Klasszikus

Béke Inter-Lyra díjak

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
A napokban adták át az Öt Lyra Zene és Tánc Olympia Alapítvány által létrehozott Béke Inter-Lyra-díjat. Az alapítvány a világon egyedülálló programmal arra törekszik, hogy „a Földön a béke, a szeretet, a népek és nemzetek egymás iránti tisztelete érvényesüljön, erősödjön az emberiség legkifejezőbb nyelvén, a zenén és táncon keresztül.”

Az 1998-ban létrehozott alapítvány céljai elérése érdekében első lépésként létrehozta a Junior-Lyra, Lyra- és Inter-Lyra-díj-at, melyet minden évben - egy független nemzetközi zsűri odaítélése alapján - adnak át. Az eddigi Lyra díjazottak között találjuk például Malek Miklóst, Fellegi Ádámot, Béres Ferencet, Benkő Dánielt, az Inter-Lyra jutalmazottak között pedig többek mellett Bergendy Istvánt, Farkas Ferencet, Gregor Józsefet, Koltay Gábort, Marton Évát, Melis Györgyöt, Pitti Katalint, Sebestyén Mártát és Vikidál Gyulát, vagy olyan külföldi hírességeket, mint José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Al di Meola, Kobayashi Ken-Ichiro.

Az alapítvány azonban azokat is jutalmazni akarta, akik nem a zene vagy a tánc nyelvén járultak hozzá az emberek közti megértéshez. Nekik tavaly adták át először a Béke Inter-Lyra-díjat. Az idén nyolcan kapták meg az elismerést: Domány András, Gömöri Endre, Niklai Ákos, Lakat T. Károly, Szepesi György, prof. dr. Palánkai Tibor, Orsós László Jakab és Eötvös Pál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.