Klasszikus

Bejelentette 2015/2016-os programját az NFZ

2015.04.29. 09:51
Ajánlom
A béke napja (Friedenstag) című Richard Strauss-opera magyarországi bemutatójával, Virtuózok-koncertekkel és Úton a zene címmel új oktatási programmal készül többek között a Nemzeti Filharmonikusok a 2015/16-os évadra.

Kocsis Zoltán főzeneigazgató az évadot felvezető április 27-ei budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: olyan programot tudtak letenni az asztalra, amelyben kompromisszumok nélkül meg tudta valósítani a művészeti elképzeléseit, és amelyben egészséges arányban jelentkezik a konzervatív és a haladó szemlélet. Az új évad egyik kiemelt eseménye lesz az NFZ Richard Strauss-sorozatának folytatása A béke napja (Friedenstag) című egyfelvonásos opera bemutatásával, amely a szerző eredeti szándékának megfelelően egy estén kerül színpadra Daphné című operájával. A két darabot október 1-jén szcenírozott előadásként mutatják be a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével, neves hazai és külföldi énekesekkel, Némedi Csaba rendezésében.

Az NFZ vendégszólistáinak sorából az új évadban sem hiányzik majd Ránki Dezső és Perényi Miklós, de fellépnek Kelemen Barnabással, a fiatalok közül többek között Pusker Júliával és Celeng Máriával is. A vendégkarmesterek sorában a hazai Kovács János és Halász Péter mellett visszatér Carlo Montanaro és Kobajasi Kenicsiró.

Újdonságként a Müpa Fesztiválszínházába invitálják a Virtuózok tehetségkutató verseny ifjú muzsikusait és zsűritagjait - mondta Kovács Géza főigazgató. Idén októberben, majd 2016 januárjában és májusában Tóth Bettinát, Sándor Zoltánt, Boros Misit, Lugosi Dániel Alit, Foki Dánielt és Demeniv Mihályt, a zsűritagok közül műsorvezetőként Szenthelyi Miklóst, Némethy Attilát és Miklósa Erikát, karmesterként Kesselyák Gergelyt látják vendégül. Gyöngyösi Ivett a sorozattól különálló koncerten, Kovács János vezényletével játssza a zenekarral Chopin e-moll zongoraversenyét a Müpa nagytermében idén novemberben.

Kovács Géza elmondása szerint folytatódnak vidéki és határon túli fellépéseik, próbatermi vendégségeik, a Budapest Bábszínházzal közös karácsonyi Diótörő-előadásaik, valamint martonvásári Beethoven-sorozatuk is. Utóbbin idén nyáron a komponista II., VII. és IX. szimfóniája mellett Ránki Dezső az Esz-dúr zongoraversenyt, Érdi Tamás a c-moll zongoraversenyt játssza. A főigazgató kitért arra is, hogy Úton a zene címmel idén új oktatási programot indítottak, amelynek keretében az NFZ tagjai kisebb együtteseket formálva vidéki iskolákba látogatnak, hogy "kis mesterkurzusokat" tartsanak a gyerekeknek. "Ebben fáradhatatlannak kell lennünk" - hangsúlyozta. Kocsis Zoltán jelezte, hogy a tervek szerint még idén folytatódik az "adminisztrációs okokból" egy ideje álló Bartók Új Sorozat felvétele a komponista férfi- és vegyes kari műveivel.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az idei év végével 25 éves szolgálat után távozik a vezetői posztról. Az idén 70 éves karnagy elmondta: továbbra is szeretne dirigálni, folytatja a tanítást a Zeneakadémián, és azt is tervezi, hogy "papírra veti gondolatait". Kovács Géza kiemelte, közös megegyezéssel, békében válnak el Antal Mátyástól, akinek utódját jelenleg keresik. A döntést az év utolsó negyedében hozzák meg a kórus és leköszönő vezetője véleményét is kikérve - tette hozzá.

