Klasszikus

Béke Inter-Lyra díjak

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
A napokban adták át az Öt Lyra Zene és Tánc Olympia Alapítvány által létrehozott Béke Inter-Lyra-díjat. Az alapítvány a világon egyedülálló programmal arra törekszik, hogy „a Földön a béke, a szeretet, a népek és nemzetek egymás iránti tisztelete érvényesüljön, erősödjön az emberiség legkifejezőbb nyelvén, a zenén és táncon keresztül.”

Az 1998-ban létrehozott alapítvány céljai elérése érdekében első lépésként létrehozta a Junior-Lyra, Lyra- és Inter-Lyra-díj-at, melyet minden évben - egy független nemzetközi zsűri odaítélése alapján - adnak át. Az eddigi Lyra díjazottak között találjuk például Malek Miklóst, Fellegi Ádámot, Béres Ferencet, Benkő Dánielt, az Inter-Lyra jutalmazottak között pedig többek mellett Bergendy Istvánt, Farkas Ferencet, Gregor Józsefet, Koltay Gábort, Marton Évát, Melis Györgyöt, Pitti Katalint, Sebestyén Mártát és Vikidál Gyulát, vagy olyan külföldi hírességeket, mint José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Al di Meola, Kobayashi Ken-Ichiro.

Az alapítvány azonban azokat is jutalmazni akarta, akik nem a zene vagy a tánc nyelvén járultak hozzá az emberek közti megértéshez. Nekik tavaly adták át először a Béke Inter-Lyra-díjat. Az idén nyolcan kapták meg az elismerést: Domány András, Gömöri Endre, Niklai Ákos, Lakat T. Károly, Szepesi György, prof. dr. Palánkai Tibor, Orsós László Jakab és Eötvös Pál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.