Klasszikus

Berlinale: tarolt az afrikai Carmen

2005.02.20. 00:00
Ajánlom
Minden idők talán legnagyobb meglepetésére Minden idők talán legnagyobb meglepetésére az U-Carmen eKhayelitsa című dél-afrikai operafilm nyerte az Aranymedvét. A magyar filmek nem kaptak díjat az 55. Berlini Filmszemlén.

A Berlinaléra tíz éve, netán másfél, sőt két évtizede rendszeresen járó öreg rókák, idősödő német és egyéb külföldi filmkritikusok között (nem tudományos alapon végzett) felmérésünk szerint eddig még soha nem okozott akkora meglepetést a verseny végeredménye, mint most. Egyetlen ad hoc fogadóiroda sem vette fel még a minimális eséllyel induló művek sorába sem az U-Carmen eKhayelitsa című dél-afrikai operafilmet, arra tehát még tétet se lehetett elhelyezni. De végül is e film, a négy-öt éve Dél-Afrikába költöző brit opera- és színházrendező, Mark Dornford-May munkája kapta az idei Aranymedvét. A cím az egyik Fokváros környékén honos ősi, törzsi nyelvről magyarra fordítva annyit tesz: A khayelitsai Carmen. A film ezen az egzotikus nyelven megy, a zseniális és lassan világhírű énekesnő, Pauline Melafonte – aki részt vett a rendezésben is – törzsi nyelven énekli Bizet Carmenjének slágerré lett betétdalait. Más szóval az operát ültették dél-afrikai környezetbe, Fokváros Khayelitsa nevű szegénynegyedébe, ahol a helyi Carmen egy cigarettasodró üzemben dolgozik, és a férfi szaktársak fejét igyekszik elcsavarni.

A kritikusok és a közönség ovációját a szokásosnál kevésbé elegánsnak bizonyuló gálaesten a német versenyfilmek egyike, a Sophie Scholl című alkotás kitüntetése váltotta ki. A rendező Marc Rothemund Ezüstmedve díjban részesült, a főszerepet alakító huszonhat éves Julia Jentsch, akit már egy éve a német színházi és filmélet rendkívüli, csillogó tehetségeként tartanak számon, elnyerte a fesztivál legjobb színésznőjének járó díjat. Sophie Scholl a német iskolai történelemkönyveket bújó tinédzserek sztárja. A Hitlerjugend aktivistájából, lelkes ifjú náciból – fiútestvérével együtt – vakmerő ellenállóvá vált. A film a börtönben töltött utolsó napjait idézi fel. Sophie Schollt 1943-ban, huszonegy évesen, a nácik kivégeztek.
Ha már a náci időknél tartunk, köztudott, hogy a lesújtó kritikák után nem kapott elismerést a Sorstalanság című Kertész–Koltai-film, ugyanakkor a fesztivál zsűrije és közönsége egyaránt nagyra értékelt több olyan politikus filmet, amely azt jelzi, hogy a holokausztból bizony nem tanult a világ. Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó ilyen film a Hotel Ruanda volt, valamint az ugyancsak a ruandai népirtásról szóló – arról, hogy a világ tétlenül szemlélte néhány éve, amint az afrikai országban lemészárolnak majd egymillió embert – Sometimes (Néha).

A politikai filmek sorában azonban nem az említettek, hanem a palesztin öngyilkos merénylők (terroristák?) gondolatvilágába, a palesztin sorsba bepillantást engedő – mindent egybevetve az izraeli megszállást leleplező – Paradise Now (Mennyország most) című, Hany Abu-Assad palesztin rendező által jegyzett alkotás kapta a legtöbb hivatalos elismerést: a legjobb európai(?) filmnek járó huszonötezer eurós különdíjat, az Amnesty International emberi jogi szervezet díját és a közönségdíjat. Ez utóbbit az egyik legnagyobb példányszámú – egyébként Izrael-barát – berlini napilap, a Berliner Morgenpost szponzorálja.

Külön említést érdemel a kínai versenyfilm, a zsűri fődíjával és Ezüstmedvével jutalmazott Peacock (Páva), amely a hetvenes évek végén játszódik, s bemutatja, hogy bizony Mao és társai a kulturális forradalommal sem tudták kiölni az emberi érzéseket a fiatalokból.
A Berlinale öreg rókái körében végzett felmérésünk szerint az idei fesztivál felhozataláról szinte egybehangzóan minden megkérdezett azt monda, amit évente elmond: "Az idei rosszabb, mint a tavalyi volt, de bizonyosan jobb, mint a jövő évi lesz."

Utószóként annyit, hogy eme véleménytől függetlenül idén rekordot döntött az eladott filmek száma, az 55. Berlinalén nemcsak a közönség és a zsűri, de a piac is bojkottálta az amerikai filmeket. Ugyanakkor még soha ennyi európai alkotás nem cserélt gazdát, soha annyi pénzt nem adtak ki filmforgalmazók nem amerikai filmekért, mint az elmúlt tíz napban.

Kertész Éva, Berlin

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.