Klasszikus

Bezár Amszterdam legrégibb hangszerboltja

2020.05.17. 15:45
Ajánlom
A járvánnyal kapcsolatos pénzügyi nehézségek tettek pontot az 1842 óta működő üzlet történetének végére.

A Hampe & Berkel, mely a holland főváros legrégebben működő, klasszikus hangszereket és zenei kellékeket árusító hangszerboltja tulajdonosának döntéséről a The Violin Channel számolt be. 

l_img_1880-153059.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam, 2010 (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

178 évnyi zene után megtartjuk az első és egyetlen kiárusításunkat... találkozzunk egymással, egyenként... zenéljetek továbbra is, de mindenekelőtt, vigyázzatok magatokra"

- üzente a tulajdonos. A legendás üzletben 1842 óta lehetett húrokat, kottákat és hangszereket vásárolni. A következő három-négy hónapban a teljes raktárkészletet kiárusítják. A bolt már korábban is nehézségekkel küzdött. A tervek szerint 2021. március 1-jén fejezte volna be a működését, azonban a koronavírussal kapcsolatos pénzügyi nehézségek meggyorsították ezt a folyamatot. 

Honlapjuknak a Hampe & Berkel történetét bemutató szövege szerint már az 1600-as évek közepe óta hangszerkészítő műhely működött az épületben. A londoni születésű Richard Haka édesapja még sétapálcákat készített, fia a hangszerkészítésben szerzett magának hírnevet. Furulyák, fagottok és oboák kerültek ki a kezei közül. Az üzletet az 1600-as évek végén az unokatestvére vette át, aki megtartotta az üzlet profilját. 

A mostani céget Wilhelm Hampe hegedűkészítő alapította 1842-ben és eleinte csak húros hangszereket lehetett kapni nála, később azonban bővítette a kínálatot fúvós, billentyűs és ütőhangszerekkel. 

Az alapanyagokat uszályon szállították a ház ajtajához, a kész termékeket az emeleten tekinthették meg a vásárlók, a műhely pedig a padlásszobában működött, ahol 16 négyzetméteren dolgozott három ember.

spuianno1882-153204.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam 1882 (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

Exportálta is a termékeit. Az Antilláktól Belgiumon és Németországon át Franciaországba és Olaszországba is szállított hangszereket vagy azok tartozékait. Victor-Charles Mahillon belga zenész például rendszeres vevője volt a cégnek. 

91544285_105885707735337_7785516500546224128_n-153054.jpg

Hampe and Berkel Music Amsterdam tulajdonosa (Fotó/Forrás: http://www.berkelmuziek.nl/)

Állítólag Wilhelm Hampe hozta be először a szaxofonokat Hollandiába.

A legenda szerint ehhez Adolph Sax-nak komolyan latba kellett vetnie a meggyőzőerejét, a kettejük közti levelezés azonban sajnos elveszett. A cég királyi beszállítói rangra emelkedett az 1880-as évek végén, miután engedélyt kaptak, hogy elkészítsenek egy csellót III. Vilmos holland királynak.

A hangszerüzletet és a műhelyt az alapítótulajdonos halála után özvegye vitte tovább, de ezt követően is a családban maradt a cég. 1974-ben alkalmazták az akkor 21 éves Tom van Berkelt, aki 1992-ben vette át az üzletet a családtól. Jelenleg Siard de Jonggal együtt vezették az üzletet, de mellette mindketten aktív muzsikusok. 

(via The Violin Channel, az üzlet honlapja)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Zenés színház

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Színház

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Klasszikus díj

Londoni díj közelében a Concerto Budapest koncertfilmje – az Ön szavazatán is múlhat!

A Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét beválasztották a 10. LOVIE AWARDS döntőjébe. Október 29-ig tart a kategória döntőseiről rendezett nemzetközi internetes szavazás. Szavazzon október 29. éjfélig, hogy ez a magyar film legyen a befutó!
Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.