Klasszikus

Bensőséges muzsika egy kivételes pillanatban

2006.02.28. 00:00
Ajánlom
A Wolfgang Amadeus Mozart szimfóniáit tartalmazó albumot a Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemén rögzítették a Nemzeti Filharmonikusok.

Tavaly a Művészetek Palotája megnyitását kísérő médiakampányban kevés szó esett arról a CD-n is megjelent hangfelvételről, amely a Nemzeti Hangversenyterem próbaüzemének legelső koncertjén, 2005. január 8-án készült. Wolfgang Amadeus Mozart két szimfóniája, a tizenhét éves korában, 1773-ban komponált "kis g-moll" (K. 183) és a tizenöt évvel későbbi "nagy g-moll" (K. 550) hallható rajta, a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Az idei Mozart-jubileumhoz kapcsolódó hanglemezdömping megint nem kedvez ennek a kiadványnak, pedig fontos értékeket hordoz, s ezért megérdemelné, hogy legalább itthon bekerüljön a zenebarátok látóterébe.

Melyek ezek a fontos értékek? Mindenekelőtt az, hogy Kocsis Zoltán a koncertterem felavatására nem egy hálás-közhelyes, ünnepi nyitányos-zongoraversenyes koncertprogramot választott. Igaz, a Filharmonikusok jelenlegi repertoárpolitikájának ismeretében ez nem is meglepő: Kocsis tudatosan kerüli a biztos sikerrel kecsegtető, könnyű megoldásokat; inkább azt szereti, ha muzsikusainak és neki is meg kell küzdeni az eredményért. Mégis bátor és erőteljes gesztusnak értékelem, hogy az elkoptatott nyitány-versenymű-szimfónia stuktúrán felülemelkedve Kocsis két bensőséges, minden érzelemgazdasága ellenére is inkább kamarazenei ihletettségű Mozart-szimfóniát állított egymás mellé. "Mi lehet nagyobb erőpróba, mint egy olyan mester zenéje, aki minden műfajhoz megtalálta az adekvát hangvételt, formai megoldást, hangszerelést? Akinek zenei gondolatai nem tűrnek semmiféle hamis szándékú közeledést, erőltetett belemagyarázást, pöffeszkedő prekoncepciót?" – indokolta választását a lemez kísérőfüzetében Kocsis. Ehhez csak annyit érdemes hozzátenni, amit a zenészek pontosan tudnak, de a publikumnak talán nem egyértelmű: bármennyire közérthetők és könnyen befogadhatók is a mozarti dallamok, egy csipkefinom szövésű Mozart-tételt sokkal nehezebb tisztán és szépen eljátszani, mint egy sűrű, robusztus, romantikus alkotást.

Ezen a tizennégy hónappal ezelőtti estén a zenekar, a karmester és a vadonatúj terem is jól vizsgázott. A remekül eltalált tételkarakterekből, a két szimfónia stiláris különbségeinek árnyalt bemutatásából, a hangszercsoportok példás összjátékából olyan produkció jött létre, amelyet érdemes újra és újra meghallgatni, ízlelgetni. A Magyar Rádió által készített felvétel zenei rendezője, Matz László és hangmérnöke, Mosó Endre is nagyszerű munkát végzett: szép és plasztikus a hangzáskép.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.