Klasszikus

Békültem eleget

Mostanában szinte minden héten kap egy rangos hazai vagy nemzetközi díjat Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-lemeze. A Hungarotonnál megjelent SACD a Café Momus és a Gramofon díja, valamint a Classical Internet Award után legutóbb a Pizzicato magazin Supersonic Award-ját érdemelte ki, és így mindenképpen az idei esztendõ egyik legsikeresebb komolyzenei felvétele.

- 1997 óta vezeti a Nemzeti Filharmonikusokat, illetve jogelődjét, az Állami Hangversenyzenekart, lemezfelvételeket mégis csak mostanában kezdett el készíteni velük. Miért várt vele ennyit?

- Olyan mértékű manapság a tömegtermelés és az ezzel együtt járó szemét, olyan hihetetlen erővel tombol a középszer, hogy csak átlagon felüli felvétellel szabad kiállni. Ezek a díjak, illetve a kritikák pedig egyértelműen jelzik, hogy átléptük azt a bizonyos szintet. A díjaknál engem igazából az indoklás érdekel. A Philipsnél megjelent Bartók zongoraműveinek összkiadása esetében még az volt a kérdés, hogy sikerül-e a kevésbé ismert darabokat is ugyanolyan szeretettel és intenzitással eljátszanom, mint a nagyobb lélegzetűeket, most azonban inkább az vetődött fel, hogy át lehet-e vinni a bartóki idiómákat a zenekari játékba is. Ha valaki sokat tanulmányozta Bartók játékát, zenéjét, az idevonatkozó irodalmat, sok parasztzenét hallgat, az előbb-utóbb képes erre, de egy zenekar esetében - ahol minden áttételesen jelentkezik, és ahol nyolcvan, különböző vérmérsékletű, korú, képzettségű zenész játszik együtt - nagyon nehéz egységes akaratot érvényesíteni. Pláne, ha az - mint éppen a bartóki idiómák, a parlando-rubato játékmód esetében - valahol a megfoghatatlanság határát súrolja. Ebből a szempontból, azt hiszem, e lemez ellen nem lehet kifogás. Nem mondom azt, hogy ez az etalon, mert minden változhat, színesedhet, fejlődhet, de egy biztos: a szándék nem volt sikertelen.

- Úgy tudom, a MIDEM-i fogadtatás és a mostani díjeső hatására a Hungaroton már egész Bartók-sorozatot tervez önökkel. Melyek lesznek a következő művek?

- Ahogy a szóló zongoradarabok esetében a Philipsnél, úgy most is azt mondom, nem kell sietni. Vannak jó és kevésbé jó művek, vannak, amik adják magukat, másokért meg kell küzdeni. Ezért körültekintően kell választani. Bartók két zenekari szvitjének jelenleg szerintem nincs etalon értékű felvétele, egyszerűen azért, mert mindenki resztlinek tekinti, és szeretne gyorsan túlesni rajta. Vannak kategóriabeli bizonytalanságok is, hisz például a Divertimento nem egyértelműen nagyzenekari mű, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, egy speciális együttesre íródott, nem szólva a Falun ciklusról, amely számomra mégiscsak kamarazenei darab. Tehát sosem gondolok összkiadásra, ha valamit felveszek, csak arra koncentrálok, hogy az lehetőség szerint tökéletes legyen. De a kérdésére válaszolva, szerintem a színpadi művekkel kellene folytatni. Például A csodálatos mandarinnal, amelyet többféle formában is elő lehet adni. Egy tehetséges fiatal művész, M. Tóth Géza például igen érdekes adaptációt készített belőle animációs film formájában, van belőle egy remek bábszínházi előadás (esetleg ez alá is játszanánk élőben), és hát természetesen ott van a pantomimváltozat.

- A Bartók-örökösök mindig, mindenben kötözködnek. A jogok ezúttal rendben vannak?

- Szerencsére kitűnő a kapcsolatunk a magyarországi jogok képviselőjével, Vásárhelyi Gáborral. Bartók Péterrel valóban nehezebb kapcsolatot létesíteni, ő Amerikában lakik, és talán nem mindig látja pontosan a magyarországi kezdeményezések minden lényeges elemét. Ezeknél az adaptációknál azonban tudtommal a jogok rendben vannak.

