Klasszikus

Berlinben folytatódik az Európai Hidak fesztivál

2021.10.12. 15:30
Ajánlom
A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös eseménysorozatán idén nem csupán a hazai közönség vehet részt, október 11-én megkezdődtek a berlini programok is.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban útjára indult közös fesztiválja újabb mérföldkőhöz érkezett: az idei évtől kezdve valódi kulturális csereprogramként működik. Az eseménysorozat középpontjában minden évben egy-egy európai ország vagy város áll, szeptemberben Budapesten a német fővárosé volt a főszerep, Berlinben pedig október 11. és 16. között Budapest mutatkozik be

CollegiumHungaricumBerlin1-150553.jpg

Collegium Hungaricum Berlin (Fotó/Forrás: Müpa)

A program október 11-én kezdődött: 120 év német és magyar dalirodalmából kínált ínyenc válogatást Horti Lilla szoprán, Balog József zongoraművész és Bodoky Gergely fuvolaművész Berlin-Budapest Lieder címet viselő estje, amelyen felcsendültek többek között Bartók Béla ritkán hallható Ady-dalai és Helmut Lachenmann sajátos operettsláger-feldolgozása, a Berlini cseresznyevirág is.

Fischer Iván, a Konzerthaus Berlin tiszteletbeli karmestere és az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekar október 15-én viszonozza a Konzerthausorchester Berlin Müpában tett emlékezetes látogatását, műsorukban a világjáró Liszt Ferenc kompozíciói közül a legendás Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia és az Esz-dúr zongoraverseny kapott helyet. A koncert szólistája a nemzedéke egyik legeredetibb előadóművészeként számontartott, zágrábi születésű Dejan Lazić.

Thomas Sparr Hotel Budapest, Berlin című könyvének bemutatóját tartják október 14-én, a kötet témája a magyar írók berlini tartózkodása és munkássága.

A 20. század mozgalmas évtizedei úgy hozták, hogy Konrád György, Kertész Imre, Esterházy Péter és Nádas Péter választotta otthonául az összetéveszthetetlen hangulatú német fővárost,

Dalos György pedig ma is ott él, ő beszélget majd a szerzővel.

Zene, irodalom és film sajátos találkozása valósul meg a könyvbemutató után Szemző Tibor mozikoncertjén, amelyen két 8 mm-es filmritkaságot tekinthetnek meg a nézők a zeneszerző-médiaművész köréjük komponált zenéjével. A Hajnali háztetők című Ottlik Géza-regény ihlette, a szerző saját hangjával hallható Ez van! című tizenegy perces alkotás mellett a Hamvas Béla esszéi által inspirált Láthatatlan történet is műsorra kerül, utóbbi különlegessége, hogy NDK-s oktatófilmek felhasználásával és rekontextualizálásával készült.  

Az Európai Hidak fesztivál berlini programjainak sorából természetesen a képzőművészet sem maradhat ki:

Szilágyi Lenke és Lothar Wolleh fotográfusok közös, Nyugatról nézve – keletről nézve címet viselő kiállításán két eltérő portréfotózási stílus, két markánsan különböző látásmód jelenik meg.

A kiállításhoz kapcsolódó informális tárlatvezetés, kötetlen beszélgetés és koncert pedig nagyszerű alkalom, hogy az érdeklődők Szilágyi Lenke, Sőrés Zsolt zenész, Michael Biedowicz galerista, valamint a kiállítás kurátorainak társaságában, egy pohár bor mellett cseréljenek eszmét a látottakról október 13-án.

A méltán világhírű Snétberger Ferenc 1988 óta él Berlinben, de rendszeresen visszajár Magyarországra, hogy hazai és nemzetközi zenekarokkal lépjen fel, vagy épp hátrányos helyzetű tehetségek gondozásának szentelje az idejét. A közönség és a kritikusok által is nagyra becsült, Kossuth-díjjal és a Német Köztársaság Érdemkeresztjével is kitüntetett művész az improvizatív gitárjáték mestere, szólókoncertje minden kétséget kizáróan méltó és ünnepélyes lezárása lesz a fesztiválnak.

Bővebb információ a programokról az alábbi linken érhető el.

Fejléckép: Horti Lilla (fotó: Frisenhan Zsanett)

Berlin-Budapest tengely

Kapcsolódó

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.