Klasszikus

Bejelentette 2015/2016-os programját az NFZ

2015.04.29. 09:51
Ajánlom
A béke napja (Friedenstag) című Richard Strauss-opera magyarországi bemutatójával, Virtuózok-koncertekkel és Úton a zene címmel új oktatási programmal készül többek között a Nemzeti Filharmonikusok a 2015/16-os évadra.

Kocsis Zoltán főzeneigazgató az évadot felvezető április 27-ei budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: olyan programot tudtak letenni az asztalra, amelyben kompromisszumok nélkül meg tudta valósítani a művészeti elképzeléseit, és amelyben egészséges arányban jelentkezik a konzervatív és a haladó szemlélet. Az új évad egyik kiemelt eseménye lesz az NFZ Richard Strauss-sorozatának folytatása A béke napja (Friedenstag) című egyfelvonásos opera bemutatásával, amely a szerző eredeti szándékának megfelelően egy estén kerül színpadra Daphné című operájával. A két darabot október 1-jén szcenírozott előadásként mutatják be a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével, neves hazai és külföldi énekesekkel, Némedi Csaba rendezésében.

Az NFZ vendégszólistáinak sorából az új évadban sem hiányzik majd Ránki Dezső és Perényi Miklós, de fellépnek Kelemen Barnabással, a fiatalok közül többek között Pusker Júliával és Celeng Máriával is. A vendégkarmesterek sorában a hazai Kovács János és Halász Péter mellett visszatér Carlo Montanaro és Kobajasi Kenicsiró.

Újdonságként a Müpa Fesztiválszínházába invitálják a Virtuózok tehetségkutató verseny ifjú muzsikusait és zsűritagjait - mondta Kovács Géza főigazgató. Idén októberben, majd 2016 januárjában és májusában Tóth Bettinát, Sándor Zoltánt, Boros Misit, Lugosi Dániel Alit, Foki Dánielt és Demeniv Mihályt, a zsűritagok közül műsorvezetőként Szenthelyi Miklóst, Némethy Attilát és Miklósa Erikát, karmesterként Kesselyák Gergelyt látják vendégül. Gyöngyösi Ivett a sorozattól különálló koncerten, Kovács János vezényletével játssza a zenekarral Chopin e-moll zongoraversenyét a Müpa nagytermében idén novemberben.

Kovács Géza elmondása szerint folytatódnak vidéki és határon túli fellépéseik, próbatermi vendégségeik, a Budapest Bábszínházzal közös karácsonyi Diótörő-előadásaik, valamint martonvásári Beethoven-sorozatuk is. Utóbbin idén nyáron a komponista II., VII. és IX. szimfóniája mellett Ránki Dezső az Esz-dúr zongoraversenyt, Érdi Tamás a c-moll zongoraversenyt játssza. A főigazgató kitért arra is, hogy Úton a zene címmel idén új oktatási programot indítottak, amelynek keretében az NFZ tagjai kisebb együtteseket formálva vidéki iskolákba látogatnak, hogy "kis mesterkurzusokat" tartsanak a gyerekeknek. "Ebben fáradhatatlannak kell lennünk" - hangsúlyozta. Kocsis Zoltán jelezte, hogy a tervek szerint még idén folytatódik az "adminisztrációs okokból" egy ideje álló Bartók Új Sorozat felvétele a komponista férfi- és vegyes kari műveivel.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az idei év végével 25 éves szolgálat után távozik a vezetői posztról. Az idén 70 éves karnagy elmondta: továbbra is szeretne dirigálni, folytatja a tanítást a Zeneakadémián, és azt is tervezi, hogy "papírra veti gondolatait". Kovács Géza kiemelte, közös megegyezéssel, békében válnak el Antal Mátyástól, akinek utódját jelenleg keresik. A döntést az év utolsó negyedében hozzák meg a kórus és leköszönő vezetője véleményét is kikérve - tette hozzá.

Antal Mátyás az új évad hangversenyei közül a Nemzeti Énekkar 30. éves jubileumi koncertjét emelte ki, amelyet a Zeneakadémián tartanak 2016. március 8-án, a műsoron Verdi Négy szent énekével, Bartók Cantata profanájával és Eötvös Péter Ima című kompozíciójával, amely magyarországi bemutatóként hangzik el. A Szalai Ágnes, Klein Ottokár és Alexandru Agache szólisták oldalán fellépő Nemzeti Énekkart Antal Mátyás vezényli, akinek saját szavai szerint "ez lesz a hattyúdala" az együttes élén.

Kovács Géza jelezte, hogy folytatódik a futó évadban bevezetett szabad bérletkonstrukciójuk, amelyben a közönség tetszőlegesen állíthatja össze saját bérletét. A jövő évadra szóló bérletek keddtől megválthatók. A főigazgató az NFZ pénzügyeiről szólva elmondta: a 2013-as 1,875 milliárd forintos állami támogatásuk 2014-ben 1,675 milliárdra csökkent, és a kormányzati szándék ellenére végül nem tudták ezt úgy kipótolni, hogy szinten maradjon az összeg. Ugyanez a kiindulópont idén is: 1,675 milliárd forintos - már biztos - forrás mellett remélik, hogy további 200 millió forintos kiegészítő támogatást kaphatnak az év folyamán, ezzel elérve a 2013-as szintet. Kovács Géza kitért arra is: kétségbeejtőnek tartanák, ha a TAO-szabályokat úgy módosítanák, hogy az adóátirányítást ezentúl az előadóművészeti szervezetek már ne vehessék igénybe, ez ugyanis jelentős bevételkiesést jelentene az elmúlt évekhez képest.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.