Klasszikus

Berlioz-műritkaság Kobayashival

2005.04.06. 00:00
Ajánlom
Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát április 15-én a Zeneakadémián. A Berlioz-esten a gyakran hallható Fantasztikus szimfónia mellett igazi hangversenyritkaságként a – Fantasztikus szimfónia folytatásának tekinthető – Lélio (avagy Visszatérés az életbe) című lírai monodráma is elhangzik.

A koncert közreműködői Fekete Attila (tenor) és Massányi Viktor (bariton) lesznek.

Berlioz 1831-ben Itáliában komponálta a Léliót. Ez év áprilisában megtudta, hogy menyasszonya, Camille Moke – egy másik kérő kedvéért – elhagyta. Hazautazott Párizsba, hogy bosszút álljon, terve azonban meghiúsult. Visszatért Rómába, s útközben úgy határozott, ír egy művet, amely azt a gondolatot fejezi ki, hogy valaki egy mélyen megrázó élmény után visszatér az életbe.

A Lélio, avagy Visszatérés az életbe hat, egymástól független kompozícióból, valamint drámai monológokból áll. A hat rész mindegyike Berlioz korábbi műve, melyek különböző időben születtek:

I. A halász – Goethe balladájának zenei adaptációja öt évvel korábban íródott.
II. Az árnyak kórusa – a Kleopátra kantáta (1829) új változata.
III. Haramiák dala – valószínűleg az elveszett Kalózok dala (1829) új változata Victor Hugo költeménye nyomán; vagy talán a zeneszerző barátja, Ferrand Haramiák éneke című verse alapján született.
IV. A boldogság éneke – az Orfeusz halála (1827) című kantáta átdolgozása, melyért Berlioz a Római díjat kapta.
V. Az eolhárfa – szintén az Orfeusz Halálából való átdolgozás.
VI. Fantázia Shakespeare Viharjára – Berlioz ezt nyitányként szerezte 1830 őszén, és először ugyanezen év november 7-én adták elő.

A monológokat, amelyek a Berliozt 1831-ben leginkább foglalkoztató témákat tükrözik (barátság, a szerelem, Shakespeare és a zene gyógyító ereje), a zenekart eltakaró függöny előtt álló színésznek kellett elmondania. A kompozíció bemutatójára 1832. december 9-én került sor a Párizsi Konzervatóriumban.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.