Klasszikus

Berlin-Budapest tengely

2021.09.13. 15:00
Ajánlom
Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.

A képzeletbeli híd idén a kivételesen sokszínű és pezsgő atmoszférájáról és gazdag történelméről híres német fővárost, Berlint és Budapestet köti össze klasszikus zenei, jazz- és popkoncertek, valamint kultikus filmek vetítések révén. 

Amikor az európai családhoz tartozást vállaltuk, döntöttünk, hogy egy közösség tagjai leszünk. Ez nem önző nemzetek egymással marakodó, alkudozó fóruma, hanem egymást tisztelő, szerető nemzetek családja.

Ezért tennünk is kell valamit! Az Európai Hidak fesztivál ezentúl két várost köt össze, csereprogrammá válik: idén mi megyünk Berlinbe és a berlini Konzerthausorchester jön ide. Nagy öröm, hogy végre bemutathatom Budapestnek őket, a Fesztiválzenekart pedig Berlinnek." - hangsúlyozta Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója. 

A nyitónap estéjén egy klasszikus zenei csemegét kínáló, német és magyar előadókat és zeneszerzőket egyaránt felvonultató koncert, a Von Bartók bis Bartók - Bartóktól Bartókig várja a nézőket.

Az első részben a 2020-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny díjnyertes alkotásai, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Horváth Balázs darabjai, valamint Matthias Pintscher Occultation című műve csendül fel, olyan kiváló művészekkel, mint Simon Höfele, Pálfalvi Tamás és Benyus János.

 

EuropaiHidak2021_VonBartokbisBartok_SimonHofele_c_SebastianHeck-115906.jpg

Simon Höfele (Fotó/Forrás: Sebastian Heck/Európai Hidak 2021)

A folytatásban a Modern Art Orchestra big band átdolgozásában, Fekete-Kovács Kornél, Tony Lakatos, Szirtes Edina Mókus és Lukács Miklós és Gőz László közreműködésében lesz hallható Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusa.

EuropaiHidak2021_VonBartokbisBartok_FeketeKovacsKornel-115818.jpg

Fekete-Kovács Kornél (Fotó/Forrás: Európai Hidak 2021)

 A Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 18-ai és 19-ei koncertjén Liszt Ferenc művei szólalnak meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A két este műsorában a Lenau Faustján alapuló Mefisztó-keringő és a legendás Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia mellett, az Esz-dúr zongoraverseny is helyet kapott,

a koncert szólistája pedig a nemzedéke egyik legeredetibb előadóművészeként számon tartott, zágrábi születésű Dejan Lazić.

120 év német és magyar dalterméséből ad ízelítőt a Fesztivál Színházban látható, Berlin-Budapest Lieder címet viselő est, amely során Horti Lilla szoprán és Benjamin Appl bariton tolmácsolásában élvezhetjük a többi között Bartók ritkán hallható Ady-dalait és Schönberg az első berlini kabaré, az Überbrettl számára szerzett darabjait.

EuropaiHidak2021_BerlinBudapestLieder_HortiLilla_c_FrisenhanZsanett-123049.jpg

Horti Lilla (Fotó/Forrás: Frisenhan Zsanett)

A fesztivál klasszikus zenei programjára a koronát Fischer Iván és a Konzerthausorchester Berlin koncertje teszi fel.

Különleges pillanatoknak lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak az eseményre, amelyen az idén hetvenéves dirigens azt a zenekart vezényli, amelynek 2012-től 2018-ig – a Budapesti Fesztiválzenekar mellett – zeneigazgatóként az élén állt. A koncert szólistája a németországi születésű Mirijam Contzen hegedűművész lesz, aki aki 1988-tól Varga Tibor tanítványa volt.

EuropaiHidak2021_KonzerthausorchesterBerlin_c_MarcoBorggreve-115829.jpg

Konzerthausorchester Berlin (Fotó/Forrás: Marco Borggreve)

Az Európai Hidak fesztivál rendkívül sokszínű kínálata a könnyűzenét kedvelők számára is vonzó koncerteket tartogat.

