Klasszikus

Berlioz - Varázslat és szenvedély

2015.03.02. 10:00
Ajánlom
Március 6-án este fél 8-kor a Zeneakadémián Berlioz, Dukas és Saint-Saens művei csendülnek fel az Óbudai Danubia előadásában, Balázs József zongoraművész közreműködésével, Hámori Máté vezényletével.

Mindössze egy év választja el Saint-Saëns Egyiptomi zongoraversenyét (1896) és Dukas zenekari scherzóját, A bűvészinast (1897). Előbbi egy program nélküli, de nagyon is konkrét élményektől átitatott kompozíció. A darab a luxori templomvárosban tett látogatás idején fogant, s több egzotikus hangzású zenei témát is felvonultat. A zeneszerző egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy a zongoraverseny egy tengeri utazás emlékét idézi fel. 

A Dukas-darab "költői" tartalma ennél sokkal határozottabb, hiszen ez a pazar szimfonikus tétel egy Goethe-ballada zenei tükörképe. Hőse egy bűvészinas, aki - miután az öreg mágus elment otthonról - ki szeretné próbálni az ellesett varázsfortélyokat. E két mesélős, adomázós kompozíció elképzelhetetlen lenne egy bő hat évtizeddel korábbi, a 19. század zenei gondolkodását alapjaiban megváltoztató kulcsdarab, Berlioz Fantasztikus szimfóniája nélkül.

Hámori Máté karmester a koncerten elhangzó zeneművekről elmondta: "A koncert programja a francia romantika sziporkázó, varázslatos világát eleveníti fel. Az első szám, Paul Dukas Bűvészinas című darabja egy nagyzenekarra írt, színpompás, fantasztikusan hangszerelt, különleges fantáziájú zenemű. Ezt követi Saint-Saëns V. zongoraversenye, Balog József szólójával. Saint-Saëns egyfelől egy konzervatív, a zenei hagyományokra építő, másfelől egy teljesen fiatal szellemiségű zeneszerző - és ez ebben a zongoraversenyben is megmutatkozik. A műsor harmadik száma Berlioz Fantasztikus szimfóniája. Berlioz a romantikus iskola megalapítója, egy különleges, igazi bohém; ugyanakkor egy olyan művész, aki nagyon nagy hatással volt kora zeneszerzőire - Liszt Ferenctől Paganiniig. Fantasztikus finomsággal nyúlt a zenekarhoz pont a Fantasztikus szimfóniában; ez a mű az egész romantikus szimfóniaírás alapköve lett. Úgy gondolom, ezt a művet minden zenekarnak időről időre elő kell vennie, és meg kell néznie, hogy honnan is indult ez a hatalmas romantikus termés, aminek a darabjait időről időre játsszuk. És remélem, hogy a közönség számára is egy fantasztikus utazás lesz ez az este."

Program:

Dukas: A bűvészinas

Saint-Saens: 5. zongoraverseny, F-dúr, „Az egyiptomi", op. 103

Berlioz: Fantasztikus szimfónia

Közreműködik: BALOG JÓZSEF (zongora)

Vezényel: HÁMORI MÁTÉ

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.