Klasszikus

Beszélgetés egy zenegyűlölővel

Fidelio Klasszik
2019.12.27. 11:55
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 28-án hallható a 92.1-en, benne interjú Janklovics Péterrel, Mihályi Rékával és Radnóti Zsuzsával.

A zenegyűlölő 1.0 címmel hallható január 4-én a MOMKultban Janklovics Péter és az Óbudai Danubia Zenekar előadása Hámori Máté vezényletével.

A szimfonikus zenei stand-up koncerten minden olyasmiről szó esik, amitől idegenkedünk vagy nem értünk a komolyzenei koncertekben, a szlogen szerint  kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. 

Az Óbudai Danubia Zenekar és művészeti vezetőjük, Hámori Máté karmester szenvedélye, hogy új utakat építenek a zenéhez, és a rácsodálkozás élményét adják a közönségnek. A zenegyűlölő 1.0 című előadáson Janklovics Péter humorista kalauzolásával hangzanak el ismert és kevésbé ismert klasszikus zenei művek. Janklovics Pétertől azt is kérdezzük, mennyire vagyunk sznobok a klasszikus zenét illetően; milyen gyakran fut bele abba, hogy nem értjük a zenét, a korszakot vagy a zeneszerzőt, de muszáj részt venni az eseményen, mert a társasági élet szempontjából fontos; amikor parodizál, milyen hangsúlyokra kell figyelni, és mit kell mindenek előtt figyelembe venni: kényes a határ, mire szokott vigyázni?

odz_zenegyulolo_foto_valuska-gabor-37961-scaled-113324.jpg

Janklovics Péter - A zenegyűlölő 1.0 (Fotó/Forrás: Valuska Gábor/MOMKult)

Az idén 13 éves, Fonogram-díjas Group’n’Swing zenekar mindig kiemelkedő helyet foglalt el a magyar zenei palettán, koncertjeikről kizárólag pozitív kritikák születnek, rajongóik minden korosztályból akadnak szép számmal, és rendszeresen telt házak előtt lépnek fel. Előadásaikat a kiemelkedő zenei minőség, sodró lendületű koreográfiák, felhőtlen jókedv és pozitív energia fémjelzik. Nem lesz ez másképp a szilveszteri koncerten sem, amelynek a Pesti Vigadó Díszterme ad otthont, és amelyről a zenekar énekesnőjével, Mihályi Rékával beszélgetünk. Kiderül az is, hogy 

december 4-én kerül sor a zenekar új lemezének bemutatójára az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Játszom tovább címmel.

Radnóti Zsuzsa az egyetlen Kossuth-díjas dramaturgunk. Szívügye a kortárs magyar dráma. Olyan drámaírókat indított el a pályán, vagy terelt a dráma felé, mint Háy János, Egressy Zoltán, Nádas Péter. Férje, Örkény István halála óta gondozza hagyatékát és életművét. A Fidelio szerkesztőségének felterjesztése alapján az Art is Business Díj kuratóriuma nemrégiben neki ítélte a Fidelio „Művészek a művészekért” különdíját a Kortárs Magyar Dráma-díj megalapításáért. Az Art is Business Díj azokat a felelősen gondolkodó vállalkozásokat és mecénásokat hivatott elismerni, akik nyitott és befogadó szellemiséggel, tudatos választás útján lépnek kapcsolatba a művészeti élet képviselőivel és projektjeivel, majd közös gondolkodás útján alakítanak ki működő konstrukciókat a közös jó érdekében. Kétrészes riportunkban Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturggal, Örkény István Kossuth-díjas író özvegyével az elismerésről, a dramaturg munka rejtelmeiről beszélgettünk, és

kiderül, hogy mi lehet a titka az Örkény-művek máig tartó töretlen sikerének, s mi a Radnóti Zsuzsa által színpadra adaptált Mercedes Benz című Esterházy-mű szépsége, nehézsége.

20191217_art_is_business_mohaibalazs_010-143110.jpg

Az Art is Business Díj díjazottjai 2019-ben: Egri Orsolya, Horn Péter (B. Braun), Radnóti Zsuzsa és Debreczeni Mónika (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. december 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.
Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!