Klasszikus

Bemutatkozik a ZAK Ensemble

2013.04.05. 12:00
Ajánlom
A Liszt Akadémia Kortárszenei Együttese április 9-én fiatal magyar, izlandi, ír és francia zeneszerzők műveit mutatja be a MÜSZIben.

A közelmúltban alakult, nyitott szellemiségű ZAK Ensemble kortárs komponisták - köztük Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter - műveit szeretné valóban közelebb vinni a kortárs közönséghez. S szándékuk nem csak üres frázis: bemutatkozó koncertjükön romkocsma-módra berendezett helyszínen, váratlan meglepetésekkel fűszerezett műsorral várják az újdonságra éhes érdeklődőket. A MÜSZI-ben (Művelődési Szint) április 9-én este fél nyolckor kezdődő rendhagyó hangversenyen közreműködik Nagy Judit (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Birtalan Zsolt (zongora), Borsos Kata és Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), valamint Zétényi Tamás (gordonka); a ZAK Ensemble-t Horváth Balázs, az LFZE Zeneszerzés Tanszékének egyetemi adjunktusa, az együttes állandó karmestere vezényli. Műsorukon az izlandi Kjartan Olaffson, Donnacha Dennehhy (Írország), Régis Campo (Franciaország), valamint Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter művei hangzanak el.

A ZAK Ensemble - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kortárszenei Együttese - Fekete Gyula, az LFZE Zeneszerzés tanszékvezetője művészeti koordinációjával alakult a Zeneakadémia olyan mesterszakos és doktorandusz hallgatóiból, akik már korábbi tanulmányaik során gyakorlatot szereztek a kortárs zene előadásában. Az együttes nevét a New Music: New Audiences (röviden: New:Aud) projekthez kapcsolódva vette fel. Az EU kulturális keretprogramjának támogatásával indult kezdeményezésben 17 európai ország 31 kortárs zenei együttese - kamarazenekarok, vonósnégyesek, elektroakusztikus együttesek, köztük a Klangforum Wien vagy a London Sinfonietta - vesz részt, a projekt célja az új zene népszerűsítése, azaz a kortárs komolyzene, az újszerű hangversenyek (szokatlan helyszínek, műfajok, médiumok és művészeti ágak vegyítése), és a kortárs közönség megszólítása.

A New:Aud programban résztvevő együttesek 2013-ban koncertek sorozatát adják majd Európa-szerte. A ZAK Ensemble az elkövetkező hónapok során több helyszínen is bemutatkozik, július 23-án például a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány szigligeti Alkotóházában hallhatja játékát a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Plusz

85 éves lett Buddha földi alakja, a dalai láma

A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője immár hatvanegy éve él száműzetésben.
Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.
Klasszikus hír

Balogh Máté különdíjas lett a CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.
Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.