Klasszikus

Berlin-Budapest tengely

2021.09.13. 15:00
Ajánlom
Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.

A képzeletbeli híd idén a kivételesen sokszínű és pezsgő atmoszférájáról és gazdag történelméről híres német fővárost, Berlint és Budapestet köti össze klasszikus zenei, jazz- és popkoncertek, valamint kultikus filmek vetítések révén. 

Amikor az európai családhoz tartozást vállaltuk, döntöttünk, hogy egy közösség tagjai leszünk. Ez nem önző nemzetek egymással marakodó, alkudozó fóruma, hanem egymást tisztelő, szerető nemzetek családja.

Ezért tennünk is kell valamit! Az Európai Hidak fesztivál ezentúl két várost köt össze, csereprogrammá válik: idén mi megyünk Berlinbe és a berlini Konzerthausorchester jön ide. Nagy öröm, hogy végre bemutathatom Budapestnek őket, a Fesztiválzenekart pedig Berlinnek." - hangsúlyozta Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója. 

A nyitónap estéjén egy klasszikus zenei csemegét kínáló, német és magyar előadókat és zeneszerzőket egyaránt felvonultató koncert, a Von Bartók bis Bartók - Bartóktól Bartókig várja a nézőket.

Az első részben a 2020-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny díjnyertes alkotásai, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Horváth Balázs darabjai, valamint Matthias Pintscher Occultation című műve csendül fel, olyan kiváló művészekkel, mint Simon Höfele, Pálfalvi Tamás és Benyus János.

 

EuropaiHidak2021_VonBartokbisBartok_SimonHofele_c_SebastianHeck-115906.jpg

Simon Höfele (Fotó/Forrás: Sebastian Heck/Európai Hidak 2021)

A folytatásban a Modern Art Orchestra big band átdolgozásában, Fekete-Kovács Kornél, Tony Lakatos, Szirtes Edina Mókus és Lukács Miklós és Gőz László közreműködésében lesz hallható Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusa.

EuropaiHidak2021_VonBartokbisBartok_FeketeKovacsKornel-115818.jpg

Fekete-Kovács Kornél (Fotó/Forrás: Európai Hidak 2021)

 A Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 18-ai és 19-ei koncertjén Liszt Ferenc művei szólalnak meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A két este műsorában a Lenau Faustján alapuló Mefisztó-keringő és a legendás Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia mellett, az Esz-dúr zongoraverseny is helyet kapott,

a koncert szólistája pedig a nemzedéke egyik legeredetibb előadóművészeként számon tartott, zágrábi születésű Dejan Lazić.

120 év német és magyar dalterméséből ad ízelítőt a Fesztivál Színházban látható, Berlin-Budapest Lieder címet viselő est, amely során Horti Lilla szoprán és Benjamin Appl bariton tolmácsolásában élvezhetjük a többi között Bartók ritkán hallható Ady-dalait és Schönberg az első berlini kabaré, az Überbrettl számára szerzett darabjait.

EuropaiHidak2021_BerlinBudapestLieder_HortiLilla_c_FrisenhanZsanett-123049.jpg

Horti Lilla (Fotó/Forrás: Frisenhan Zsanett)

A fesztivál klasszikus zenei programjára a koronát Fischer Iván és a Konzerthausorchester Berlin koncertje teszi fel.

Különleges pillanatoknak lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak az eseményre, amelyen az idén hetvenéves dirigens azt a zenekart vezényli, amelynek 2012-től 2018-ig – a Budapesti Fesztiválzenekar mellett – zeneigazgatóként az élén állt. A koncert szólistája a németországi születésű Mirijam Contzen hegedűművész lesz, aki aki 1988-tól Varga Tibor tanítványa volt.

EuropaiHidak2021_KonzerthausorchesterBerlin_c_MarcoBorggreve-115829.jpg

Konzerthausorchester Berlin (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Az Európai Hidak fesztivál rendkívül sokszínű kínálata a könnyűzenét kedvelők számára is vonzó koncerteket tartogat.

Az elektronikus zenei színtér egyik emblematikus berlini alakja, Henrik Schwarz DJ és producer legújabb projektjében a klasszikus zenét és a technót társítja. Az amszterdami Alma Quartet vonósnégyessel közös koncertjén, két műsoruk zenei anyagából adnak ízelítőt. 

EuropaiHidak2021_HenrikSchwarzAlmaQuartet_c_KatjaRuge-121722.jpg

Henrik Schwarz és az Alma Quartet (Fotó/Forrás: Katja Ruge)

A különböző műfajok és stílusirányzatok kreatív ötvözése jellemzi Snétberger Ferenc és zenésztársai, Tzumo Árpád, Josh Ginsburg és Toni Snétberger Itthon-otthon című estjét is,

amelyen nemcsak a jazz találkozik a klasszikus, a roma és a latin zenei hagyományokkal, de két ország zenei és kulturális kincseinek harmóniája is megteremtődik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem falai között.

EuropaiHidak2021_Itthonotthon_SnetbergerFerenc_c_KlebAttila-115841.jpg

Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Németország egyik legfelkapottabb zenészegyénisége, a szarkasztikus humorú szerzeményeivel és vírusvideóként terjedő reklámdalaival hírnevet szerzett Friedrich Liechtenstein és triója jazzbe hajló, könnyed vokális popzenét hoz a budapesti közönségnek. 

A filmrajongók is valódi ínyencségeknek örülhetnek a fesztivál napjaiban, hiszen olyan filmtörténeti jelentőségű alkotásokat élvezhetnek nagy vásznon, mint

a megindítóan szép Berlin felett az ég, a hetvenes-nyolcvanas évek új német filmjének kultikus Fassbinder-mozija, a Maria Braun házassága vagy a 2000-es évek egyik jelentős német filmsikere, a Good bye, Lenin!

Az Európai Hidak Berlin témájú irodalmi estjén Parti Nagy Lajos, Márton László és Kukorelly Endre berlini, míg az évtizedek óta hazánkban élő kávéház-tulajdonos, Wilhelm Droste budapesti élményeiről mesél. A beszélgetéseket Dés László és Dés András foglalja zenei keretbe.

Bővebb információ az Európai Hidak fesztiválról a BFZ honlapján elérhető. 

Fejléckép: Fischer Iván (fotó: Stiller Ákos/ Budapesti Fesztiválzenekar)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.