Klasszikus

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

2019.02.22. 11:45
Ajánlom
Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.

Hogy kezdődött a kapcsolatod a szaxofonnal?

Hatévesen a szüleim beírattak zeneiskolába, ahol mindenféleképp valamilyen fúvós hangszert ajánlottak, így másfél évig furulyáztam. Nagyon szerettem a tanáromat, aki már akkor is Linzenbold Gábor volt, aki azóta is foglalkozik velem. Ő tanított szaxofont és klarinétot is. Mivel a bátyám már klarinétozott, nekem pedig tetszett a szaxofon hangja is, meg azért ez mégis csak egy nagyon menő hangszer, ezért gondoltam, miért ne próbálhatnám ki? Amikor általános iskolában másodikos voltam, akkor volt egy félévi koncertünk és emlékszem rá, hogy ott beszéltük meg a tanárommal, hogy a következő órámra behozza a szaxofont és kipróbálom.

Nem tipikusan hétéves kisgyerekek kezébe való hangszer. Milyen volt először kipróbálni?

Kipróbáltam és Gábor látta, hogy nem lehetetlen, meg amúgy is nagyobb növésű voltam a korombeli gyerekektől, elbírtam. Aztán elkezdtem tanulni, és rá pár hónapra bekerültem a Böszörményi Ifjúsági Fúvószenekarba.

Mesébe illő fordulat. Pár hónap alatt olyan szintre kerültél a szaxofonnal?

A bátyám akkor már fúvószenekaros volt és láttam, hogy jó a közösség, sokat utaztak külföldre, ez nagyon megtetszett. Én is szerettem volna bekerülni, de a hangszeren még alig tudtam pár hangot játszani. Odamentünk a bátyámmal, és megkérdeztük, van-e lehetőség, hogy engem is felvegyenek? Akkor azt mondta karnagy, hogy nem küldenek el senkit, természetesen beülhetek.

Akkor beültem és azóta a Böszörményi Ifjúsági Fúvószenekar tagja vagyok, immáron az első szaxofon pultban.

Zenész családból származol?

Nem igazán. A bátyám azóta is klarinétozik hobbi szinten, a fúvószenekarban is játszik még, pont velem szemben. De rajtunk kívül nincs a családban más zenész.

Most fogsz érettségizni. Hogyan tovább?

Kisebb koromban nagyon nagy álmom volt, hogy külföldre mehessek tanulni. De ahogy felnőttem, tisztult kép, hogy ez milyen anyagi vonzattal jár, a külföldi élet, akár a tandíj is nagyon sokba kerül.

Nagyon sokan mondták, hogy lehetne ösztöndíj...de én nem szeretem, ha egy ilyen bizonytalan dologba kell belevágni, csak azt, ami biztos. És az biztos, hogy itthon a zeneoktatás van olyan színvonalú, hogy érdemes emiatt itthon maradni. Ezért a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre adom be a jelentkezést, és nagyon remélem, hogy fel is vesznek.

És utána hogyan képzeled a folytatást?

Szeretnék egy diplomát és szeretném ezt az egész művészetet, a szaxofonozást a lehető legmagasabb szintre emelni, először saját magamnak, és később akár szeretném a tudásom átadni gyerekeknek is.

Illetve, mivel Magyarországon a klasszikus szaxofonozás még nem annyira elterjedt, mint például a hegedű vagy zongora, szeretném, hogyha itthon is tudnák az emberek, mi az a klasszikus szaxofonozás, hogy kik a magyar klasszikus szaxofonművészek, és azt, milyen darabok vannak. Hál’ Istennek mondhatom azt, hogy már egész sokan játszunk ezen a gyönyörű hangszeren, most lesz nemsokára az országos verseny Győrben, illetve most volt kinn Szerbiában ez a FEMUS nemzetközi verseny, ahol sok magyar volt, akik mind jól szerepeltek.

BenczeMate_VargaEndrekepe-160243.jpg

Bencze Máté (Fotó/Forrás: Varga Endre)

Ki a zenei példaképed?

