Klasszikus

Beszállás!

2006.09.04. 00:00
Ajánlom
Ma rendezték meg a MÁV Szimfonikus Zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóját, ahol a nyári sikerekről és az új évadról számoltak be.

Sikeres nyári hangversenyek
Teltházas saját rendezésű koncerttel, nagy sikerű előadással kezdte a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar. Július 2-án, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben megrendezett Beethoven-estjének szólistája Fujiko Hemming volt, akivel még 2005-ös japán turnéján ismerkedett meg a zenekar. A tragikus sorsú művésznő Beethoven interpretációját nagy szeretettel és lelkes tapsviharral köszöntötte a budapesti közönség.

Július 9-én, éppen a Labdarúgó Világbajnokság döntőjének napján kezdődött Budapest egyik legrangosabb fesztiválja, a BudaFest nyári hangversenysorozat. A fesztivál nyitóhangversenyén, melynek műsorát az operairodalom közkedvelt és gyönyörű gyöngyszemeiből állították össze, a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködött Medveczky Ádám vezényletével a Szent István Bazilika előtt felállított színpadon.

A nyár utolsó napján, augusztus 31-én a Zsidó Nyári Fesztivál egy nagyszabású produkciójának, a Sámson és Delila című opera koncertszerű előadásának részese volt a MÁV Szimfonikus Zenekar a Dohány utcai Zsinagógában. A Magyar Állami Operaház kiváló énekművészei mellett a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Énekkar közreműködött, az előadást Győriványi-Ráth György vezényelte.

Őszi kalandozások világszerte
Szeptember végén, Mozart-műsorral németországi vendégszereplésre utazik a MÁV Szimfonikusok tagjaiból alakult Kamarazenekar. Október második felében Ausztriába kaptak meghívást, ahol Kodály, Mozart és Haydn műveit szólaltatják meg hangversenyeiken osztrák hangszeres szólisták közreműködésével. A koncerteket egy mexikói karmester, Felix Carasco vezényli.

A svájci magyar közösség felkérésére vesz részt a zenekar az 1956-os forradalom 50. évfordulójának alkalmából rendezett eseménysorozatban. Beethoven Egmont-nyitány, Kodály Budavári Te Deum című műve mellett Farkas Ferenc Szent János kútja c. darabját szólaltatja meg a zenekar a szerző fiának, Farkas András karmester vezényletével Fribourgban és Zürichben.

A MÁV Szimfonikus Zenekar fennállásának több mint 60 évében idén először történik meg, hogy az amerikai kontinensen vendégszerepel az együttes. Ezúttal egyelőre a MÁV Kamaraegyüttes kapott meghívást egy közel egyhónapos hangversenykörútra, mely során Brazília, Argentína, Kolumbia és Peru több nagyvárosában koncertezik, de tárgyalások folynak arról is, hogy a közeljövőben a teljes szimfonikus zenekar is bemutatkozhat a dél-amerikai közönség előtt.

Ismert helyszínek, megújult programok, régi kedvencek és fiatal tehetségek
Idén szervezi a hatvanadik hangversenyévadát a zenekar a Zeneakadémia Nagytermében, mely az Erdélyi Miklósról és Lukács Miklósról elnevezett sorozatoknak ad otthont. Az Erdélyi-bérlet nyitókoncertje 2006. október 4-én lesz Gál Tamás vezényletével. Az est műsorán Mozart C-dúr (Jupiter) szimfóniája mellett felcsendül Bartók Táncszvitje majd Kodály Psalmus Hungaricusa, érdekesség, hogy a két utóbbi műnek egy ugyanazon a koncerten volt a bemutatója 1923-ban.

A sorozat következő előadásával Ligeti Györgyre emlékeznek. Ligeti San Francisco Polyphony művének műsorra tűzését szomorúan aktualitássá teszi az a tény, hogy a nagy magyar zeneszerző a hangversenysorozat előkészítésének időszakában, 2006. június 13-án hunyt el.

Hadady László Párizsban élő magyar oboaművész, a MÁV Szimfonikusok fafúvósainak művészeti tanácsadója lesz a március 7-ei hangverseny szólistája. Tolmácsolásában Haydn C-dúr oboaversenyét hallhatjuk.

Az Erdélyi sorozat záróhangversenyét Ernest Hoetzl osztrák karmester vezényli, akit gyakran országa utazó nagykövetének neveznek, hisz Szentpétervártól Indiáig, a Fülöp szigetektől Mexikóig és Ecuadorig, Singapore-tól Afrikáig és az Egyesült Államokig terjed azon országok és városok köre, ahol vendégkarmesterként megfordult.

A hat hangversenyből álló sorozatban fellép még Kelen Péter, Németh Judit, Mukk József, Kovács István és Hong-Chun Youn és a Nemzeti Énekkar. Gál Tamás vezényli a sorozat több előadását, mellette meg kell még említeni Aleksandar Markovicot, aki fiatal kora ellenére már számos nemzetközi elismerést is magáénak tudhat.

