Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

2019.02.13. 13:40
Ajánlom
Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.

A magyar YouTube talán soha nem lesz olyan jó, mint az angol nyelvű csatornák, de szerencsére van egy Magyarósi Csaba, aki klassz kontentet gyárt, és a (csúnya szóval élve) népművelő szándék sem áll messze tőle. Így került a vlogger a Fesztiválzenekar próbájára, ahol kipróbálta a hárfát, a marimbát, és benézett Fischer Iván öltözőjébe is. A karmester megmutatta neki a speciálisan neki készített öltözőszekrényét, amelyben a nyakkendőtől és a karmesteri pálcától a hálózati átalakítóig minden megtalálható, amire az embernek csak szüksége lehet egy fellépés előtt. Ja, és a kávéfőző. Benn a ruhásszekrényben.

A videóban feltűnik Polónyi Ágnes hárfaművész, Bazsinka József tubaművész és Herboly László ütőhangszeres művész is. Érdemes végignézni, az epizód a Debussy-Ravel-maraton Boléro-előadásával végződik.

A Budapesti Fesztiválzenekar a következő napokban Budapesten is koncertezik, február 17-18-19-én Sztravinszkij Zsoltárszimfóniáját és a Tavaszi áldozatot játsszák a Müpában. Rendkívül izgalmas műsor, ráadásul az orosz zeneszerző életművének legvadabb alkotásaiból merít.

Február 27–28-án, illetve március 2-án szintén ugyanitt az elbűvölő francia bohémvilágból az orosz népmesék miliőjébe repítenek minket. A koncerten az izraeli karmester, Pinchas Steinberg kalauzol végig. Bizet elbűvölő szimfóniája fiatalos lendülettel, Sosztakovics csellóversenye személyes vallomással kecsegtet. A hangverseny a romantikus zene egyik leghíresebb darabjával, az Egy kiállítás képeivel zárul. Az est szólistája Alekszandr Knyazev, akit Rosztropovics méltó utódjának tartanak.

Bővebben a koncertekről a honlapjukon lehet tájékozódni!

Ja, és van a fenti videóban egy hangszer, aminek ki kell találni a nevét. Mi tudjuk, de nem áruljuk el.

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

Kapcsolódó

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvořák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.