Klasszikus

Belgák, lengyelek, elnöknők

2004.02.20. 00:00
Ajánlom
Ajánló: Bozsik Yvette táncművész, koreográfus Szeretem a kortárs zenét, a darabjaimban is gyakran felhasználom, ezért nagyon örülök, hogy végre élőben is meghallgathatom a Blindman Quartetet. Belgium egyik legizgalmasabb szaxofonnégyese már olyan neves koreográfusoknak is írt zenét, mint Amanda Miller, William Forsythe vagy Jan Fabre. Holnap este nyolckor játszanak a Trafóban.

Valamiért mindig is vonzódtam a lengyel kultúrához, hatással volt rám a lengyel színház, irodalom, zene. Mindebből most ízelítőt kaphat bárki, hiszen a Merlinben lengyel minifesztivál kezdődik 24-én. Három este, 24–26-ig látható a Gardzienice Színházi Központ Átváltozások című előadása. A társulat alapítója Jerzy Grotowski tanítványa, ezért rendkívül izgalmas estre számítok. 26-án délután ötkor Krysztof Zanussival beszélgetnek filmről, kereszténységről, Európáról, majd két filmjét is vetítik: 27-én a Védőszíneket, másnap pedig Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség címűt. Külön felhívnám a figyelmet az Andy nevű lengyel női zenekar koncertjére, amely 27-én lesz a klubban, és úgy gondolom, feltétlenül meg kell kóstolni a lengyel konyha specialitásait is.

A Katona Kamrában megy az Elnöknők című darab, például ma este. Maga a mű is nagyszerű, de a három fantasztikus szereplő, Csákányi Eszter, Pogány Judit és Szirtes Ági miatt is érdemes megnézni, nem beszélve arról, hogy a rendező Ascher Tamás.

Végül egy ezen a héten megjelent könyv, amelyet még nem olvastam végig, de így is bátran merek ajánlani: Nancy Friday Nők a csúcson című kötete, amelyben nők vallanak önmagukról. Nagyon tanulságos olvasmány.

(Lejegyezte: Serfőző Melinda)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.