A Lukács-bérlet december 6-i koncertjének műsorával búcsúzik a MÁV Zenekar a Mozart-Bartók emlékévtől. Bartók Divertimentója mellett felcsendülő Mozart C-dúr zongoraversenyt Várjon Dénes szólaltatja meg. A programban elhangzik még Mendelssohn V. Reformáció szimfóniája, mely a hitújítás hőseinek és áldozatainak állít emléket. Az estet a világhírű hegedűművész, Takács-Nagy Gábor vezényli, aki 2006 májusában sikerrel mutatkozott be a Zeneakadémián, mint nagyzenekari művek karmestere.

Január 31-ei hangverseny karmestere Jakub Hrusa lesz, aki a nagy hagyományokkal rendelkező cseh zenei élet követeként lép fel hangversenyünkön. Hrusa még csak huszonöt éves, de már több rangos karmesterverseny díjával büszkélkedhet, valamint ő a Prágai Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarának „fiatal társ-karmestere”. A koncert programján szereplő Mozart Fuvola-hárfaversenyének fuvolaszólamát Párkai Krisztina, a MÁV Szimfonikus Zenekar művésznője játssza. A hárfaszólamot Katerina Englichová tolmácsolásában halljuk.

A Lukács-bérlet zárókoncertjét a hetven éve elhunyt Hubay Jenő emlékének szenteli a zenekar. Hubaynak Joachim József (Brahms barátja) - korának messze földön elismert, kiváló hegedűművésze - volt a tanára. Néhány évi külföldi koncertezés és tanítás után hazatért, a Zeneakadémia hegedű-tanszakának vezetője, majd később főigazgatója volt. Neki köszönhető a világhírűvé vált magyar hegedű-iskola létrejötte és hegedűre írott művei a hangszer irodalmának fontos darabjai. Ezek közül mutat be néhányat a Hubay iránt különlegesen elkötelezett hegedűművész, Szecsődi Ferenc.

A tavalyi évadban a Művészetek Palotájában elindított új hangversenysorozat, a Mesterbérlet fogadtatása a várakozásoknak megfelelően alakult, ezért a MÁV Szimfonikusok ismét meghirdették a bérletet. A négy hangversenyből álló sorozat záróestjére június 14-én kerül sor Vladimír Válek vezényletével. Válek 1985 óta a Prágai Rádió Szimfonikus zenekarának vezető karmestere, vezetése alatt az együttes Európa egyik legrangosabb rádiózenekarává fejlődött. 2004 óta a Szlovák Filharmónia vezető karmesteri posztját is betölti. Műsorának első fele tiszteletadás a nagy elődöknek, Mozart és Beethoven műveit követően a koncert második felében cseh zenét vezényel: a legnépszerűbb cseh darabot, Smetana Moldváját és Leos Janáček egyik utolsó művét, a Sinfoniettát.

Kamarazenekari hangversenysorozat a Festetics Palotában
Az elmúlt szezontól kezdve a német nyelvű Andrássy Egyetemnek otthonában, a Festetics Palota velencei tükrökkel, intarziás parkettával, falfestményekkel és kárpittal gazdagon díszített Tükörtermében is várja közönségét a MÁV Zenekar. A kamarazenekari koncertsorozat művészeti vezetője Takács-Nagy Gábor, aki éveken át a róla elnevezett, világhírű vonósnégyes primáriusa volt, s hosszú időn keresztül végzett, magas színvonalú művészi munkája során szerzett tapasztalatait adja át az együttes tagjainak. A sorozat négy koncertje közül hármat Takács-Nagy vezényel, a negyediket a zenekar rézfúvósai mellé felkért művészeti tanácsadó, Balogh Sándor harsonaművész dirigálja. A sorozatban vendégművészként fellép még Hadady László Párizsban élő magyar oboaművész, a MÁV Szimfonikusok favúvósainak művészeti tanácsadója, valamint Schranz Szilvia szopránénekesnő és Stuller Gyula hegedűművész is.

Apák és fiaik együtt a pódiumon
Mindig különleges élményt ígér az a produkció, ahol családtagok, jelen esetben apa és fia állnak egyszerre ugyanazon a színpadon. A MÁV Szimfonikus Zenekar következő évadában két olyan hangversenyt is rendezünk, ahol a karmester és a gordonkaművész a legközelebbi családi kötelékben állnak egymással, valamint egy harmadikat, ahol apa és fia együtt egy koncert szólistája.

