elkezdődik a kulturális központ idei évadja.

Anyagi gondokkal küszködött a Fonó Budai Zeneház. A fővárosi önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) június 28-án azt ígérte: fejenként 7-7 millió forintnyi gyorssegéllyel átlendítik a holtponton az anyagi nehézségekkel küszködő intézményt. A főváros augusztus 18-án eleget is tett a korábban ígérteknek, ám a NKÖM – adminisztrációs nehézségekre hivatkozva – egyelőre nem utalta át a pénzt – tájékoztatta lapunkat H. Magyar Kornél, a zeneház sajtószóvivője. A NKÖM sajtóirodáján elmondták: a késlekedés oka, hogy a zeneház és a minisztérium között kötendő szerződésből – a Fonó részéről – hiányzik néhány adat. Amennyiben a kiegészítések megérkeznek, néhány napon belül a minisztérium támogatásával is számolhat a kulturális centrum.

A kelenföldi zeneműhely megközelítőleg 40 millió forintnyi adósságot halmozott fel az utóbbi években. A restancia egyrészt a be nem fizetett közüzemi számlákból, másrészt a Fonó Records tartozásaiból tevődik össze. Igaz, kinnlevőségeik is vannak – külföldi és hazai lemezkereskedők mintegy 15 millió forinttal tartoznak a zeneműkiadónak, s nagyjából 10 millió forintnyi, pályázat útján elnyert pénz folyósításával késlekednek a különféle hivatalok, alapítványok. Csakhogy ez utóbbi támogatások, még ha előbb-utóbb meg is érkeznek a Fonó bankszámlájára, nem fordíthatók köztartozások törlesztésére, csakúgy, mint a zeneház egyéb üzemeltetési költségeire sem. Bár a fővárostól beérkező pénz elegendő ahhoz, hogy a legsürgősebb adósságokat törlesszék, s hozzálássanak a programok szervezéséhez, a szintén a kulturális centrumhoz tartozó Fonó Records jövője továbbra is bizonytalan. A kiadó egyébként idáig 120 lemezt jelentetett meg a világ tizenhét országában. A Fonónak egyébként mintegy 30 millió forintra lenne – éves szinten – szüksége arra, hogy zökkenőmentesen üzemelhessen, s folytathassa a jelenleg tizenhatodik darabnál tartó, negyvenrészesre tervezett, Új Pátria című, népzenei gyűjtésekből álló sorozatot.

A csütörtöki nyitóprogramként meghirdetett Dobrudzsa Fesztivál az előző években megrendezett Makedón és Trák Fesztiválok folytatása. E tájegység nagyobbrészt román, kisebbrészt bolgár területen található. A román „színeket” a Cerbul de Aur és a Baladele Deltei képviseli, míg bolgár részről a Martenica és a Várnai Szabadegyetem Akadémika csoportja lép fel hagyományőrző zenészekkel és énekesekkel. A magyar vonulatot a Vándor Vokál énekegyüttes, a Móc-Art, a Söndörgő zenekar, valamint a Jantra táncegyüttes jelenti. Szeptember 13-án a Fonó Kapunyitó Fesztiválon a Makám és a Vujicsics együttes, Farkas Zoltán, valamint a Szigony zenekar szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.