Klasszikus

Bejelentették a jövő évi Arcus Temporum művészeti vezetőit

2022.09.01. 14:35
Ajánlom
Pannonhalmát augusztus 26. és 28. között a zenei, irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai töltötték meg különleges élményekkel. A jövő év zenei művészeti vezetésére Madaras Gergely karmestert és Győri Noémi fuvolaművészt kérte fel a Főapátság.

Zenei kuriózumot kínált a XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál Pannonhalmán. Korunk „reneszánsz művésze”, a kiváló karmester, zongorista és zeneszerző Lera Auerbach volt a fesztivál vendége, aki saját szonátájának európai premierjét személyesen játszotta az esemény művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel az apátság csodálatos könyvtárában. A fesztivál vendégei ezer év bencés spirituális hagyományaiban is megmerítkezhettek a szerzetesközösség tagjainak vezetésével.

A programok mindegyike telt házzal zajlott,

a legnagyobb érdeklődés a koncertek mellett az idén Nádas Péter munkásságát bemutató irodalmi tematikájú eseményeket, valamint Mácsai Pál és Várszegi Asztrik beszélgetését kísérte.

458A7761-135730.jpg

Mácsai Pál a XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztiválon (Fotó/Forrás: Hirtling Bálint / Arcus Temporum)

„’Créme de la créme’ Az idei Arcus Temporum színvonala magasra tette a lécet. Pannonhalma 3 napig egy méhkasra hasonlított. A fesztivál nyitott, érdeklődő, fáradhatatlan közönsége a nyár végi hőségben zsongott, programról programra sietett, kisebb és nagyobb történelmi terekbe zsúfolódott. Miért? Hogy személyesen találkozhasson Nádas Péter íróval, olyan művészek interpretációjában hallhassa J.S. Bach műveit, mint Perényi Miklós, Berecz Mihály, Keller András vagy Csalog Gábor, megismerje korunk egyik legkeresettebb, legjobbak között számontartott orosz–amerikai zeneszerzőjét, Lera Auerbachot és (a teljesség igénye nélkül) Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, az Anima Musicae és a Concerto Budapest előadásában megéljen számos európai bemutatót és világpremiert.

Ritkán tartózkodik ennyi híresség egy időben egy ilyen kis hegyen.

A bencések vendégszeretetét élvezve felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, de mégis úgy éreztük: »de jó volna itt maradni még«!” – vallotta Erdődy Orsolya, a Főapátság zenei tanácsadója

„Történelmi és – mint ilyen – egyedülálló és megismételhetetlen volt a 2022-es Arcus fesztivál. Keller András zenei művészeti vezető egyedülálló zenei programot állított össze. Nádas Péter személyes figyelme és jelenléte, a magyar zene nemzetközileg is kiemelkedő képviselőinek művészete, Hermann Glettler innsbrucki püspök spirituális és művészi gondolatai, a fiatal képzőművészek érzékeny performansza felejthetetlenné és unikálissá tették az idei fesztivált.

Nemzetközi, sőt, világszínvonalú volt, egyszersmind az emberi lélek legfinomabb mélységeibe vezetett.

A megújulás azt jelenti számomra, hogy ezen az úton megyünk tovább – az ünnep, a lélek és a találkozások zarándokútján” – mondta Dejcsics Konrád OSB, a fesztivál igazgatója.

Mácsai Pál az idei Arcus Temporum házigazdájaként a zárókoncert alkalmával búcsúzott a közönségtől, és úgy fogalmazott, hogy a fesztivál három pontban is különbözik más fesztiváloktól. Az első, hogy a Pannonhalmi Főapátság művészeti mottója szellemében („Ezer éve kortárs”) a találkozó apropója nem valamely történeti évforduló, műfaji vagy üzleti szándék, még kevésbé politikai jellegű üzenet közvetítése, hanem világba vetettségük nagy összefüggéseinek, a múló idő természetének vizsgálata. Ez az együttlét első sorban spirituális élmény. Különbözik ez a fesztivál abban is, hogy

a hagyományt mindig a megújulás felől közelíti,

és abban is, hogy fellépői között kizárólag a művészi tudás fajtája és minősége szerint válogat, nincsenek más szempontjai.

458A8321-135619.jpg

A XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál Pannonhalmán (Fotó/Forrás: Hirtling Bálint / Arcus Temporum)

Jövőre is ugyanebben a szellemben folytatják

A 2023-as XIX. Arcus Temporum Fesztivál zenei művészeti vezetésére egy művészházaspárt kért fel a Pannonhalmi Főapátság. Madaras Gergely karmester és Győri Noémi fuvolaművész karrierjük elején Nyugat-Európában értek el kimagasló sikereket, generációjuk legismertebb művészei közé tartoznak.

A művészeti vezetők a következő hónapokban állítják össze a jövő év izgalmasnak ígérkező programját.

Madaras Gergely gyerekkorában népzenét és klasszikus zenét tanult párhuzamosan, játszik fuvolán és hegedűn, dolgozott asszisztensként Pierre Boulezzel; jelenleg Belgium legnagyobb zenekarának, a Liége-i Királyi Filharmonikusoknak a zeneigazgatója. Emellett rendszeresen vezényel Nagy-Britanniában, Németországban és Magyarországon, közel áll hozzá az opera és a kortárs zene is.

Győri Noémi a manchesteri Royal Northern College of Music zeneakadémián fuvolát tanít, emellett ő lett az első fuvolista, aki a londoni Királyi Zeneakadémián előadó-művészeti doktori vizsgát tett. Szólista- és kamarazenei felkérései mellett Noémi aktív zenekari zenész is: rendszeres vendégművészként olyan kiemelkedő zenekarokban koncertezett, mint a BBC Filharmonikusok vagy a Bécsi Filharmonikus Zenekar.

A fesztivál további híreiről ide kattintva lehet tájékozódni.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál Pannonhalmán (Fotó/Forrás: Hirtling Bálint / Arcus Temporum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.