Klasszikus

Bemutatkozik a ZAK Ensemble

2013.04.05. 12:00
Ajánlom
A Liszt Akadémia Kortárszenei Együttese április 9-én fiatal magyar, izlandi, ír és francia zeneszerzők műveit mutatja be a MÜSZIben.

A közelmúltban alakult, nyitott szellemiségű ZAK Ensemble kortárs komponisták - köztük Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter - műveit szeretné valóban közelebb vinni a kortárs közönséghez. S szándékuk nem csak üres frázis: bemutatkozó koncertjükön romkocsma-módra berendezett helyszínen, váratlan meglepetésekkel fűszerezett műsorral várják az újdonságra éhes érdeklődőket. A MÜSZI-ben (Művelődési Szint) április 9-én este fél nyolckor kezdődő rendhagyó hangversenyen közreműködik Nagy Judit (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Birtalan Zsolt (zongora), Borsos Kata és Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), valamint Zétényi Tamás (gordonka); a ZAK Ensemble-t Horváth Balázs, az LFZE Zeneszerzés Tanszékének egyetemi adjunktusa, az együttes állandó karmestere vezényli. Műsorukon az izlandi Kjartan Olaffson, Donnacha Dennehhy (Írország), Régis Campo (Franciaország), valamint Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter művei hangzanak el.

A ZAK Ensemble - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kortárszenei Együttese - Fekete Gyula, az LFZE Zeneszerzés tanszékvezetője művészeti koordinációjával alakult a Zeneakadémia olyan mesterszakos és doktorandusz hallgatóiból, akik már korábbi tanulmányaik során gyakorlatot szereztek a kortárs zene előadásában. Az együttes nevét a New Music: New Audiences (röviden: New:Aud) projekthez kapcsolódva vette fel. Az EU kulturális keretprogramjának támogatásával indult kezdeményezésben 17 európai ország 31 kortárs zenei együttese - kamarazenekarok, vonósnégyesek, elektroakusztikus együttesek, köztük a Klangforum Wien vagy a London Sinfonietta - vesz részt, a projekt célja az új zene népszerűsítése, azaz a kortárs komolyzene, az újszerű hangversenyek (szokatlan helyszínek, műfajok, médiumok és művészeti ágak vegyítése), és a kortárs közönség megszólítása.

A New:Aud programban résztvevő együttesek 2013-ban koncertek sorozatát adják majd Európa-szerte. A ZAK Ensemble az elkövetkező hónapok során több helyszínen is bemutatkozik, július 23-án például a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány szigligeti Alkotóházában hallhatja játékát a közönség.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.