Klasszikus

Bemutatták Szörényi Levente misztikus operáját

2006.03.29. 00:00
Ajánlom
Szűnni nem akaró vastapssal és hatalmas ovációval fogadta a közönség a Papp László Budapest Sportarénában Szörényi Levente Árpád népe című misztikus operájának ősbemutatóját kedden este. Az előadás kisebb késéssel kezdődött, s mindenekelőtt elhangzott Beethoven Egmont nyitánya. A Nagy Viktor rendezte darab cselekményének középpontjában a Szent István király halálát követő hatalmi harc áll, amelyben két árpád-házi herceg - András és Levente - küzd Orseolo Péterrel és egymással.

A Makovecz Imre tervezte, sziklát ábrázoló díszleteken az életfa, Krisztus, és a tűz motívumai tűntek fel, az utolsó jelenetben pedig a Turul is megjelent a színpadon. A pirotechnikai elemekre nagy súlyt fektettek az alkotók, csakúgy, mint a tánckar és a statisztéria szereplésére. A színpadon 300 statiszta és 50 táncos mozgott, a 135 perces előadás létrehozásában összesen 1500 ember dolgozott.

A misztikus opera librettóját Pozsgai Zsolt írta, a zenei rendező a zeneszerző testvére, Szörényi Szabolcs. A főbb szerepekben Miller Lajost, Kiss B. Attilát, Feke Pált, Auksz Évát és Újhelyi Kingát láthatta a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.