Az elektronikus zenei színtér egyik emblematikus berlini alakja, Henrik Schwarz DJ és producer legújabb projektjében a klasszikus zenét és a technót társítja. Az amszterdami Alma Quartet vonósnégyessel közös koncertjén, két műsoruk zenei anyagából adnak ízelítőt. 

EuropaiHidak2021_HenrikSchwarzAlmaQuartet_c_KatjaRuge-121722.jpg

Henrik Schwarz és az Alma Quartet (Fotó/Forrás: Katja Ruge)

A különböző műfajok és stílusirányzatok kreatív ötvözése jellemzi Snétberger Ferenc és zenésztársai, Tzumo Árpád, Josh Ginsburg és Toni Snétberger Itthon-otthon című estjét is,

amelyen nemcsak a jazz találkozik a klasszikus, a roma és a latin zenei hagyományokkal, de két ország zenei és kulturális kincseinek harmóniája is megteremtődik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem falai között.

EuropaiHidak2021_Itthonotthon_SnetbergerFerenc_c_KlebAttila-115841.jpg

Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Németország egyik legfelkapottabb zenészegyénisége, a szarkasztikus humorú szerzeményeivel és vírusvideóként terjedő reklámdalaival hírnevet szerzett Friedrich Liechtenstein és triója jazzbe hajló, könnyed vokális popzenét hoz a budapesti közönségnek. 

A filmrajongók is valódi ínyencségeknek örülhetnek a fesztivál napjaiban, hiszen olyan filmtörténeti jelentőségű alkotásokat élvezhetnek nagy vásznon, mint

a megindítóan szép Berlin felett az ég, a hetvenes-nyolcvanas évek új német filmjének kultikus Fassbinder-mozija, a Maria Braun házassága vagy a 2000-es évek egyik jelentős német filmsikere, a Good bye, Lenin!

Az Európai Hidak Berlin témájú irodalmi estjén Parti Nagy Lajos, Márton László és Kukorelly Endre berlini, míg az évtizedek óta hazánkban élő kávéház-tulajdonos, Wilhelm Droste budapesti élményeiről mesél. A beszélgetéseket Dés László és Dés András foglalja zenei keretbe.

Bővebb információ az Európai Hidak fesztiválról a BFZ honlapján elérhető. 

Fejléckép: Fischer Iván (fotó: Stiller Ákos/ Budapesti Fesztiválzenekar)

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Színház

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület döntése értelmében. A testület által 2001-ben alapított díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki – a szakmai kuratórium javaslata szerint – a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.
Plusz

Doromboló december a legfrissebb Fidelióban

Megjelent a Fidelio legújabb száma, a címlapon a Madách Színház Macskák című előadásának plakátjával, amely produkció 2023. március 25-én ünnepli 40 éves jubileumát.
Vizuál

Műterembejárással és meglepetésekkel várja az érdeklődőket a Képző Nyílt Napja

December 6-án rendezi meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem a hagyományos Nyílt napját. Az eseményen a felvételizők átfogó képet kaphatnak a szakokról és az egyetemen zajló közösségi életről, programokról. 
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.
Klasszikus hír

Rangos amerikai építészeti díjat nyert a Magyar Zene Háza

Az idén januárban átadott épület számos európai elismerés után a tengerentúlon is sikert aratott, az Architecture MasterPrize versenyén díjazták a Liget projekt ikonikus épületét.
Klasszikus interjú

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Klasszikus gyász

Elhunyt Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, zenepedagógus

Béres János nevéhez fűződik a magyarországi furulyaoktatás elindítása, amely témában tizenkét tankönyvet jelentetett meg. Pályafutása során Európa csaknem összes országában hangversenyezett, de eljutott például az Egyesült Államokba, Japánba és Ausztráliába is.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat magyar zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal zeneművész kapta meg a Junior Prima Díjat, a harminc év alatti tehetségeknek adható elismeréssel hangszeres előadókat, operaénekest, karmestert és zeneszerzőt is díjaztak.