Klasszikus

Benépesült a Hajógyári-sziget

2004.08.04. 00:00
Ajánlom
Szerdán már programokkal várták a Sziget Fesztivál résztvevőit Óbudán, a Hajógyári-szigetre. Este a Sugababes koncertezett először a Nagyszínpadon, majd az Anima Sound System és a Pet Shop Boys fellépését tekintették meg több ezren. Koncertezett éjszaka a KFT, Paul Oakenfold, a Timur Lenk, a Klezmatics, a Cannibal Corpse és a Pichtuner is a többi színpadon az este folyamán.

Több együttes azonban visszamondta a 2004-es Sziget Fesztiválra tervezett fellépését: a világzenei helyszínre nem tud érkezni a Yat-Kha zenekar, mert a tagok útlevelét ellopták. A Wan2-ról hiányzik majd a Vopli Vidopliassova, a dobos a minap kezét törte. A fesztivál előtt két nappal mondta le fellépését a Nagyszínpad egyik üdvöskéje, a Scissor Sisters. Érvelésük szerint nem tudnák kipihenni magukat a budapesti koncertjüket követő - másnap esedékes - DVD-felvételükre. A vasárnap, kora délutáni sávban keletkezett űrt, az utolsó pillanatban a szervezők rendelkezésére álló német "zenebohóc", Mambo Kurt tölti be.

Fontos újdonság a Sziget Fesztivállal kapcsolatban, hogy a helyszín közelében új parkoló nyílt, ahol körülbelül ezer gépkocsit őriznek. A Szentendrei út 89-93. szám alatt egy volt textilgyár csarnokában, tehát zárt helyen lehet tárolni a kocsikat, a hetijegy 45 euróba kerül. Szintén ettől az évtől áll rendelkezésre a fesztivál honlapján működő személyes programfüzet, ami a műsorkavalkádban történő böngészés közben áll össze. A napi vagy helyszínek szerinti bontásban megjelenő listák mellett lehet megjelölni a számunkra érdekes programot, melyből a rendszer személyre szóló naptárat készít, és az adott nap reggelén, vagy előző este elektronikus levélben értesít arról, hogyan "kell" készülni a következő napra. Számos olyan program is szerepel a kínálatban, mely időponthoz nem köthető, mert folyamatos. Ezek közül az Ability Park Vaklabirintusát ajánlják az első napokban felkeresni, ahol a sötétben, fehér bottal botorkálva kell utat keresni.

A csütörtöki események közül sem egyszerű választani: a nagyszínpadon 16:30-kor a Zanzibar, hatkor a Bloodhound Gang, fél nyolckor a Kispál és a Borz, fél tízkor pedig a Busta Rhymes koncertezik. A világzenei színpadon az Omara Portuondo és Boris Kovac lép fel, a HammerWorld színpadon a Superbutt éjfél előtt kezd, a Wan2 helyszínén az orosz Deti Picasso és az angol Freestylers mellett meghallgatható a Neo és a Heaven Street Seven is. A Globe Party vendége Budai és Newl lesz, előttük az amerikai Josh Wink játszik. A Siemens Mobile Pop Színpad mai fellépője Dopeman, Ganxsta Zolee és a Kartell, valamint az Eleven Hold lesz. A Bahia Színpadon a Másfél 23 órakor kezd. A Bohém Ragtime Band, a Kaltenecker Trió, a Balázs Elemér Group és a László Attila Band a Jazz Színpadon lép fel. Frank Zappa Cirkusz lesz a Blues Színpadon, a Színházi Sátorban a Hólyagcirkusz társulata látható, tradicionális dervis táncok 21.45-től lesznek műsoron.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.