Klasszikus

Beleszeretni

2004.12.18. 00:00
Ajánlom
Úgy énekelj, hogy aki hallgatja, szeressen beléd! Ezt kérte Szakcsi Lakatos Béla Pocsai Krisztinától a But beautiful címû lemez felvétele elõtt; Szakcsi nem keveset kért az énekesnõtõl, hanem a lehetõ legtöbbet. Nem frazírozásról, dinamikáról, zenei hangsúlyokról és hasonlókról egyeztetett vele, csupán a lényegrõl. Szakcsi Lakatos Béla legújabb lemezén szerelmes dzsesszballadák hallhatók. Olyanok, amelyek a zenészek kellõ odaadása híján könnyen belefutnának az unalomba; meglehet, eddig éppen ennek kockázata miatt nem jelent meg nálunk ilyesféle dzsesszlemez.

A But beautiful kitűnő album. Érzékeny és bátor. Bátor, mert bízik abban a gyönyörű egyszerűségben, amit Szakcsi zongorája, Orbán György alkalmazkodóan csendes bőgője, Pecek Lakatos András csöppet sem tolakodó dobja, Tomsits Rudolf lírai trombitája és Pocsai Krisztina varázslatos hangja képes közvetíteni. Miközben tíz-húszezrekért jegyet veszünk Diana Krall koncertjére, jusson eszünkbe, hogy kisebb klubokban, hazai kiadású lemezeken elcsíphető egy-két sokat ígérő magyar hang is, köztük Pocsai Krisztináé, és aki túlzónak érzi az öszszehasonlítást, hallgassa meg őt. A But beautiful (főleg Pocsai Krisztina kedves dalai) nem agyonkoptatott örökzöldek gyűjteménye, a szerzők között kevéssé híres nevek is feltűnnek, két szám magát Szakcsit dicséri, és kakukktojásként még egy népdalfeldolgozást is hallhatunk. A lemez szomorú különlegessége, hogy a trombitaszólókat Tomsits Rudolf néhány hónappal halála előtt játszotta fel, ez volt az utolsó felvétele; a muzsikusok az ő emlékének ajánlották az albumot. A csendes és szép, nem utolsósorban kitűnő minőségben rögzített és kevert anyagot a CD Bár Buda adta ki. S bár előző lemezük, a Téli Márta és Winand Gábor nevével fémjelzett Follow Your Dreams című korong hat hét alatt jutott el az ötlettől a megvalósításig, Szakcsi és Pocsai dzsesszballadáira négy évet kellett várnunk, pontosan ennyi ideig érlelődtek.

Megérte.

Megértek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.