Klasszikus

Berlioz-műritkaság Kobayashival

2005.04.06. 00:00
Ajánlom
Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát április 15-én a Zeneakadémián. A Berlioz-esten a gyakran hallható Fantasztikus szimfónia mellett igazi hangversenyritkaságként a – Fantasztikus szimfónia folytatásának tekinthető – Lélio (avagy Visszatérés az életbe) című lírai monodráma is elhangzik.

A koncert közreműködői Fekete Attila (tenor) és Massányi Viktor (bariton) lesznek.

Berlioz 1831-ben Itáliában komponálta a Léliót. Ez év áprilisában megtudta, hogy menyasszonya, Camille Moke – egy másik kérő kedvéért – elhagyta. Hazautazott Párizsba, hogy bosszút álljon, terve azonban meghiúsult. Visszatért Rómába, s útközben úgy határozott, ír egy művet, amely azt a gondolatot fejezi ki, hogy valaki egy mélyen megrázó élmény után visszatér az életbe.

A Lélio, avagy Visszatérés az életbe hat, egymástól független kompozícióból, valamint drámai monológokból áll. A hat rész mindegyike Berlioz korábbi műve, melyek különböző időben születtek:

I. A halász – Goethe balladájának zenei adaptációja öt évvel korábban íródott.
II. Az árnyak kórusa – a Kleopátra kantáta (1829) új változata.
III. Haramiák dala – valószínűleg az elveszett Kalózok dala (1829) új változata Victor Hugo költeménye nyomán; vagy talán a zeneszerző barátja, Ferrand Haramiák éneke című verse alapján született.
IV. A boldogság éneke – az Orfeusz halála (1827) című kantáta átdolgozása, melyért Berlioz a Római díjat kapta.
V. Az eolhárfa – szintén az Orfeusz Halálából való átdolgozás.
VI. Fantázia Shakespeare Viharjára – Berlioz ezt nyitányként szerezte 1830 őszén, és először ugyanezen év november 7-én adták elő.

A monológokat, amelyek a Berliozt 1831-ben leginkább foglalkoztató témákat tükrözik (barátság, a szerelem, Shakespeare és a zene gyógyító ereje), a zenekart eltakaró függöny előtt álló színésznek kellett elmondania. A kompozíció bemutatójára 1832. december 9-én került sor a Párizsi Konzervatóriumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.