Klasszikus

Beszélgetés Kárászy Szilviával

2005.12.17. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Karácsony rendezvénysorozat részeként Kárászy Szilvia harangjáték-koncertje lesz hallható december 17-én a Magyar Tudományos Akarémia dísztermében. A művésznőt Herbert Veronika kérdezte.

- Hogyan kapcsolódik a szeretet ünnepéhez az 1999 óta minden évben megtartott harangjáték-estje?

- Számomra ez a történet több éves külföldi tartózkodásom idején kezdődött. Ausztriában, a salzburgi Mozarteumban léptem fel. Ekkor keresett meg az ottani Lions Klub szervezője, hogy nem ajánlanám-e fel a gázsim egy részét a rákbetegek részére, akiknek gyűjtenek. Bár ekkor hallottam először erről a Klubról, természetesen igent mondtam. Később Magyarországon is kapcsolatba kerültem az itteni Lions klubbal, és mivel már egészen fiatal koromtól fontosnak éreztem a fogyatékkal élők segítését, 200l-ben létrehoztuk az Aranyharang-díjat, ami azóta minden évben kiosztásra kerül. Arra gondoltam, számukra is legyen egy olyan alkalom, amikor kiemelt figyelemmel fordulunk feléjük, amikor egyedülálló élménnyel érinti őket ennek az ünnepnek a varázsa. Először több olyan 10-12 éves gyerekeket díjaztunk, akik valamiben kiemelkedő tehetséget mutattak, például sportban, zenében. A kiválasztottakról a Vakok Intézetének igazgatójával és a tanárokkal együtt döntöttünk. 2004-ben létrehoztunk egy Nivó-díjat. Ezt kapta meg tavaly Érdi Tamás zongoraművész, akinek pályáját igyekszem figyelemmel kísérni, és segíteni neki, amiben tudok. Ma már nemcsak olyan gyerekek kaphatnak díjat, akik valamiben tehetséget mutatnak, hanem akik sérültek, de mégis példaértékű az életük, és az egészségesek számára is utat mutathatnak. Ez a „szeretet” díja a szó nemesebb értelmében. Úgy vélem, különösen a karácsony előtti napokban nagyobb figyelmet fordíthatunk rájuk.

- Hogyan fedezte fel ezt a különös hangzásvilágot, mióta használja ezt a hangszert?

- Egészen véletlen és sorsszerű, ahogyan kapcsolatba kerültem ezzel a misztikus zenei műfajjal. Több éves külföldi tartózkodásom alatt a házunkba költözött Szabados György. Nagy komolyzene-rajongó, több koncertemen ott volt, a családjával is összeismerkedtem. Egy napon felhívott azzal, hogy van egy terve, szeretne önállóan harangjátékokat gyártani. Meghívott a gyártelepre, ahol kezdetleges alumínium harangok voltak összekötve billentyűkkel. Mondanom sem kell, meglehetősen riasztó hangjuk volt. Ennek kb. 10-12 éve. Ez volt együttműködésünk kiindulópontja. Tanácsomra először hat harangból álló harangegyüttest állítottunk össze, melyen pentaton dallamokat szólaltattunk meg. Miután kiderült, hogy ezt a hangzást nem érdemes továbbfejleszteni, Szabados úr körülnézett a piacon, és talált egy kiváló holland harangöntő céget. Ők képesek a harangokat speciális csiszolással hangolni. Ezekből importált. Egy évtizedes munkánk során ezeket a harangokat láttuk el ütőszerkezettel. Ez már kifinomult zenei lehetőséget nyújtott. A harangok akusztikusan szólalnak meg egy ütőszerkezet segítségével. A hangzást azonban nem lehet letompítani. Úgy kell összeállítani az átírt darabokat, hogy a felhangok csengése- bongása ne legyen túlzottan zavaró. Ezt egészítjük ki egy digitális zongora hangszíneit megszólaltató körhangszóróval, ami dús hangzást hoz létre.

- Mi a tapasztalata, milyen művek alkalmasak átírásra, mi hangzik jól?

- Több éves tapasztalat alapján elmondhatom: a barokk zene bizonyul a legalkalmasabbnak. A december 17-i koncerten is Corelli, J. S. Bach és Pachelbel műveit játszom. Ezek szépen szólnak és jól kiegészíthetőek harangjátékkal. Nem bántom a művek stílusát, például Corelli Karácsonyi concerto grossója zenekarral szólal meg, amihez komponáltam egy harangszólamot. Úgy érzem, nem követek el szentségtörést, hiszen létrejön egyfajta varázslatos hangzás, ami talán a művek szerzőit sem bántaná, ha hallanák.

- Milyen távolabbi tervei vannak?

- Elsősorban egy nagyszabású koncertre készülök, amelyen a közönséget egy különleges összművészeti produkcióval szeretnénk „elvarázsolni”. A Művészetek Palotájának Hangversenytermében, jövő év május 6-án lesz a premier, amelyen a művészet szinte minden ága képviselteti magát. Mint kísérletező művész, már több sikeres összművészeti produkciót is bemutathattam, de ez most egy teljesen megújult, audio-vizuális világ premierje lesz. Jelenleg ez most a legösszetettebb, legizgalmasabb feladat a számomra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.