Klasszikus

Belgák, lengyelek, elnöknők

2004.02.20. 00:00
Ajánlom
Ajánló: Bozsik Yvette táncművész, koreográfus Szeretem a kortárs zenét, a darabjaimban is gyakran felhasználom, ezért nagyon örülök, hogy végre élőben is meghallgathatom a Blindman Quartetet. Belgium egyik legizgalmasabb szaxofonnégyese már olyan neves koreográfusoknak is írt zenét, mint Amanda Miller, William Forsythe vagy Jan Fabre. Holnap este nyolckor játszanak a Trafóban.

Valamiért mindig is vonzódtam a lengyel kultúrához, hatással volt rám a lengyel színház, irodalom, zene. Mindebből most ízelítőt kaphat bárki, hiszen a Merlinben lengyel minifesztivál kezdődik 24-én. Három este, 24–26-ig látható a Gardzienice Színházi Központ Átváltozások című előadása. A társulat alapítója Jerzy Grotowski tanítványa, ezért rendkívül izgalmas estre számítok. 26-án délután ötkor Krysztof Zanussival beszélgetnek filmről, kereszténységről, Európáról, majd két filmjét is vetítik: 27-én a Védőszíneket, másnap pedig Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség címűt. Külön felhívnám a figyelmet az Andy nevű lengyel női zenekar koncertjére, amely 27-én lesz a klubban, és úgy gondolom, feltétlenül meg kell kóstolni a lengyel konyha specialitásait is.

A Katona Kamrában megy az Elnöknők című darab, például ma este. Maga a mű is nagyszerű, de a három fantasztikus szereplő, Csákányi Eszter, Pogány Judit és Szirtes Ági miatt is érdemes megnézni, nem beszélve arról, hogy a rendező Ascher Tamás.

Végül egy ezen a héten megjelent könyv, amelyet még nem olvastam végig, de így is bátran merek ajánlani: Nancy Friday Nők a csúcson című kötete, amelyben nők vallanak önmagukról. Nagyon tanulságos olvasmány.

(Lejegyezte: Serfőző Melinda)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.