Klasszikus

Beszámoló a "Népművészet Ifjú Mestere"-pályázatról

2005.06.16. 00:00
Ajánlom
Előadóművészet – hangszeres népzene, népdal, néptánc kategória 2005. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ösztönözni kívánja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését. Ezen szándéka kifejezéseként az érintett szakmai szervezetekkel és állami intézményekkel egyetértésben minden évben pályázatot ír ki a "Népművészet Ifjú Mestere" cím megszerzésére.

A pályázati kiírás elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt tartalmazott. A részvétel alapfeltétele minden kategóriában a 15 és 35 év közötti életkor, írásos szakmai önéletrajz és legalább 10 oldal terjedelmű dolgozat benyújtása volt. Az önéletrajznak a pályázó eddigi szakmai-művészeti tevékenységének áttekintését – indíttatását, mestereit, jelenlegi tevékenységét; eddigi szakmai eredményeit, jövőbeni terveit, célkitűzéseit – kellett tartalmaznia. A dolgozattal a pályázók elméleti ismereteikről adtak számot. Ennek témájául előadóművészeti kategóriában egy a pályázó által választott tájegység / falu / adatközlő egyéniség művészete; egy bizonyos műfaj / dallamtípus / előadói stílusjegy elemzése stb. szolgálhatott. A pályázóknak összefoglalást kellett adniuk a témával kapcsolatos gyűjtői tevékenységükről, annak módszeréről, szakirodalmi és archívumi tájékozottságuk mellett személyes élményeikről is. A megfelelő színvonalú dolgozat benyújtása előfeltétele volt a gyakorlati bemutatkozásnak. (Segítségképpen felajánlottuk a korábbi években elfogadott dolgozatok megtekintésének lehetőségét; ezzel egyik versenyző sem élt.)
A kitűzött benyújtási határidőig az alábbi pályázatok érkeztek:

Hangszeres
Csibi Szabolcs - koboz (Sepsiszentgyörgy): Koboznak pöngése
Rozsdamaró zenekar (Szeged): Vonós tánczene az eleki románoknál
Szabó Dániel - cimbalom (Pákozd): A Küsmöd mente népzenéje
Varró Márk (Táborfalva): Magyar népi hangszerek

Énekes
Guzsalyas énekegyüttes (Újvidék): A doroszlói lakodalom
Hetényi Milán (Budapest): Dávodi gyűjtések régen és ma
Köles Éva (Hatvan): Nagypaládi cigányok között jártam
Pintér Anikó (Táplánszentkereszt): A kámi István-köszöntő
Szabó Ágnes (Székesfehérvár): Vokális hagyomány Ercsiben

Táncos
Dobsa Fodor Mónika (Apácaszakállas): A zoboralji Kolon és Zsére táncélete és viselete
Haránt Eszter és Lukács László (Kecskemét): Táncélet és tánchagyomány a Kiskunságban
Hercz Beáta és Hercz Vilmos (Debrecen): Pásztor- és táncélet a Hortobágy kapujában
Lovas Bálint (Debrecen): A tiszapolgári csapásolás
Molnár Péter (Pécs): Eszközök a Mezőföld tánchagyományában

A beérkezett pályamunkák jellegének és témájának megfelelően a zsűritagi feladatokat a népzene-népdal esetében Agócs Gergely (hangszeres, énekes), Árendás Péter (hangszeres) és dr. Juhász Katalin (énekes), míg néptánc kategóriában Karácsony Zoltán (táncfolklorista), Németh Ildikó (néptáncpedagógus, a zsűri elnöke) és Végső Miklós (néptáncművész) látta el. Feladatuk egyrészt a saját szakterületükbe vágó anyaggal pályázó(k) dolgozatának rövid írásos elbírálása, másrészt ugyanezen pályázó(k) gyakorlati megmérettetésen bemutatott produkcióinak – szintén írásbeli – értékelése volt. Egy pályázó dolgozatát – elsősorban tartalmi problémák miatt – nem tudták elfogadni, ő a kiírás értelmében a pályázat további menetében nem is vehetett már részt.

A színpadi megmérettetést valamennyi előadóművészeti kategóriában egy közös, nyilvános előadás keretében 2005. június 10-én este 18 órától rendezték meg a Hagyományok Háza (1011 Budapest, Corvin tér 8.) színháztermében. A műsor két blokkban zajlott le: (1) a pályázók által választott, (2) a zsűri által választott produkciók bemutatásával.

A pályázók a következő versenyszámokkal léptek fel:

Hangszeres
Csibi Szabolcs: A koboz mint szólóhangszer; A koboz mint kísérő hangszer
Rozsdamaró zenekar: Eleki muzsika; Alsókálosai tánczene
Szabó Dániel: Kőrispataki dallamok; Balassagyarmati csárdások

Énekes
Guzsalyas énekegyüttes: Doroszlói lakodalmi dalok; Ájfalusi nóták
Hetényi Milán: Dávodi nóták; Balázstelki dalok
Köles Éva: Nagypaládi cigánydalok; Bukovinai népdalok
Pintér Anikó: Kámi István-köszöntők; Szabolcsi dalok
Szabó Ágnes: Summásdalok Ercsiből; Moldvai ballada

Táncos
Dobsa Fodor Mónika: Zoboralji táncok; Mérai csárdás és szapora
Haránt Eszter és Lukács László: Kislunsági oláhos és csárdás; Mezőkeszüi táncok
Hercz Beáta és Hercz Vilmos: Nagyiváni páros táncok; Berzencei ugrós és csárdás
Lovas Bálint: Tiszapolgári csapásolás; Marossárpataki táncok
Molnár Péter: Mezőföldi eszközös ugrós; Szentbenedeki pontozó

A táncosok produkcióit a Dűvő zenekar kísérte.

A zsűri ezután összeült, és rövid tanácskozást követően személyre szabott, nyilvános szóbeli értékelést adott a résztvevők számára. Ugyanekkor tették meg – a NKÖM számára megfogalmazott, nem publikus – javaslatukat a "Népművészet Ifjú Mestere"-cím odaítéléséről. Az elismeréseket a NKÖM minisztere az augusztus 20-i ünnepségek során nyújtja át az arra érdemes pályázóknak.

Budapest, 2005. június 13.

Mohácsy Albert népzenei előadó, Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.