Klasszikus

Benépesült a Hajógyári-sziget

2004.08.04. 00:00
Ajánlom
Szerdán már programokkal várták a Sziget Fesztivál résztvevőit Óbudán, a Hajógyári-szigetre. Este a Sugababes koncertezett először a Nagyszínpadon, majd az Anima Sound System és a Pet Shop Boys fellépését tekintették meg több ezren. Koncertezett éjszaka a KFT, Paul Oakenfold, a Timur Lenk, a Klezmatics, a Cannibal Corpse és a Pichtuner is a többi színpadon az este folyamán.

Több együttes azonban visszamondta a 2004-es Sziget Fesztiválra tervezett fellépését: a világzenei helyszínre nem tud érkezni a Yat-Kha zenekar, mert a tagok útlevelét ellopták. A Wan2-ról hiányzik majd a Vopli Vidopliassova, a dobos a minap kezét törte. A fesztivál előtt két nappal mondta le fellépését a Nagyszínpad egyik üdvöskéje, a Scissor Sisters. Érvelésük szerint nem tudnák kipihenni magukat a budapesti koncertjüket követő - másnap esedékes - DVD-felvételükre. A vasárnap, kora délutáni sávban keletkezett űrt, az utolsó pillanatban a szervezők rendelkezésére álló német "zenebohóc", Mambo Kurt tölti be.

Fontos újdonság a Sziget Fesztivállal kapcsolatban, hogy a helyszín közelében új parkoló nyílt, ahol körülbelül ezer gépkocsit őriznek. A Szentendrei út 89-93. szám alatt egy volt textilgyár csarnokában, tehát zárt helyen lehet tárolni a kocsikat, a hetijegy 45 euróba kerül. Szintén ettől az évtől áll rendelkezésre a fesztivál honlapján működő személyes programfüzet, ami a műsorkavalkádban történő böngészés közben áll össze. A napi vagy helyszínek szerinti bontásban megjelenő listák mellett lehet megjelölni a számunkra érdekes programot, melyből a rendszer személyre szóló naptárat készít, és az adott nap reggelén, vagy előző este elektronikus levélben értesít arról, hogyan "kell" készülni a következő napra. Számos olyan program is szerepel a kínálatban, mely időponthoz nem köthető, mert folyamatos. Ezek közül az Ability Park Vaklabirintusát ajánlják az első napokban felkeresni, ahol a sötétben, fehér bottal botorkálva kell utat keresni.

A csütörtöki események közül sem egyszerű választani: a nagyszínpadon 16:30-kor a Zanzibar, hatkor a Bloodhound Gang, fél nyolckor a Kispál és a Borz, fél tízkor pedig a Busta Rhymes koncertezik. A világzenei színpadon az Omara Portuondo és Boris Kovac lép fel, a HammerWorld színpadon a Superbutt éjfél előtt kezd, a Wan2 helyszínén az orosz Deti Picasso és az angol Freestylers mellett meghallgatható a Neo és a Heaven Street Seven is. A Globe Party vendége Budai és Newl lesz, előttük az amerikai Josh Wink játszik. A Siemens Mobile Pop Színpad mai fellépője Dopeman, Ganxsta Zolee és a Kartell, valamint az Eleven Hold lesz. A Bahia Színpadon a Másfél 23 órakor kezd. A Bohém Ragtime Band, a Kaltenecker Trió, a Balázs Elemér Group és a László Attila Band a Jazz Színpadon lép fel. Frank Zappa Cirkusz lesz a Blues Színpadon, a Színházi Sátorban a Hólyagcirkusz társulata látható, tradicionális dervis táncok 21.45-től lesznek műsoron.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.