Klasszikus

Bemutatkozik a ZAK Ensemble

2013.04.05. 12:00
Ajánlom
A Liszt Akadémia Kortárszenei Együttese április 9-én fiatal magyar, izlandi, ír és francia zeneszerzők műveit mutatja be a MÜSZIben.

A közelmúltban alakult, nyitott szellemiségű ZAK Ensemble kortárs komponisták - köztük Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter - műveit szeretné valóban közelebb vinni a kortárs közönséghez. S szándékuk nem csak üres frázis: bemutatkozó koncertjükön romkocsma-módra berendezett helyszínen, váratlan meglepetésekkel fűszerezett műsorral várják az újdonságra éhes érdeklődőket. A MÜSZI-ben (Művelődési Szint) április 9-én este fél nyolckor kezdődő rendhagyó hangversenyen közreműködik Nagy Judit (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Birtalan Zsolt (zongora), Borsos Kata és Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), valamint Zétényi Tamás (gordonka); a ZAK Ensemble-t Horváth Balázs, az LFZE Zeneszerzés Tanszékének egyetemi adjunktusa, az együttes állandó karmestere vezényli. Műsorukon az izlandi Kjartan Olaffson, Donnacha Dennehhy (Írország), Régis Campo (Franciaország), valamint Dargay Marcell, Solti Árpád és Zombola Péter művei hangzanak el.

A ZAK Ensemble - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kortárszenei Együttese - Fekete Gyula, az LFZE Zeneszerzés tanszékvezetője művészeti koordinációjával alakult a Zeneakadémia olyan mesterszakos és doktorandusz hallgatóiból, akik már korábbi tanulmányaik során gyakorlatot szereztek a kortárs zene előadásában. Az együttes nevét a New Music: New Audiences (röviden: New:Aud) projekthez kapcsolódva vette fel. Az EU kulturális keretprogramjának támogatásával indult kezdeményezésben 17 európai ország 31 kortárs zenei együttese - kamarazenekarok, vonósnégyesek, elektroakusztikus együttesek, köztük a Klangforum Wien vagy a London Sinfonietta - vesz részt, a projekt célja az új zene népszerűsítése, azaz a kortárs komolyzene, az újszerű hangversenyek (szokatlan helyszínek, műfajok, médiumok és művészeti ágak vegyítése), és a kortárs közönség megszólítása.

A New:Aud programban résztvevő együttesek 2013-ban koncertek sorozatát adják majd Európa-szerte. A ZAK Ensemble az elkövetkező hónapok során több helyszínen is bemutatkozik, július 23-án például a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány szigligeti Alkotóházában hallhatja játékát a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.