Klasszikus

Berlioz - Varázslat és szenvedély

2015.03.02. 10:00
Ajánlom
Március 6-án este fél 8-kor a Zeneakadémián Berlioz, Dukas és Saint-Saens művei csendülnek fel az Óbudai Danubia előadásában, Balázs József zongoraművész közreműködésével, Hámori Máté vezényletével.

Mindössze egy év választja el Saint-Saëns Egyiptomi zongoraversenyét (1896) és Dukas zenekari scherzóját, A bűvészinast (1897). Előbbi egy program nélküli, de nagyon is konkrét élményektől átitatott kompozíció. A darab a luxori templomvárosban tett látogatás idején fogant, s több egzotikus hangzású zenei témát is felvonultat. A zeneszerző egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy a zongoraverseny egy tengeri utazás emlékét idézi fel. 

A Dukas-darab "költői" tartalma ennél sokkal határozottabb, hiszen ez a pazar szimfonikus tétel egy Goethe-ballada zenei tükörképe. Hőse egy bűvészinas, aki - miután az öreg mágus elment otthonról - ki szeretné próbálni az ellesett varázsfortélyokat. E két mesélős, adomázós kompozíció elképzelhetetlen lenne egy bő hat évtizeddel korábbi, a 19. század zenei gondolkodását alapjaiban megváltoztató kulcsdarab, Berlioz Fantasztikus szimfóniája nélkül.

Hámori Máté karmester a koncerten elhangzó zeneművekről elmondta: "A koncert programja a francia romantika sziporkázó, varázslatos világát eleveníti fel. Az első szám, Paul Dukas Bűvészinas című darabja egy nagyzenekarra írt, színpompás, fantasztikusan hangszerelt, különleges fantáziájú zenemű. Ezt követi Saint-Saëns V. zongoraversenye, Balog József szólójával. Saint-Saëns egyfelől egy konzervatív, a zenei hagyományokra építő, másfelől egy teljesen fiatal szellemiségű zeneszerző - és ez ebben a zongoraversenyben is megmutatkozik. A műsor harmadik száma Berlioz Fantasztikus szimfóniája. Berlioz a romantikus iskola megalapítója, egy különleges, igazi bohém; ugyanakkor egy olyan művész, aki nagyon nagy hatással volt kora zeneszerzőire - Liszt Ferenctől Paganiniig. Fantasztikus finomsággal nyúlt a zenekarhoz pont a Fantasztikus szimfóniában; ez a mű az egész romantikus szimfóniaírás alapköve lett. Úgy gondolom, ezt a művet minden zenekarnak időről időre elő kell vennie, és meg kell néznie, hogy honnan is indult ez a hatalmas romantikus termés, aminek a darabjait időről időre játsszuk. És remélem, hogy a közönség számára is egy fantasztikus utazás lesz ez az este."

Program:

Dukas: A bűvészinas

Saint-Saens: 5. zongoraverseny, F-dúr, „Az egyiptomi", op. 103

Berlioz: Fantasztikus szimfónia

Közreműködik: BALOG JÓZSEF (zongora)

Vezényel: HÁMORI MÁTÉ

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.