Antal Mátyás az új évad hangversenyei közül a Nemzeti Énekkar 30. éves jubileumi koncertjét emelte ki, amelyet a Zeneakadémián tartanak 2016. március 8-án, a műsoron Verdi Négy szent énekével, Bartók Cantata profanájával és Eötvös Péter Ima című kompozíciójával, amely magyarországi bemutatóként hangzik el. A Szalai Ágnes, Klein Ottokár és Alexandru Agache szólisták oldalán fellépő Nemzeti Énekkart Antal Mátyás vezényli, akinek saját szavai szerint "ez lesz a hattyúdala" az együttes élén.

Kovács Géza jelezte, hogy folytatódik a futó évadban bevezetett szabad bérletkonstrukciójuk, amelyben a közönség tetszőlegesen állíthatja össze saját bérletét. A jövő évadra szóló bérletek keddtől megválthatók. A főigazgató az NFZ pénzügyeiről szólva elmondta: a 2013-as 1,875 milliárd forintos állami támogatásuk 2014-ben 1,675 milliárdra csökkent, és a kormányzati szándék ellenére végül nem tudták ezt úgy kipótolni, hogy szinten maradjon az összeg. Ugyanez a kiindulópont idén is: 1,675 milliárd forintos - már biztos - forrás mellett remélik, hogy további 200 millió forintos kiegészítő támogatást kaphatnak az év folyamán, ezzel elérve a 2013-as szintet. Kovács Géza kitért arra is: kétségbeejtőnek tartanák, ha a TAO-szabályokat úgy módosítanák, hogy az adóátirányítást ezentúl az előadóművészeti szervezetek már ne vehessék igénybe, ez ugyanis jelentős bevételkiesést jelentene az elmúlt évekhez képest.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

A színészek kérése ellenére sem teszteli hetente dolgozóit a Vígszínház

„Nem lehet, hogy ne lássunk a pénzen túl” – írta közösségi oldalán a Vígszínház művésze, Wunderlich József, aggodalmát fejezve ki az iránt, hogy a karantén után tesztelés nélkül kell színpadra állnia. Az ügyre Rudolf Péter is reagált.
Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Színház

„Nem téged támadlak, a rendszert támadom” – Wunderlich József szerint Rudolf Péter kifordult önmagából

A színész alig néhány órával azután, hogy Facebook-bejegyzésben állt ki az állítása szerint nem megfelelő járványügyi intézkedések miatt, reagált Rudolf Péter HVG-nyilatkozatára, újabb visszaélésről rántva le a leplet.
Klasszikus

Junior Prima Díjat kapott tíz fiatal zeneművész

November 23-án átadták a Junior Prima Díjakat a magyar zeneművészet kategóriájában, az elismerést kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok kaphatják.
Színház

10+1 érdekesség a magyar Charlie Chaplinről, Latabár Kálmánról

A 20. század egyik legkarakteresebb magyar színészét, a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész Latabár Kálmánt Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartotta. Páratlan humorát az anekdoták mellett számos felvétel, kabaréelőadás és tévéjáték őrzi. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet Latyiról, a komédiák koronázatlan királyáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adventi koncert a Belvárosi-templomban a Soproni Szimfonikusokkal

December 3-án ad adventi koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Magyarország egyik legrégebbi szimfonikus zenekara, az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.
Klasszikus ajánló

A várakozás reménysugara – a Tenebrae Kórus ad koncertet a Müpában

A hagyományoknak megfelelően idén is egy különleges kóruskoncert segíti az ünnepi hangolódást a Müpában, advent első vasárnapján az angol Tenebrae Kórus nyújt át egy csokorra valót karácsonyi dalokból és más egyházi témájú kompozíciókból.
Klasszikus interjú

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„Változatos az előttünk álló periódus" – Beszélgetés Somos Csabával

Ahogy Joseph Haydn klasszikus muzsikája remek párja Vajda János kortárs operájának, úgy erősítik egymást a Nemzeti Énekkar sokszínű repertoárjának dararabjai. A különböző feladatok azonban összetett képességeket igényelnek – nemcsak a kórustól. Somos Csaba karigazgatóval erről is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Összecsapás a jégen – Orosz estre készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Prokofjev és Sosztakovics művei szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok november 25-i koncertjén. A történelmi témájú Alekszandr Nyevszkij-kantáta sokak számára filmzeneként lehet ismerős.