Klasszikus

Bernard Haitink – ingyen

2009.03.03. 00:00
Ajánlom
Március 9. és 15. között a holland Radio 4 oldaláról naponta egy meglepetés-felvétel tölthető le ingyenesen, amelyen a karmester a Concertgebouw Zenekart vezényli. A kezdeményezés – amely nem újkeletű – apropója Bernard Haitink 80. születésnapja.

A csatorna hasonlóképp ünnepelte tavaly a Concertgebouw Zenekar fennállásának 120. évfordulóját is, amely akkor elsöprőnek bizonyult: több mint hatszázezren kattintottak a www.radio4.nl oldalra.

Bernard Haitink 1939. március 4-én született. 1956. november 7-én debütált a Concertgebouw Zenekar élén, amikor Carlo Maria Giulini helyére kellett beugrani; három évvel később pedig, Eduard van Beinum hirtelen halála után Haitink lett az együttes első karmestere. 1999 óta a zenekar tiszteletbeli karmestere. Dolgozott a Londoni Filharmonikus Zenekarral, 1978 és 1988 között a Glyndebourne Opera, 1987 és 2002 között a Covent Garden zeneigazgatója volt. Vendégként vezényelte a Staatskapelle zenekart, a Bécsi Filharmonikusokat, a Bostoni, a Chicagói és a Londoni Szimfonikusokat. A Berlini Filharmonikus Zenekar tiszteletbeli tagja. Repertoárja igen széles, lemezre vette Beethoven, Brahms, Schumann, Csajkovszkij, Bruckner, Mahler, Sosztakovics és Williams összes szimfóniáját, Claudio Arrauval pedig Beethoven és Brahms összes zongoraversenyét. Brit birodalmi kitüntetések birtokosa, 2007-ben pedig a Musical America szavazásán az év zenészévé választották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.