Klasszikus

Béke Inter-Lyra díjak

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
A napokban adták át az Öt Lyra Zene és Tánc Olympia Alapítvány által létrehozott Béke Inter-Lyra-díjat. Az alapítvány a világon egyedülálló programmal arra törekszik, hogy „a Földön a béke, a szeretet, a népek és nemzetek egymás iránti tisztelete érvényesüljön, erősödjön az emberiség legkifejezőbb nyelvén, a zenén és táncon keresztül.”

Az 1998-ban létrehozott alapítvány céljai elérése érdekében első lépésként létrehozta a Junior-Lyra, Lyra- és Inter-Lyra-díj-at, melyet minden évben - egy független nemzetközi zsűri odaítélése alapján - adnak át. Az eddigi Lyra díjazottak között találjuk például Malek Miklóst, Fellegi Ádámot, Béres Ferencet, Benkő Dánielt, az Inter-Lyra jutalmazottak között pedig többek mellett Bergendy Istvánt, Farkas Ferencet, Gregor Józsefet, Koltay Gábort, Marton Évát, Melis Györgyöt, Pitti Katalint, Sebestyén Mártát és Vikidál Gyulát, vagy olyan külföldi hírességeket, mint José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Al di Meola, Kobayashi Ken-Ichiro.

Az alapítvány azonban azokat is jutalmazni akarta, akik nem a zene vagy a tánc nyelvén járultak hozzá az emberek közti megértéshez. Nekik tavaly adták át először a Béke Inter-Lyra-díjat. Az idén nyolcan kapták meg az elismerést: Domány András, Gömöri Endre, Niklai Ákos, Lakat T. Károly, Szepesi György, prof. dr. Palánkai Tibor, Orsós László Jakab és Eötvös Pál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.