Klasszikus

Berlinben folytatódik az Európai Hidak fesztivál

2021.10.12. 15:30
Ajánlom
A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös eseménysorozatán idén nem csupán a hazai közönség vehet részt, október 11-én megkezdődtek a berlini programok is.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban útjára indult közös fesztiválja újabb mérföldkőhöz érkezett: az idei évtől kezdve valódi kulturális csereprogramként működik. Az eseménysorozat középpontjában minden évben egy-egy európai ország vagy város áll, szeptemberben Budapesten a német fővárosé volt a főszerep, Berlinben pedig október 11. és 16. között Budapest mutatkozik be

CollegiumHungaricumBerlin1-150553.jpg

Collegium Hungaricum Berlin (Fotó/Forrás: Müpa)

A program október 11-én kezdődött: 120 év német és magyar dalirodalmából kínált ínyenc válogatást Horti Lilla szoprán, Balog József zongoraművész és Bodoky Gergely fuvolaművész Berlin-Budapest Lieder címet viselő estje, amelyen felcsendültek többek között Bartók Béla ritkán hallható Ady-dalai és Helmut Lachenmann sajátos operettsláger-feldolgozása, a Berlini cseresznyevirág is.

Fischer Iván, a Konzerthaus Berlin tiszteletbeli karmestere és az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekar október 15-én viszonozza a Konzerthausorchester Berlin Müpában tett emlékezetes látogatását, műsorukban a világjáró Liszt Ferenc kompozíciói közül a legendás Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia és az Esz-dúr zongoraverseny kapott helyet. A koncert szólistája a nemzedéke egyik legeredetibb előadóművészeként számontartott, zágrábi születésű Dejan Lazić.

Thomas Sparr Hotel Budapest, Berlin című könyvének bemutatóját tartják október 14-én, a kötet témája a magyar írók berlini tartózkodása és munkássága.

A 20. század mozgalmas évtizedei úgy hozták, hogy Konrád György, Kertész Imre, Esterházy Péter és Nádas Péter választotta otthonául az összetéveszthetetlen hangulatú német fővárost,

Dalos György pedig ma is ott él, ő beszélget majd a szerzővel.

Zene, irodalom és film sajátos találkozása valósul meg a könyvbemutató után Szemző Tibor mozikoncertjén, amelyen két 8 mm-es filmritkaságot tekinthetnek meg a nézők a zeneszerző-médiaművész köréjük komponált zenéjével. A Hajnali háztetők című Ottlik Géza-regény ihlette, a szerző saját hangjával hallható Ez van! című tizenegy perces alkotás mellett a Hamvas Béla esszéi által inspirált Láthatatlan történet is műsorra kerül, utóbbi különlegessége, hogy NDK-s oktatófilmek felhasználásával és rekontextualizálásával készült.  

Az Európai Hidak fesztivál berlini programjainak sorából természetesen a képzőművészet sem maradhat ki:

Szilágyi Lenke és Lothar Wolleh fotográfusok közös, Nyugatról nézve – keletről nézve címet viselő kiállításán két eltérő portréfotózási stílus, két markánsan különböző látásmód jelenik meg.

A kiállításhoz kapcsolódó informális tárlatvezetés, kötetlen beszélgetés és koncert pedig nagyszerű alkalom, hogy az érdeklődők Szilágyi Lenke, Sőrés Zsolt zenész, Michael Biedowicz galerista, valamint a kiállítás kurátorainak társaságában, egy pohár bor mellett cseréljenek eszmét a látottakról október 13-án.

A méltán világhírű Snétberger Ferenc 1988 óta él Berlinben, de rendszeresen visszajár Magyarországra, hogy hazai és nemzetközi zenekarokkal lépjen fel, vagy épp hátrányos helyzetű tehetségek gondozásának szentelje az idejét. A közönség és a kritikusok által is nagyra becsült, Kossuth-díjjal és a Német Köztársaság Érdemkeresztjével is kitüntetett művész az improvizatív gitárjáték mestere, szólókoncertje minden kétséget kizáróan méltó és ünnepélyes lezárása lesz a fesztiválnak.

Bővebb információ a programokról az alábbi linken érhető el.

Fejléckép: Horti Lilla (fotó: Frisenhan Zsanett)

Berlin-Budapest tengely

Kapcsolódó

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.