Klasszikus

Béke Inter-Lyra díjak

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
A napokban adták át az Öt Lyra Zene és Tánc Olympia Alapítvány által létrehozott Béke Inter-Lyra-díjat. Az alapítvány a világon egyedülálló programmal arra törekszik, hogy „a Földön a béke, a szeretet, a népek és nemzetek egymás iránti tisztelete érvényesüljön, erősödjön az emberiség legkifejezőbb nyelvén, a zenén és táncon keresztül.”

Az 1998-ban létrehozott alapítvány céljai elérése érdekében első lépésként létrehozta a Junior-Lyra, Lyra- és Inter-Lyra-díj-at, melyet minden évben - egy független nemzetközi zsűri odaítélése alapján - adnak át. Az eddigi Lyra díjazottak között találjuk például Malek Miklóst, Fellegi Ádámot, Béres Ferencet, Benkő Dánielt, az Inter-Lyra jutalmazottak között pedig többek mellett Bergendy Istvánt, Farkas Ferencet, Gregor Józsefet, Koltay Gábort, Marton Évát, Melis Györgyöt, Pitti Katalint, Sebestyén Mártát és Vikidál Gyulát, vagy olyan külföldi hírességeket, mint José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Al di Meola, Kobayashi Ken-Ichiro.

Az alapítvány azonban azokat is jutalmazni akarta, akik nem a zene vagy a tánc nyelvén járultak hozzá az emberek közti megértéshez. Nekik tavaly adták át először a Béke Inter-Lyra-díjat. Az idén nyolcan kapták meg az elismerést: Domány András, Gömöri Endre, Niklai Ákos, Lakat T. Károly, Szepesi György, prof. dr. Palánkai Tibor, Orsós László Jakab és Eötvös Pál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.