- A tervek szerint januárban beköltözhetnek új helyükre, a Nemzeti Színház mellett felépült Művészetek Palotájába. Sűrűbben fognak ezután Budapesten fellépni? Egyáltalán, ön szerint oda fog szokni a közönség?

- Ez valóban komoly kérdés, hiszen egy új helyszín bevezetése nem megy egyik napról a másikra. Bár a belvárostól kicsit távolabb esik, tömegközlekedési eszközökkel is elég jól megközelíthető, és valamivel könnyebben lehet majd parkolni, mint eddig a Zeneakadémia közelében. A környék infrastruktúrájának mielőbbi kiépítése is sokat segíthet abban, hogy az emberek megkedveljék az épületet, de persze leginkább vonzó programokkal lehet a közönséget odacsábítani. Számunkra nagyon fontos, hogy a zenekarnak lesz végre otthona és normális próbaterme, és megoldódik a kórus elhelyezése is. Kitűnőnek ígérkezik a koncertterem akusztikája. Az első kísérleti előadást egyébként január 8-án tartjuk, és éppen azért választottam Mozart-műsort, mert az ő művein minden lemérhető.

- A Művészetek Palotáját hivatalosan március 14-én a Nemzeti Filharmonikusok nyitják meg. Korábban felmerült, hogy esetleg ezt a Fesztiválzenekarral közösen is megtehetnék. Miért nem lett a kezdeményezésből semmi?

- Bennünket a magyar kormány kért fel arra, hogy mint az ország első számú nemzeti zenekara, nyissuk meg hivatalosan a házat. Ezt mi teljesítjük is. Nem értem, miért kellene a versenyszellemet mindenképpen bevinni oda.

- Sokak szerint ez inkább a békülés jele lehetne, esetleg oldhatná a két zenekar között évek óta tartó, és időnként egymást vádló nyilatkozattól terhelt, feszült légkört.

- A békülésnek szerintem elsősorban az ő részükről kellene felém elkezdődnie. Elég sokat békültem már ahhoz, hogy merjek József Attila lenni Babits ellenében. Voltak persze bátortalan lépések a részükről is, de igazából tiszta vizet kellene önteni a pohárba. Tisztázni kellene, mi történt az elmúlt tíz évben, miért alakult ki ez a helyzet. De úgy érzem, most nem nekem kell lépni. Bebizonyítottam, hogy én is képes vagyok zenekart építeni. Igaz, más struktúrában, hisz ezúttal nem a semmiből tettem, mint annak idején a Fesztiválzenekarnál, hanem egy meglévő, rettenetes tradíciókkal, viselkedési normákkal, dzsentroid magatartással, ultrakonzervatív nézetekkel megterhelt együttesből faragtam egy korszerű, eurokonform együttest, amely gyakorlatilag minden zenei feladatra képes. Már nem csak bombasztikus nagyzenekari műveket (Strausst, Mahlert) tud előadni, de akár huszadik századi zenét is. Úgy érzem tehát, bizonyítottam, ha a Fesztiválzenekarnak valami fontos, kérem, jelentkezzenek.

- Elmondásuk szerint ők már jelentkeztek.

- Nálunk nem. Ők ezt általában vagy a kulturális minisztériumban, vagy a hazai, esetleg külföldi sajtó nyilvánossága előtt teszik meg. De ez csak Hegyeshalomtól erre érdekes, azon túl már senki sem arról beszél, melyik jobb zenekar, mint a másik, hanem arról, hogy milyen jók a magyar zenészek. Örülök a sikereiknek, mert azok így a miénket is erősítik. Más kérdés, hogy részükről időnként elhangoznak olyan kijelentések, amelyek nem fedik egészen a valóságot; hogy máskor egyes nyugati újságírók úgy magyaráznak bele azokba dolgokat, ahogy azt a Fesztiválzenekar vezetői olvasni szeretnék. De félre mindezzel, és tényleg próbáljunk meg a lényegre koncentrálni: a zenélésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.