Klasszikus

Belváros – a kultúra mecénása

2004.05.21. 00:00
Ajánlom
Budapest szellemi központjává kíván válni Belváros-Lipótváros, ezért is támogatja a kerület vezetése kiemelten a kulturális eseményeket. A következő hónapokban számos rendezvénynek lesz házigazdája az V. kerület. A belvárosi kulturális programok közül kiemelkedik a „Budafest” Nyári Zenei Fesztiválnak a Bazilika előtti téren zajló júliusi szimfonikus koncertsorozata. Az önkormányzat a Nemzeti Színház Örökös Tagság gáláját is támogatja.

Belváros-Lipótváros vezetése ara törekszik, hogy a kerület adottságait maximálisan kihasználva a Belváros Budapest kulturális központjává, szellemi fellegvárrá váljon. Ezt a célt az igazán rangos, értékteremtő kulturális események támogatásával, széles célcsoport megszólításával szeretné elérni. A támogatás elveinek és céljainak meghatározásakor az V. kerület tradicionális értékeit és a modern kulturális központ megteremtésére irányuló elképzeléseket vették alapul.

Mindezek alapján olyan események, rendezvények és művészek támogatását preferálják, amelyeken és akiken keresztül egyszerre mutathatók meg a hagyományos, történelmi Belváros kulturális értékei és a megteremteni kívánt modern, multikulturális városközpont majdani képe. A fenti elvek alapján a következő néhány hónapban a V. kerület támogatja az Örökös Tagság Gálát (2004. június 1. – Nemzeti Színház), az Ünnepi Könyvhetet (2004. június 3-7. – Szent István tér, Vörösmarty tér) és a „Budafest” Nyári Zenei Fesztivált (Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek 2004. július 8-30. – Szent István tér).

A Belváros ad otthont továbbá számos országos jelentőségű szellemi, kulturális központnak: itt találjuk z ország nemzeti kincseinek, kulturális vagyonának, történelmi jelentőségű emlékeinek jelentős részét. A kormányzati negyed mellett múzeumok és színházak adják az V. kerület szellemi rangját. A került ráadásul kivételes előnyben van, hiszen a saját kulturális programok megvalósításához sokak által irigyelt saját művelődési intézménnyel rendelkezik. A gyönyörűen felújított és nemrégiben magasrangú belsőépítészeti díjjal jutalmazott Aranytíz Művelődési Központban színházi előadások, ifjúsági rendezvények, kiállítások sora látható ezen a nyáron is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.