Klasszikus

Bezár Amszterdam legrégibb hangszerboltja

2020.05.17. 15:45
Ajánlom
A járvánnyal kapcsolatos pénzügyi nehézségek tettek pontot az 1842 óta működő üzlet történetének végére.

A Hampe & Berkel, mely a holland főváros legrégebben működő, klasszikus hangszereket és zenei kellékeket árusító hangszerboltja tulajdonosának döntéséről a The Violin Channel számolt be. 

l_img_1880-153059.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam, 2010 (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

178 évnyi zene után megtartjuk az első és egyetlen kiárusításunkat... találkozzunk egymással, egyenként... zenéljetek továbbra is, de mindenekelőtt, vigyázzatok magatokra"

- üzente a tulajdonos. A legendás üzletben 1842 óta lehetett húrokat, kottákat és hangszereket vásárolni. A következő három-négy hónapban a teljes raktárkészletet kiárusítják. A bolt már korábban is nehézségekkel küzdött. A tervek szerint 2021. március 1-jén fejezte volna be a működését, azonban a koronavírussal kapcsolatos pénzügyi nehézségek meggyorsították ezt a folyamatot. 

Honlapjuknak a Hampe & Berkel történetét bemutató szövege szerint már az 1600-as évek közepe óta hangszerkészítő műhely működött az épületben. A londoni születésű Richard Haka édesapja még sétapálcákat készített, fia a hangszerkészítésben szerzett magának hírnevet. Furulyák, fagottok és oboák kerültek ki a kezei közül. Az üzletet az 1600-as évek végén az unokatestvére vette át, aki megtartotta az üzlet profilját. 

A mostani céget Wilhelm Hampe hegedűkészítő alapította 1842-ben és eleinte csak húros hangszereket lehetett kapni nála, később azonban bővítette a kínálatot fúvós, billentyűs és ütőhangszerekkel. 

Az alapanyagokat uszályon szállították a ház ajtajához, a kész termékeket az emeleten tekinthették meg a vásárlók, a műhely pedig a padlásszobában működött, ahol 16 négyzetméteren dolgozott három ember.

spuianno1882-153204.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam 1882 (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

Exportálta is a termékeit. Az Antilláktól Belgiumon és Németországon át Franciaországba és Olaszországba is szállított hangszereket vagy azok tartozékait. Victor-Charles Mahillon belga zenész például rendszeres vevője volt a cégnek. 

91544285_105885707735337_7785516500546224128_n-153054.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam tulajdonosa (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

Állítólag Wilhelm Hampe hozta be először a szaxofonokat Hollandiába.

A legenda szerint ehhez Adolph Sax-nak komolyan latba kellett vetnie a meggyőzőerejét, a kettejük közti levelezés azonban sajnos elveszett. A cég királyi beszállítói rangra emelkedett az 1880-as évek végén, miután engedélyt kaptak, hogy elkészítsenek egy csellót III. Vilmos holland királynak.

A hangszerüzletet és a műhelyt az alapítótulajdonos halála után özvegye vitte tovább, de ezt követően is a családban maradt a cég. 1974-ben alkalmazták az akkor 21 éves Tom van Berkelt, aki 1992-ben vette át az üzletet a családtól. Jelenleg Siard de Jonggal együtt vezették az üzletet, de mellette mindketten aktív muzsikusok. 

(via The Violin Channel, az üzlet honlapja)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.