Klasszikus

Bemutatták a Nemzeti Filharmonikusok következő szezonját

2003.04.24. 00:00
Ajánlom
Magasra tette a mércét az idei évad műsoraival a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - így nem csoda, hogy a tegnapi sajtótájékoztatót igen nagy érdeklődés övezte. S lássunk csodát: a 2003-2004-es évad programja, ha lehet, az ideinél is vonzóbbra sikerült.

A koncertek programját Kocsis Zoltán főzeneigazgató úgy állította össze, hogy mindenki találhasson benne kedvére valót Bachtól Brahmson és Berliozon át Bernsteinig és George Benjaminig - persze a választék korántsem szorítkozik a b betűs zeneszerzőkre.

Jövőre is három nagyzenekari bérletet hirdetnek meg, ám ezúttal mindegyik több koncertből áll, mint az idei évadban. Több neves külföldi és magyar vendégdirigens lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal: három francia karmester – Jean-Claude Casadesus, a Lille-i Nemzeti Zenekar és Serge Baudo, a Prágai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, illetve a zongoraművészként is nemzetközi hírű Philippe Entremont, a Santo Domingo-i Zenei Fesztivál művészeti vezetője –, a szlovák Ondrej Lenard – akit a magyar közönség csaknem harminc évvel ezelőtt ismert és szeretett meg, amikor harmadik helyezést ért el a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén –, továbbá ugyanannak a versenynek a győztese, a Magyarországon hallatlan népszerűségnek örvendő Kobayashi Ken-Ichiro, aki december 1-jén Verdi Requiemjét vezényli a Kongresszusi Központban. A magyarok közül évek óta rendszeresen visszatérő vendég Vashegyi György, míg a Nemzeti Filharmonikusokat jövő februárban első ízben dirigálja az elsősorban klarinétművészként ismert Berkes Kálmán. Néhányan a vendégszólisták közül: Marton Éva, Ionel Pantea, Molnár András, Salvatore Accardo, Szergej Krilov, Renaud Capuçon, Ránki Dezső, Jean-Efflam Bavouzet és Gianluca Casciolit.

 
 

Szeptember 25-én, csupa Bartók-műből összeállított műsorral az NFZ adja a 45. Budapesti Zenei Hetek nyitó hangversenyét, s 2004-ben két hangversennyel lesznek jelen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A következő szezonban is folytatódik a Hamar Zsolt szerkesztette ifjúsági koncertek sorozata, amellyel új helyszínen, a Millenáris Teátrumban várják három vasárnap délelőtt a fiatalokat.

A 2003-2004-es évadban hét vidéki városban lép fel az együttes, valamint több külföldi meghívásnak is eleget tesz: novemberben 16 nap alatt 14 koncertet ad Nagy-Britanniában, 2004 februárjában, illetve áprilisában egy-egy hangverseny erejéig ellátogatnak Linzbe, illetve Zágrábba, májusban pedig bő egyhetes spanyolországi turnéra indul a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonkus Zenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.