Klasszikus

Beszélgetés egy zenegyűlölővel

Fidelio Klasszik
2019.12.27. 11:55
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 28-án hallható a 92.1-en, benne interjú Janklovics Péterrel, Mihályi Rékával és Radnóti Zsuzsával.

A zenegyűlölő 1.0 címmel hallható január 4-én a MOMKultban Janklovics Péter és az Óbudai Danubia Zenekar előadása Hámori Máté vezényletével.

A szimfonikus zenei stand-up koncerten minden olyasmiről szó esik, amitől idegenkedünk vagy nem értünk a komolyzenei koncertekben, a szlogen szerint  kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. 

Az Óbudai Danubia Zenekar és művészeti vezetőjük, Hámori Máté karmester szenvedélye, hogy új utakat építenek a zenéhez, és a rácsodálkozás élményét adják a közönségnek. A zenegyűlölő 1.0 című előadáson Janklovics Péter humorista kalauzolásával hangzanak el ismert és kevésbé ismert klasszikus zenei művek. Janklovics Pétertől azt is kérdezzük, mennyire vagyunk sznobok a klasszikus zenét illetően; milyen gyakran fut bele abba, hogy nem értjük a zenét, a korszakot vagy a zeneszerzőt, de muszáj részt venni az eseményen, mert a társasági élet szempontjából fontos; amikor parodizál, milyen hangsúlyokra kell figyelni, és mit kell mindenek előtt figyelembe venni: kényes a határ, mire szokott vigyázni?

odz_zenegyulolo_foto_valuska-gabor-37961-scaled-113324.jpg

Janklovics Péter - A zenegyűlölő 1.0 (Fotó/Forrás: Valuska Gábor/MOMKult)

Az idén 13 éves, Fonogram-díjas Group’n’Swing zenekar mindig kiemelkedő helyet foglalt el a magyar zenei palettán, koncertjeikről kizárólag pozitív kritikák születnek, rajongóik minden korosztályból akadnak szép számmal, és rendszeresen telt házak előtt lépnek fel. Előadásaikat a kiemelkedő zenei minőség, sodró lendületű koreográfiák, felhőtlen jókedv és pozitív energia fémjelzik. Nem lesz ez másképp a szilveszteri koncerten sem, amelynek a Pesti Vigadó Díszterme ad otthont, és amelyről a zenekar énekesnőjével, Mihályi Rékával beszélgetünk. Kiderül az is, hogy 

december 4-én kerül sor a zenekar új lemezének bemutatójára az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Játszom tovább címmel.

Radnóti Zsuzsa az egyetlen Kossuth-díjas dramaturgunk. Szívügye a kortárs magyar dráma. Olyan drámaírókat indított el a pályán, vagy terelt a dráma felé, mint Háy János, Egressy Zoltán, Nádas Péter. Férje, Örkény István halála óta gondozza hagyatékát és életművét. A Fidelio szerkesztőségének felterjesztése alapján az Art is Business Díj kuratóriuma nemrégiben neki ítélte a Fidelio „Művészek a művészekért” különdíját a Kortárs Magyar Dráma-díj megalapításáért. Az Art is Business Díj azokat a felelősen gondolkodó vállalkozásokat és mecénásokat hivatott elismerni, akik nyitott és befogadó szellemiséggel, tudatos választás útján lépnek kapcsolatba a művészeti élet képviselőivel és projektjeivel, majd közös gondolkodás útján alakítanak ki működő konstrukciókat a közös jó érdekében. Kétrészes riportunkban Radnóti Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturggal, Örkény István Kossuth-díjas író özvegyével az elismerésről, a dramaturg munka rejtelmeiről beszélgettünk, és

kiderül, hogy mi lehet a titka az Örkény-művek máig tartó töretlen sikerének, s mi a Radnóti Zsuzsa által színpadra adaptált Mercedes Benz című Esterházy-mű szépsége, nehézsége.

20191217_art_is_business_mohaibalazs_010-143110.jpg

Az Art is Business Díj díjazottjai 2019-ben: Egri Orsolya, Horn Péter (B. Braun), Radnóti Zsuzsa és Debreczeni Mónika (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. december 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.