Klasszikus

Berlioz - Varázslat és szenvedély

2015.03.02. 10:00
Ajánlom
Március 6-án este fél 8-kor a Zeneakadémián Berlioz, Dukas és Saint-Saens művei csendülnek fel az Óbudai Danubia előadásában, Balázs József zongoraművész közreműködésével, Hámori Máté vezényletével.

Mindössze egy év választja el Saint-Saëns Egyiptomi zongoraversenyét (1896) és Dukas zenekari scherzóját, A bűvészinast (1897). Előbbi egy program nélküli, de nagyon is konkrét élményektől átitatott kompozíció. A darab a luxori templomvárosban tett látogatás idején fogant, s több egzotikus hangzású zenei témát is felvonultat. A zeneszerző egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy a zongoraverseny egy tengeri utazás emlékét idézi fel. 

A Dukas-darab "költői" tartalma ennél sokkal határozottabb, hiszen ez a pazar szimfonikus tétel egy Goethe-ballada zenei tükörképe. Hőse egy bűvészinas, aki - miután az öreg mágus elment otthonról - ki szeretné próbálni az ellesett varázsfortélyokat. E két mesélős, adomázós kompozíció elképzelhetetlen lenne egy bő hat évtizeddel korábbi, a 19. század zenei gondolkodását alapjaiban megváltoztató kulcsdarab, Berlioz Fantasztikus szimfóniája nélkül.

Hámori Máté karmester a koncerten elhangzó zeneművekről elmondta: "A koncert programja a francia romantika sziporkázó, varázslatos világát eleveníti fel. Az első szám, Paul Dukas Bűvészinas című darabja egy nagyzenekarra írt, színpompás, fantasztikusan hangszerelt, különleges fantáziájú zenemű. Ezt követi Saint-Saëns V. zongoraversenye, Balog József szólójával. Saint-Saëns egyfelől egy konzervatív, a zenei hagyományokra építő, másfelől egy teljesen fiatal szellemiségű zeneszerző - és ez ebben a zongoraversenyben is megmutatkozik. A műsor harmadik száma Berlioz Fantasztikus szimfóniája. Berlioz a romantikus iskola megalapítója, egy különleges, igazi bohém; ugyanakkor egy olyan művész, aki nagyon nagy hatással volt kora zeneszerzőire - Liszt Ferenctől Paganiniig. Fantasztikus finomsággal nyúlt a zenekarhoz pont a Fantasztikus szimfóniában; ez a mű az egész romantikus szimfóniaírás alapköve lett. Úgy gondolom, ezt a művet minden zenekarnak időről időre elő kell vennie, és meg kell néznie, hogy honnan is indult ez a hatalmas romantikus termés, aminek a darabjait időről időre játsszuk. És remélem, hogy a közönség számára is egy fantasztikus utazás lesz ez az este."

Program:

Dukas: A bűvészinas

Saint-Saens: 5. zongoraverseny, F-dúr, „Az egyiptomi", op. 103

Berlioz: Fantasztikus szimfónia

Közreműködik: BALOG JÓZSEF (zongora)

Vezényel: HÁMORI MÁTÉ

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.
Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.