Klasszikus

Bejelentette 2015/2016-os programját az NFZ

2015.04.29. 09:51
Ajánlom
A béke napja (Friedenstag) című Richard Strauss-opera magyarországi bemutatójával, Virtuózok-koncertekkel és Úton a zene címmel új oktatási programmal készül többek között a Nemzeti Filharmonikusok a 2015/16-os évadra.

Kocsis Zoltán főzeneigazgató az évadot felvezető április 27-ei budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: olyan programot tudtak letenni az asztalra, amelyben kompromisszumok nélkül meg tudta valósítani a művészeti elképzeléseit, és amelyben egészséges arányban jelentkezik a konzervatív és a haladó szemlélet. Az új évad egyik kiemelt eseménye lesz az NFZ Richard Strauss-sorozatának folytatása A béke napja (Friedenstag) című egyfelvonásos opera bemutatásával, amely a szerző eredeti szándékának megfelelően egy estén kerül színpadra Daphné című operájával. A két darabot október 1-jén szcenírozott előadásként mutatják be a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével, neves hazai és külföldi énekesekkel, Némedi Csaba rendezésében.

Az NFZ vendégszólistáinak sorából az új évadban sem hiányzik majd Ránki Dezső és Perényi Miklós, de fellépnek Kelemen Barnabással, a fiatalok közül többek között Pusker Júliával és Celeng Máriával is. A vendégkarmesterek sorában a hazai Kovács János és Halász Péter mellett visszatér Carlo Montanaro és Kobajasi Kenicsiró.

Újdonságként a Müpa Fesztiválszínházába invitálják a Virtuózok tehetségkutató verseny ifjú muzsikusait és zsűritagjait - mondta Kovács Géza főigazgató. Idén októberben, majd 2016 januárjában és májusában Tóth Bettinát, Sándor Zoltánt, Boros Misit, Lugosi Dániel Alit, Foki Dánielt és Demeniv Mihályt, a zsűritagok közül műsorvezetőként Szenthelyi Miklóst, Némethy Attilát és Miklósa Erikát, karmesterként Kesselyák Gergelyt látják vendégül. Gyöngyösi Ivett a sorozattól különálló koncerten, Kovács János vezényletével játssza a zenekarral Chopin e-moll zongoraversenyét a Müpa nagytermében idén novemberben.

Kovács Géza elmondása szerint folytatódnak vidéki és határon túli fellépéseik, próbatermi vendégségeik, a Budapest Bábszínházzal közös karácsonyi Diótörő-előadásaik, valamint martonvásári Beethoven-sorozatuk is. Utóbbin idén nyáron a komponista II., VII. és IX. szimfóniája mellett Ránki Dezső az Esz-dúr zongoraversenyt, Érdi Tamás a c-moll zongoraversenyt játssza. A főigazgató kitért arra is, hogy Úton a zene címmel idén új oktatási programot indítottak, amelynek keretében az NFZ tagjai kisebb együtteseket formálva vidéki iskolákba látogatnak, hogy "kis mesterkurzusokat" tartsanak a gyerekeknek. "Ebben fáradhatatlannak kell lennünk" - hangsúlyozta. Kocsis Zoltán jelezte, hogy a tervek szerint még idén folytatódik az "adminisztrációs okokból" egy ideje álló Bartók Új Sorozat felvétele a komponista férfi- és vegyes kari műveivel.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az idei év végével 25 éves szolgálat után távozik a vezetői posztról. Az idén 70 éves karnagy elmondta: továbbra is szeretne dirigálni, folytatja a tanítást a Zeneakadémián, és azt is tervezi, hogy "papírra veti gondolatait". Kovács Géza kiemelte, közös megegyezéssel, békében válnak el Antal Mátyástól, akinek utódját jelenleg keresik. A döntést az év utolsó negyedében hozzák meg a kórus és leköszönő vezetője véleményét is kikérve - tette hozzá.

Antal Mátyás az új évad hangversenyei közül a Nemzeti Énekkar 30. éves jubileumi koncertjét emelte ki, amelyet a Zeneakadémián tartanak 2016. március 8-án, a műsoron Verdi Négy szent énekével, Bartók Cantata profanájával és Eötvös Péter Ima című kompozíciójával, amely magyarországi bemutatóként hangzik el. A Szalai Ágnes, Klein Ottokár és Alexandru Agache szólisták oldalán fellépő Nemzeti Énekkart Antal Mátyás vezényli, akinek saját szavai szerint "ez lesz a hattyúdala" az együttes élén.

Kovács Géza jelezte, hogy folytatódik a futó évadban bevezetett szabad bérletkonstrukciójuk, amelyben a közönség tetszőlegesen állíthatja össze saját bérletét. A jövő évadra szóló bérletek keddtől megválthatók. A főigazgató az NFZ pénzügyeiről szólva elmondta: a 2013-as 1,875 milliárd forintos állami támogatásuk 2014-ben 1,675 milliárdra csökkent, és a kormányzati szándék ellenére végül nem tudták ezt úgy kipótolni, hogy szinten maradjon az összeg. Ugyanez a kiindulópont idén is: 1,675 milliárd forintos - már biztos - forrás mellett remélik, hogy további 200 millió forintos kiegészítő támogatást kaphatnak az év folyamán, ezzel elérve a 2013-as szintet. Kovács Géza kitért arra is: kétségbeejtőnek tartanák, ha a TAO-szabályokat úgy módosítanák, hogy az adóátirányítást ezentúl az előadóművészeti szervezetek már ne vehessék igénybe, ez ugyanis jelentős bevételkiesést jelentene az elmúlt évekhez képest.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.