Klasszikus

Békés-tarhosi emlékkönyv

2002.12.16. 00:00
Ajánlom
Huszonöt esztendő dicsőséges krónikája

Békés-tarhoson 1946–47-ben megszületett Magyarország első állami ének-zenei általános iskolája. Az Énekiskola – amelyet Gulyás György álmodott meg – zeneszerető, fejlett erkölcsű, mélyen érző és gondolkodó embereket bocsátott útnak – ámde felső utasításra 1954-ben egyik pillanatról a másikra bezárták. Kodály Zoltán többször ellátogatott Tarhosra, s elismerte a zenepedagógiai eredményeket.

Az iskolaalapító Gulyás György a nagy kudarcot győzelemmé formálta át. Megalapította – többek között – a Debreceni Zeneművészeti Szakközépiskola leánykarát, a Kodály Kórust hivatásos együttessé alakította, életre hívta a Debreceni Nemzetközi Kórusversenyt, és Ferencsik János biztatására 1976-ban elindította a Békés-tarhosi Zenei Napok rendezvénysorozatát.

Az azóta eltelt negyedszázad krónikája olvasható a Békés-tarhosi Zenei Napok – nyitott könyv 1976-tól című kötetben. Bemutatkoznak benne a rendezvények pillérei: a baráti kör, a karvezetői mesterkurzus, a vonószenekari tábor, a szakközépiskolai zongoraverseny, a nemzetközi kürtkurzus, a fuvolakurzus, a Szép magyar beszéd tanári továbbképző tanfolyam és a kőrösi nyári akadémia ének-zenei szekciója. A nagyszerű, példaértékű tarhosi múlt eleven tovább éléséről ad számot az emlékkönyv, benne sok-sok emlékidézéssel, elbűvölő fotográfiákkal-csoportképekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.