Klasszikus

Belcanto és spagettirock

2003.04.12. 00:00
Ajánlom
Patrizio Buanne budapesti dalestje az ötvenes-hatvanas évek olasz előadóinak slágereire épül

Amikor először lépett közönség elé Magyarországon, nyomban meghódította a jelenlévőket. Katia Ricciarelli mellett szerepelt sztárvendégként a tavalyi Operabálon, de mindenki őrá figyelt. Telt baritonja betöltötte a termet, nem akadt, aki kivonhatta volna magát személyiségének varázsa alól. Patrizio Buanne alig huszonöt éves, de tizenkét esztendeje van a színpadon, és Bécstől Las Vegasig, Rómától Münchenig népszerű színészként-popénekesként ismerik.

Igazi nagy rajongótáborra azonban karácsonykor tett szert, amikor Viva Las Vegas show-ján Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley slágereit idézte fel az Operettszínházban. Miután „kinőtte” az Operettszínház termét, Viva Rock ’n’ Roll című, új showműsorát, immár a kétezer férőhelyes Budapest Kongresszusi Központban tartotta tegnap este. Mint lapunknak elmondta: hozzánk, magyarokhoz közel állónak érzi magát, mert temperamentumunk hasonlít az olaszokéhoz. Patrizio Buanne apja olasz volt, a magyarok iránti szimpátiát lengyel anyjától hozta magával. Mint kiderült, Bécsben járt iskolába, ott aratta első sikereit már kisgyermekkorában. Az iskolában tanult meg angolul, franciául és spanyolul – máig a nyelvtanulás a hobbija. Most hősiesen küzd a magyar nyelvvel, amit minden eddiginél nehezebbnek tart. Mint mondja: apja arra tanította, ha csak néhány szót (köszönöm, kérem, jó napot) megtanul egy nyelven, mindenütt otthon érezheti magát a világon. Persze nem állt meg ennél a négy, barátságos szónál. Ez a nyitottság határozza meg szokatlanul közvetlen lényét is, kommunikációs készségét, s minden bizonnyal hozzájárult hallatlan népszerűségéhez is. Sokfelé megfordul. Megvan az adottsága arra, hogy beleilleszkedjék az adott légkörbe, s mindenkivel hamar megtalálja a közös hangot. Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek megtanuljanak együtt gondolkodni, így könnyebb együtt játszani és együtt énekelni is. Az igazi kommunikáció mentes az arroganciától, az előítéletektől és a sznobériától – mondja.
Élete legnagyobb élményeként emlékezik vissza a pápa 1997-es krakkói látogatására, ahol a 46. eucharisztikus kongresszuson őt kérték föl, hogy a nyitómisén, 85 ezer ember előtt egy egyházi dalt elénekeljen.
Arról kérdezem, nem vonzotta-e az operaénekesi pálya. Nem – válaszolja –, mivel sokkal szélesebb skálán énekelhet a maga egyéni műsoraiban, mint egyetlen szerepen belül. Buannénak valóságos rajongótábora alakult ki, új koncertjének műsorát már korábbi hangversenyének „tetszésindexe” szerint alakította ki. Mivel a legnagyobb sikert az olasz és a rock and roll-számok aratták, mostani koncertje az 50–60-as évek olasz világára és Patrizio kedvenc rock and roll-előadóinak slágereire épült. Innen a tréfás cím: Spaghetti alla Rock ’n’ Roll. Persze, gondoltak azokra is, akik nem hallották korábbi műsorát, ezért ízelítőt adnak a „Viva Las Vegas Show” világából, és felidézik Frank Sinatra legkedveltebb slágereit, amelyben sztárvendégként működik közre a Cotton Club Singers, s közösen adják elő a híres olasz számot, a Viva la Mammát. A koncerten a kiváló magyar hangszeresekből összeállított 13 fős zenekar kíséri a fiatal olasz énekest, az 50–60-as évek autentikus hangzásáról pedig a The Bells doo-wop vocal quartett gondoskodik.
Patrizio Buanne rajongói egyébként viszontláthatják kedvencüket az olasz televízió RAI 1 csatornáján a nemrég indított, új zenés show műsorvezetőjeként is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.