Klasszikus

Bence Ottó a Hungarofest élén

2003.11.22. 00:00
Ajánlom
A Hungarofest Kht. vezetői posztjának betöltésére nyáron kiírt pályázatra beérkezett anyagok közül Hiller István kulturális miniszter Bence Ottóét tartotta a legmegalapozottabnak. A rendezvényszervező kht. új vezetője kedden mutatkozott be a sajtó képviselői előtt.

Bence Ottó 38 éves, két diplomával rendelkezik, három nyelven beszél, s majd’ egy év után nyáron tért haza Németországból, ahol a berlini Freie Universitat és az Európai Akadémia közös ösztöndíjasaként részt vett egy 12 nemzetközi újságíró és médiaszakember részvételével zajló európai kutatási programban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem szakos diplomát szerzett, majd kulturális és kommunikációs menedzsment posztgraduális képzésen vett részt. A Törökfürdő című irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztőjeként és felelős kiadójaként 1993-1999 között sikeres irodalmi műhelyt alapított, és maga köré gyűjtötte a kortárs írók mai középgenerációjának tagjait. Az elektronikus médiában 1994-2000 között szerkesztő-riporterként, illetve műsorvezetőként jegyezte a TV2 Nyugat, az MTV2 Záróra, az MTV1 Publikum, illetve Körző című műsorait.

Novelláskötete 1999-ben jelent meg Mesebeszéd címmel; Szikrák című tízperces országimázs filmjével pedig a 2000. évben I. díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Reklám- és PR Filmfesztiválon. Mindezek mellett három éven keresztül alelnöke volt a Szépírók Társaságának, számos publicisztikája jelent meg különböző közéleti lapokban, s ugyancsak három éven át irodalmi tárca-sorozatot írt a Népszabadság hasábjain Budapestről. Munkája elismeréséül 1997-ben a Kultúraközvetítők Társasága Fehér Rózsa-díját kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.