Klasszikus

Beindul a Fonó

2003.09.03. 00:00
Ajánlom
Bár a nyár elején csődközelbe került Fonó Budai Zeneház egyelőre csak a sebtében beígért támogatás felét kapta meg, a Dobrudzsa Fesztivállal csütörtökön elkezdődik a kulturális központ idei évadja.

Anyagi gondokkal küszködött a Fonó Budai Zeneház. A fővárosi önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) június 28-án azt ígérte: fejenként 7-7 millió forintnyi gyorssegéllyel átlendítik a holtponton az anyagi nehézségekkel küszködő intézményt. A főváros augusztus 18-án eleget is tett a korábban ígérteknek, ám a NKÖM – adminisztrációs nehézségekre hivatkozva – egyelőre nem utalta át a pénzt – tájékoztatta lapunkat H. Magyar Kornél, a zeneház sajtószóvivője. A NKÖM sajtóirodáján elmondták: a késlekedés oka, hogy a zeneház és a minisztérium között kötendő szerződésből – a Fonó részéről – hiányzik néhány adat. Amennyiben a kiegészítések megérkeznek, néhány napon belül a minisztérium támogatásával is számolhat a kulturális centrum.

A kelenföldi zeneműhely megközelítőleg 40 millió forintnyi adósságot halmozott fel az utóbbi években. A restancia egyrészt a be nem fizetett közüzemi számlákból, másrészt a Fonó Records tartozásaiból tevődik össze. Igaz, kinnlevőségeik is vannak – külföldi és hazai lemezkereskedők mintegy 15 millió forinttal tartoznak a zeneműkiadónak, s nagyjából 10 millió forintnyi, pályázat útján elnyert pénz folyósításával késlekednek a különféle hivatalok, alapítványok. Csakhogy ez utóbbi támogatások, még ha előbb-utóbb meg is érkeznek a Fonó bankszámlájára, nem fordíthatók köztartozások törlesztésére, csakúgy, mint a zeneház egyéb üzemeltetési költségeire sem. Bár a fővárostól beérkező pénz elegendő ahhoz, hogy a legsürgősebb adósságokat törlesszék, s hozzálássanak a programok szervezéséhez, a szintén a kulturális centrumhoz tartozó Fonó Records jövője továbbra is bizonytalan. A kiadó egyébként idáig 120 lemezt jelentetett meg a világ tizenhét országában. A Fonónak egyébként mintegy 30 millió forintra lenne – éves szinten – szüksége arra, hogy zökkenőmentesen üzemelhessen, s folytathassa a jelenleg tizenhatodik darabnál tartó, negyvenrészesre tervezett, Új Pátria című, népzenei gyűjtésekből álló sorozatot.

A csütörtöki nyitóprogramként meghirdetett Dobrudzsa Fesztivál az előző években megrendezett Makedón és Trák Fesztiválok folytatása. E tájegység nagyobbrészt román, kisebbrészt bolgár területen található. A román „színeket” a Cerbul de Aur és a Baladele Deltei képviseli, míg bolgár részről a Martenica és a Várnai Szabadegyetem Akadémika csoportja lép fel hagyományőrző zenészekkel és énekesekkel. A magyar vonulatot a Vándor Vokál énekegyüttes, a Móc-Art, a Söndörgő zenekar, valamint a Jantra táncegyüttes jelenti. Szeptember 13-án a Fonó Kapunyitó Fesztiválon a Makám és a Vujicsics együttes, Farkas Zoltán, valamint a Szigony zenekar szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.