Klasszikus

Beugrás után visszahívás: Ion Marin a Fesztiválzenekar élén

2009.01.08. 00:00
Ajánlom
Sokan emlékeznek még az Osmo Vänskä váratlan lemondása miatt a koncerteket bravúros beugrással megmentő Ion Marin 2007 májusi bemutatkozására. A megérdemelt nagy sikert azonnali visszahívás követte: a kiváló román karmester immár "saját jogán" vezényli a Fesztiválzenekart január 16-án, 17-én és 18-án.

Ion Marin Romániában született. Az 1986-ban hazáját elhagyni kényszerülő, osztrák állampolgárságú, Svájcban élő kiváló karmester nemzetközi karrierje a Bécsi Operaházban indult, ahol a Claudio Abbado neve fémjelezte időszakban, 1987 és 1991 között rezidens karmester volt. Az opera máig fontos szerepet játszik életében: a legrangosabb dalszínházak keresett vendégkarmestere (New York-i Metropolitan, párizsi Opera Bastille, berlini Deutsche Oper, San Francisco, Zürich, stb.), olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Kupfer, Polanski, Ponnelle, Strehler. Szívesen látott vendég a vezető szimfonikus zenekaroknál: Berlini Filharmonikusok, Bajor Rádiózenekar, lipcsei Gewandhaus Zenekar, Londoni Filharmonikus Zenekar, Izraeli Filharmonikus Zenekar, drezdai Staatskapelle, Montreáli Szimfonikus Zenekar, Philadelphia Zenekar, Francia Rádiózenekar. Lemezfelvételeit háromszor jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Német Lemezdíjat. 2004-ben a kortárs zene szolgálatában kifejtett erőfeszítéséért megkapta az Alfred Schnittke-díjat.

Robert Cohen pályája csodagyerekként indult: 12 évesen mutatkozott be a londoni Royal Festival Hallban. Még tinédzserként játszotta lemezre Elgar Gordonkaversenyét: a felvétel meghozta számára a nemzetközi ismertséget. Fellépett Európa majdminden országában, de szívesen látott vendég az amerikai földrész, Japán és Ausztrália vezető koncerttermeiben is. Olyan nagy karmesterekkel dolgozik, mint Abbado, Jansons, Muti, vagy Rattle. A londoni Zeneakadémia és a Luganói Konzervatórium tanára, rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte. 1989 óta az angliai Charlestonban saját kamarazenei fesztiválja van. Cohen egy 1723-ban, Rómában, David Tecchler műhelyében készült "Ex Roser" nevű hangszeren játszik.

(2009. január 16. 19:45 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) és 17., 18., 19:45 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Budapesti Fesztiválzenekar; km.: Robert Cohen (gordonka); vez.: Ion Marin

Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen
Prokofjev: Concertino gordonkára és zenekarra, op. 132 - Dmitrij Kabalevszkij hangszerelése
Dvorák: Klid "Csendes erdők", op. 68. No. 5.
Saint-Saens: III., c-moll "Orgonás" szimfónia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.