A két tanárom: Linzenbold Gábor és Richter Edit. Ők nem csak a zenei példaképeim, hanem emberileg is azok. Már több éve együtt dolgozunk és számomra a hozzáállásuk, a fegyelmezettségük, minden megszólalásuk, az érzéseik - mind példaértékű. De nem csak számomra, hanem úgy gondolom, mindenkinek etalon lehet az ő munkásságuk.

Ki az, akivel a leginkább szeretnél együtt zenélni?

Nem is egy bizonyos személyt említenék meg itt, mert úgy gondolom, hogy nem az a fontos, hogy konkrétan kivel zenélek együtt, hanem ha valakivel együtt játszom, akkor az egy borzasztóan jó érzés, megtalálni a közös hullámhosszt, valakivel együttműködni a zene által.  Természetesen szeretnék együtt muzsikálni nagy szaxofonosokkal, nagyon nagy nevekkel.

Már volt alkalmam játszani néhány szakmai nagysággal, pl. a Budapest Szaxofon Kvartett tagjaival, David Salleras-szal, Paul Cohen-nel, fújtam már Arno Bornkampnak és Christian Wirthnek mesterkurzusokon. Remélem, hogy minél több nagy művésszel fogok tudni zenélni a jövőben is.

A nagyközönség a Virtuózokban ismert meg. Idén is lesz  Virtuózok, ráadásul most egy nagy újítással, ugyanis az egyéni jeletkezők helyett kamara produkciókat várak. Neked mi a véleményed a kamara műfajáról?

Én nagyon szeretem ezt a műfajt. Régen volt egy kvartettünk, ami most szeptemberben szűnt meg, mert már két tagunk felment a Zeneakadémiára. Nagyon szerettem abban a szaxofonkvartettben dolgozni. Remélem, egyszer megint lesz rá lehetőségem, hogy kamarázzak.

mb_1-160546.jpg

Bencze Máté az MTVA különdíjával (Fotó/Forrás: Virtuózok / MTVA)

Mit tartasz zenei pályád eddigi csúcsának?

Az összes versenyem az. Többek közt a tavalyi Virtuózok, majd a részvételem a Fiatal Zenészek Eurovíziós Fesztiválján Skóciában, amelyet a Magyar Televízió ajánlott fel a Virtuózok közönségdíjasának, aki szerencsémre én lettem. Ez az Edinburgh-i verseny fantasztikus volt, bejutottam a döntőbe és ott az Usher Hallban azzal a zenekarral, azzal a karmesterrel, 2 500 embernek, plusz a tévénézőknek játszani felejthetetlen volt. Illetve ez a verseny is, a FEMUS is óriási élmény volt, hogy egy rendkívül erős nemzetközi mezőnyben ilyen sikeresen szerepeltem, és ráadásul a közönségnek is ennyire tetszett. Hatalmas köszönettel tartozom tanáraimnak, akik hatéves koromtól mellettem állnak jóban-rosszban. Remélem, még sokáig kísérnek a pályámon, és még messzebbre érhetünk el együtt.

Mi motivál?

Talán a legjobban az motivál, hogy azzal a sok munkával, amit ebbe az egészbe belefeccölök, örömet tudjak okozni saját magamnak és ily módon másoknak is.

Például most kinn voltunk ezen a nemzetközi fúvósversenyen, a szabadkai FEMUS-on, és nyertem a korcsoportomban. Így játszhattam a gálán, ami egy az első helyezettek között volt egy verseny, és ott sikerült elnyernem a fődíjat.

De ezeken felül, ami az egyik legfontosabb, hogy sikerült úgy muzsikálnom, hogy a közönség kedvence díjat szintén sikerült megnyernem. Ennek nagyon örültem, hogy sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön. Tehát engem ez motivál a legjobban, hogy azok, akik hallgatnak, azoknak tetsszen a művészetem.

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

Kapcsolódó

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.