Klasszikus

Bezár Amszterdam legrégibb hangszerboltja

2020.05.17. 15:45
Ajánlom
A járvánnyal kapcsolatos pénzügyi nehézségek tettek pontot az 1842 óta működő üzlet történetének végére.

A Hampe & Berkel, mely a holland főváros legrégebben működő, klasszikus hangszereket és zenei kellékeket árusító hangszerboltja tulajdonosának döntéséről a The Violin Channel számolt be. 

l_img_1880-153059.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam, 2010 (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

178 évnyi zene után megtartjuk az első és egyetlen kiárusításunkat... találkozzunk egymással, egyenként... zenéljetek továbbra is, de mindenekelőtt, vigyázzatok magatokra"

- üzente a tulajdonos. A legendás üzletben 1842 óta lehetett húrokat, kottákat és hangszereket vásárolni. A következő három-négy hónapban a teljes raktárkészletet kiárusítják. A bolt már korábban is nehézségekkel küzdött. A tervek szerint 2021. március 1-jén fejezte volna be a működését, azonban a koronavírussal kapcsolatos pénzügyi nehézségek meggyorsították ezt a folyamatot. 

Honlapjuknak a Hampe & Berkel történetét bemutató szövege szerint már az 1600-as évek közepe óta hangszerkészítő műhely működött az épületben. A londoni születésű Richard Haka édesapja még sétapálcákat készített, fia a hangszerkészítésben szerzett magának hírnevet. Furulyák, fagottok és oboák kerültek ki a kezei közül. Az üzletet az 1600-as évek végén az unokatestvére vette át, aki megtartotta az üzlet profilját. 

A mostani céget Wilhelm Hampe hegedűkészítő alapította 1842-ben és eleinte csak húros hangszereket lehetett kapni nála, később azonban bővítette a kínálatot fúvós, billentyűs és ütőhangszerekkel. 

Az alapanyagokat uszályon szállították a ház ajtajához, a kész termékeket az emeleten tekinthették meg a vásárlók, a műhely pedig a padlásszobában működött, ahol 16 négyzetméteren dolgozott három ember.

spuianno1882-153204.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam 1882 (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

Exportálta is a termékeit. Az Antilláktól Belgiumon és Németországon át Franciaországba és Olaszországba is szállított hangszereket vagy azok tartozékait. Victor-Charles Mahillon belga zenész például rendszeres vevője volt a cégnek. 

91544285_105885707735337_7785516500546224128_n-153054.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam tulajdonosa (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

Állítólag Wilhelm Hampe hozta be először a szaxofonokat Hollandiába.

A legenda szerint ehhez Adolph Sax-nak komolyan latba kellett vetnie a meggyőzőerejét, a kettejük közti levelezés azonban sajnos elveszett. A cég királyi beszállítói rangra emelkedett az 1880-as évek végén, miután engedélyt kaptak, hogy elkészítsenek egy csellót III. Vilmos holland királynak.

A hangszerüzletet és a műhelyt az alapítótulajdonos halála után özvegye vitte tovább, de ezt követően is a családban maradt a cég. 1974-ben alkalmazták az akkor 21 éves Tom van Berkelt, aki 1992-ben vette át az üzletet a családtól. Jelenleg Siard de Jonggal együtt vezették az üzletet, de mellette mindketten aktív muzsikusok. 

(via The Violin Channel, az üzlet honlapja)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.