A Mesterbérlet nyitóestjét vezénylő Irwin Hoffmant az előző évadban, a MÁV Szimfonikusok élén ismerhette meg a magyar közönség. Annyit tudtunk róla, hogy a Chicagoi Szimfonikus Zenekart vezette Solti György előtt és állandó vendégkarmester maradt Solti mellett is. Koncertje ennél sokkal többről is meggyőzött: hallatlanul nagy tudású, szuggesztív karmester, akit mind a közönség, mind a zenekar örömmel fogadott. Ezért hívta meg zenekarunk idén újra. Csajkovszkij legnépszerűbb művei csendülnek fel hangversenyén. A Rokokó-variációk szóló-csellistája, Gary Hoffman, a dirigens fia, 1986-ban — első amerikaiként —megnyerte a Párizsi Nemzetközi Rosztropovics Gordonkaversenyt.

Mexikói estet adunk február 21-én az Erdélyi sorozatban. Az örökös napfényben fürdő, egzotikus ország zenei kultúrájába két avatott művész, Carlos Prieto gordonkaművész, és fia, Carlos Miguel Prieto, a mai Mexikó legnevesebb karmestere – aki hazája legrégibb zenekarának, a Xalapa Symphony Orchestrának zeneigazgatója és a Luisiana Symphony Orchestra vezető karmestere is – segítségével pillanthatunk be. Az est a budapesti Mexikói Nagykövetség támogatásával jön létre.

Ugyanitt kell megemlíteni még egy családias alkalmat: december 19-én Onczay Csaba gordonkaművészt köszönjük 60. születésnapján egy hangversennyel, melynek különlegessége, hogy ugyancsak kitűnő csellista fiával, Onczay Zoltánnal együtt lép pódiumra. Onczay Csaba pályafutásának kezdetén megnyerte a Budapesti Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyt, melynek döntőjében a MÁV Szimfonikus Zenekar kísérte. Élete azóta is sok ponton kapcsolódik a zenekarhoz, az egyik legtöbbször fellépő szólistája volt a MÁV Szimfonikusoknak. 1994 óta a Zenekari Alapítvány létrejötte óta pedig az együttes művészeti tanácsadója. A születésnapi koncertet a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője, Gál Tamás vezényli.

2007-ben ismét Magyar Szimfonikus Körkép a Művészetek Palotájában
Immár harmadik alkalommal mutatkoznak be fővárosi és vidéki szimfonikus zenekarok a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő Magyar Szimfonikus Körképen. A közel egy hónapig tartó fesztivál programjának összeállításánál egyetlen feltételt szabnak a zenekaroknak: a koncert műsorokban egy-egy magyar műnek is el kell hangoznia.

A MÁV Szimfonikus Zenekar ismét nagy örömmel él a lehetőséggel, hogy részt vehet a Szimfonikus Körképen. Február 6-ai koncertjén egy olyan, több zeneszerző által komponált művet mutat be, melyet nagy elődjük iránti közös tiszteletadás hívott életre: Doráti – Serly – Frid – Veress: Variációk egy Kodály-témára (hálás tanítványaitól)

Doráti Antal, a híres karmester, Serly Tibor, aki Bartók utolsó heteiben társa volt, Frid Géza, a híres zongoraművész és zeneszerző, valamint Veress Sándor, aki éppen 100 évvel ezelőtt született, valamennyien Kodály Zoltán tanítványai voltak. Mesterük iránti tiszteletük és szeretetük kifejezéseként komponálták a felcsendülő variáció-sorozatukat.

Újra lesznek Unokák és Nagyszülők hangversenyei Fenyő Gábor szerkesztésében
A több mint egy évtizede változatlan sikerrel megrendezett sorozat, az Unokák és Nagyszülők hangversenyei-ből négynek a Stefánia Palota ad otthont ebben az évben is, egyet pedig a Zeneakadémián rendeznek. A sorozatban a gyerekek közelebbről megismerhetik az oboát; Éljen Bartók, éljen Budapest című koncerttel tisztelegnek a 125 éve született zeneszerző zseni emléke előtt; majd a következő koncerten már az új évben, a másik nagy magyar zeneszerzőre, Kodály Zoltánra emlékeznek születésének 125. és halálának 40. évfordulóján. Márciusban a víz világnapján csak vízzel kapcsolatos zeneművek szerepelnek a programban, míg az évad utolsó koncertjének zenei kalauzában Mozart és Britten egy-egy művével ismerkednek meg a gyerekek. A koncerten fellépnek a zenekar oboaművészei és Mali Emese zongoraművész, karmesterként Köteles Géza, Rácz Márton, Kaposi Gergely, Horváth Gábor és végül mindannyiuk tanára, Gál Tamás jegyzi a koncerteket.

(A zenekar 2006-2007-os hangversenyévadára bérleteket vásárolhatók 2006. szeptember 11-22 között a MÁV Szimfonikus Zenekar Székházában. Honlap: www.mavzenekar.hu, E-mail: bco.keskeny@mavintezet.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.