Klasszikus

Bemutatkozik a ZAK Ensemble

2013.04.05. 12:00
Ajánlom
A Liszt Akadémia Kortárszenei Együttese április 9-én fiatal magyar, izlandi, ír és francia zeneszerzők műveit mutatja be a MÜSZIben.

A közelmúltban alakult, nyitott szellemiségű ZAK Ensemble kortárs komponisták - köztük Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter - műveit szeretné valóban közelebb vinni a kortárs közönséghez. S szándékuk nem csak üres frázis: bemutatkozó koncertjükön romkocsma-módra berendezett helyszínen, váratlan meglepetésekkel fűszerezett műsorral várják az újdonságra éhes érdeklődőket. A MÜSZI-ben (Művelődési Szint) április 9-én este fél nyolckor kezdődő rendhagyó hangversenyen közreműködik Nagy Judit (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Birtalan Zsolt (zongora), Borsos Kata és Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), valamint Zétényi Tamás (gordonka); a ZAK Ensemble-t Horváth Balázs, az LFZE Zeneszerzés Tanszékének egyetemi adjunktusa, az együttes állandó karmestere vezényli. Műsorukon az izlandi Kjartan Olaffson, Donnacha Dennehhy (Írország), Régis Campo (Franciaország), valamint Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter művei hangzanak el.

A ZAK Ensemble - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kortárszenei Együttese - Fekete Gyula, az LFZE Zeneszerzés tanszékvezetője művészeti koordinációjával alakult a Zeneakadémia olyan mesterszakos és doktorandusz hallgatóiból, akik már korábbi tanulmányaik során gyakorlatot szereztek a kortárs zene előadásában. Az együttes nevét a New Music: New Audiences (röviden: New:Aud) projekthez kapcsolódva vette fel. Az EU kulturális keretprogramjának támogatásával indult kezdeményezésben 17 európai ország 31 kortárs zenei együttese - kamarazenekarok, vonósnégyesek, elektroakusztikus együttesek, köztük a Klangforum Wien vagy a London Sinfonietta - vesz részt, a projekt célja az új zene népszerűsítése, azaz a kortárs komolyzene, az újszerű hangversenyek (szokatlan helyszínek, műfajok, médiumok és művészeti ágak vegyítése), és a kortárs közönség megszólítása.

A New:Aud programban résztvevő együttesek 2013-ban koncertek sorozatát adják majd Európa-szerte. A ZAK Ensemble az elkövetkező hónapok során több helyszínen is bemutatkozik, július 23-án például a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány szigligeti Alkotóházában hallhatja játékát a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.