Klasszikus

Berlinben folytatódik az Európai Hidak fesztivál

2021.10.12. 15:30
Ajánlom
A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös eseménysorozatán idén nem csupán a hazai közönség vehet részt, október 11-én megkezdődtek a berlini programok is.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban útjára indult közös fesztiválja újabb mérföldkőhöz érkezett: az idei évtől kezdve valódi kulturális csereprogramként működik. Az eseménysorozat középpontjában minden évben egy-egy európai ország vagy város áll, szeptemberben Budapesten a német fővárosé volt a főszerep, Berlinben pedig október 11. és 16. között Budapest mutatkozik be

CollegiumHungaricumBerlin1-150553.jpg

Collegium Hungaricum Berlin (Fotó/Forrás: Müpa)

A program október 11-én kezdődött: 120 év német és magyar dalirodalmából kínált ínyenc válogatást Horti Lilla szoprán, Balog József zongoraművész és Bodoky Gergely fuvolaművész Berlin-Budapest Lieder címet viselő estje, amelyen felcsendültek többek között Bartók Béla ritkán hallható Ady-dalai és Helmut Lachenmann sajátos operettsláger-feldolgozása, a Berlini cseresznyevirág is.

Fischer Iván, a Konzerthaus Berlin tiszteletbeli karmestere és az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekar október 15-én viszonozza a Konzerthausorchester Berlin Müpában tett emlékezetes látogatását, műsorukban a világjáró Liszt Ferenc kompozíciói közül a legendás Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia és az Esz-dúr zongoraverseny kapott helyet. A koncert szólistája a nemzedéke egyik legeredetibb előadóművészeként számontartott, zágrábi születésű Dejan Lazić.

Thomas Sparr Hotel Budapest, Berlin című könyvének bemutatóját tartják október 14-én, a kötet témája a magyar írók berlini tartózkodása és munkássága.

A 20. század mozgalmas évtizedei úgy hozták, hogy Konrád György, Kertész Imre, Esterházy Péter és Nádas Péter választotta otthonául az összetéveszthetetlen hangulatú német fővárost,

Dalos György pedig ma is ott él, ő beszélget majd a szerzővel.

Zene, irodalom és film sajátos találkozása valósul meg a könyvbemutató után Szemző Tibor mozikoncertjén, amelyen két 8 mm-es filmritkaságot tekinthetnek meg a nézők a zeneszerző-médiaművész köréjük komponált zenéjével. A Hajnali háztetők című Ottlik Géza-regény ihlette, a szerző saját hangjával hallható Ez van! című tizenegy perces alkotás mellett a Hamvas Béla esszéi által inspirált Láthatatlan történet is műsorra kerül, utóbbi különlegessége, hogy NDK-s oktatófilmek felhasználásával és rekontextualizálásával készült.  

Az Európai Hidak fesztivál berlini programjainak sorából természetesen a képzőművészet sem maradhat ki:

Szilágyi Lenke és Lothar Wolleh fotográfusok közös, Nyugatról nézve – keletről nézve címet viselő kiállításán két eltérő portréfotózási stílus, két markánsan különböző látásmód jelenik meg.

A kiállításhoz kapcsolódó informális tárlatvezetés, kötetlen beszélgetés és koncert pedig nagyszerű alkalom, hogy az érdeklődők Szilágyi Lenke, Sőrés Zsolt zenész, Michael Biedowicz galerista, valamint a kiállítás kurátorainak társaságában, egy pohár bor mellett cseréljenek eszmét a látottakról október 13-án.

A méltán világhírű Snétberger Ferenc 1988 óta él Berlinben, de rendszeresen visszajár Magyarországra, hogy hazai és nemzetközi zenekarokkal lépjen fel, vagy épp hátrányos helyzetű tehetségek gondozásának szentelje az idejét. A közönség és a kritikusok által is nagyra becsült, Kossuth-díjjal és a Német Köztársaság Érdemkeresztjével is kitüntetett művész az improvizatív gitárjáték mestere, szólókoncertje minden kétséget kizáróan méltó és ünnepélyes lezárása lesz a fesztiválnak.

Bővebb információ a programokról az alábbi linken érhető el.

Fejléckép: Horti Lilla (fotó: Frisenhan Zsanett)

Berlin-Budapest tengely

Kapcsolódó

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.