Klasszikus

Belváros – a kultúra mecénása

2004.05.21. 00:00
Ajánlom
Budapest szellemi központjává kíván válni Belváros-Lipótváros, ezért is támogatja a kerület vezetése kiemelten a kulturális eseményeket. A következő hónapokban számos rendezvénynek lesz házigazdája az V. kerület. A belvárosi kulturális programok közül kiemelkedik a „Budafest” Nyári Zenei Fesztiválnak a Bazilika előtti téren zajló júliusi szimfonikus koncertsorozata. Az önkormányzat a Nemzeti Színház Örökös Tagság gáláját is támogatja.

Belváros-Lipótváros vezetése ara törekszik, hogy a kerület adottságait maximálisan kihasználva a Belváros Budapest kulturális központjává, szellemi fellegvárrá váljon. Ezt a célt az igazán rangos, értékteremtő kulturális események támogatásával, széles célcsoport megszólításával szeretné elérni. A támogatás elveinek és céljainak meghatározásakor az V. kerület tradicionális értékeit és a modern kulturális központ megteremtésére irányuló elképzeléseket vették alapul.

Mindezek alapján olyan események, rendezvények és művészek támogatását preferálják, amelyeken és akiken keresztül egyszerre mutathatók meg a hagyományos, történelmi Belváros kulturális értékei és a megteremteni kívánt modern, multikulturális városközpont majdani képe. A fenti elvek alapján a következő néhány hónapban a V. kerület támogatja az Örökös Tagság Gálát (2004. június 1. – Nemzeti Színház), az Ünnepi Könyvhetet (2004. június 3-7. – Szent István tér, Vörösmarty tér) és a „Budafest” Nyári Zenei Fesztivált (Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek 2004. július 8-30. – Szent István tér).

A Belváros ad otthont továbbá számos országos jelentőségű szellemi, kulturális központnak: itt találjuk z ország nemzeti kincseinek, kulturális vagyonának, történelmi jelentőségű emlékeinek jelentős részét. A kormányzati negyed mellett múzeumok és színházak adják az V. kerület szellemi rangját. A került ráadásul kivételes előnyben van, hiszen a saját kulturális programok megvalósításához sokak által irigyelt saját művelődési intézménnyel rendelkezik. A gyönyörűen felújított és nemrégiben magasrangú belsőépítészeti díjjal jutalmazott Aranytíz Művelődési Központban színházi előadások, ifjúsági rendezvények, kiállítások sora látható ezen a nyáron is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.