Klasszikus

Béke-díjat kapott Daniel Barenboim

2006.05.19. 00:00
Ajánlom
A világhírű zongorista és karmester Frankfurtban a Geschwister Korn und Gerstenmann Alapítvány 50.000 euró értékű Béke-díját vette át.

A 64 éves művész az izraeliek és palesztinok közti megbékélést segítő kiemelkedő munkájáért kapta az elismerést. A Nyugat-Keleti Díván Zenekart 1999-ben Edward Saiddal, az azóta elhunyt palesztin irodalomtudóssal együtt alapította azzal a céllal, hogy izraeli és arab muzsikusok által közösen létrehozott produkciók szülessenek. A világ számos pontján lépett fel az együttessel, muzsikusként és politikai aktivistaként is meghatározó személyiségként lett ismert. A díjat korábban a Béke Nobel-díjas Simon Peresz volt izraeli miniszterelnöknek és Amosz Oz izraeli írónak is odaítélték.

Barenboim a berlini Staatsoper zenei vezetése mellett közben újabb feladatot vállalt, a milánói Scala első számú vendégkarmestere lesz a következő öt évben. Korábban felmerült, hogy a Riccardo Muti tavalyi távozása után megüresedett zenei igazgatói posztot veszi át, azonban Stéphane Lissner, az intézmény jelenlegi művészeti vezetője kijelentette, általában évekbe telik, mire új vezetőt találnak, tovább folytatják a keresést.

Az argentin születésű izraeli karmester júniusban egy másik pozíciót hagy ott, a Chicagói Szimfonikus Zenekar zenei igazgatását fejezi be. A berlini és a milánói operaházak együttműködését szorosabbra tervezi vonni, a csereprodukciók mellett évente két operát is színpadra állít. 2006 őszén, Arturo Toscanini halálának 50. évfordulójára emlékezve Verdi Requiemével kezdi a szezont, majd Wagner Trisztán és Izolda című operájával készül a következő évadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.