Klasszikus

Berlinben járt a Művészetek Palotája

2008.09.19. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája – Budapest nyitotta meg a berlini magyar nagykövetség őszi rendezvényeinek sorát tegnap a nagykövetség épületében, az Unter den Lindenen.

Elsőként Dr. Peisch Sándor Magyarország berlini nagykövete és Csonka András a Müpa vezérigazgató-helyettese üdvözölte a megjelent vendégeket. A Művészetek Palotájáról szóló tájékoztatót a Ludwig Múzeum prezentációja követte. A meghívott vendégek, újságírók kérdéseire az intézményeket képviselő szakemberek válaszoltak. A meghívott vendégek között volt többek között Peter Spary a német-magyar baráti társaság elnöke, aki felajánlotta a több mint tízezer tagot számláló szervezet együttműködését, egyben meghívta a Müpa és a Lumú képviselőit egy, a jövő hétvégén Budapesten tartandó konferenciájára is.

Csonka András újságírói kérdésre elmondta, hogy ez a Müpa első külföldi intézményi bemutatkozása, melyet több magyar kulturális intézetben való megjelenés követ. Elhangzott továbbá, hogy az elmúlt három évben a Müpa Európa kulturális vérkeringésének szerves részévé, egyben a kulturális turizmus egyik legfontosabb célpontjává vált. A folyamat következő állomása, hogy az intézmény 2008. novemberében egy ezerfős turisztikai konferenciának ad otthont, melyen Németország legfontosabb utazási irodáinak vezetői és munkatársai vesznek részt.
A nagy érdeklődésre számot tartó sajtótájékoztató után a sajtó képviselői és a meghívott vendégek megtekintették a Művészetek Palotáját és programjainak műfaji sokszínűségét reprezentáló, 2008 október 31-ig látogatható fotókiállítást, melyet Csonka András nyitotta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Zenés színház

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.
Színház

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Klasszikus

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Online koncerttel kezdődik el a Cziffra Emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek fellépésével indul a több mint 100 programból álló eseménysorozat. Az est házigazdája Bősze Ádám zenetörténész.
Klasszikus hír

Kutatók szerint Beethoven nem jól használta a metronómját

Újabb világrengető felfedezés, s ráadásul nem a brit tudósok az elkövetők. Spanyol kutatók állítják, hogy megfejtették Ludwig van Beethoven szimfóniáinak gyors tempómegjelöléseinek titkát. Egy új vizsgálat szerint a zeneszerző rosszul olvashatta le a metronómot. A fene gondolta volna!
Klasszikus élő közvetítés

Fiatal és tehetséges zenészek, akikre kíváncsiak vagyunk

A Rising Stars sorozat Európa legígéretesebb fiatal zenészei közül válogat, akikkel a magyar közönség évről évre a Müpa színpadán is találkozhat. Január 26-ától hat estén át a komolyzene hat feltörekvő csillaga mutatkozik be a a hamburgi Elbphilharmonie színpadán, a hazai közönség a Müpa jóvoltából követheti a koncerteket.
Klasszikus hír

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Klasszikus lemez

Új lemezkiadvánnyal ünnepli Kurtág György 95. születésnapját a BMC

Február 19-én ünnepli 95. születésnapját Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas, világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész és kamarazene-tanár. Ebből az alkalomból a BMC Records kiadja az egyik első főművének tekinthető Bornemisza Péter mondásai című alkotását.