Klasszikus

Bezárt a Benczúr Ház

2008.07.21. 00:00
Ajánlom
Július 17-étől megszűnt a Benczúr Ház. A Városliget közelében található kulturális központot működtető alapítvány 15-én döntött a bezárásról. A Benczúr Házban az utolsó rendezvényeket július 9-én és 10-én tartották, a kulturális központ fennmaradását támogató fesztivál keretében.

Szilágyi Mária, a Benczúr Ház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a zeneiskola alapfokú oktatásában résztvevő hallgatói közül többen a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskolában folytatják tanulmányaikat, míg a szakközépiskolás hallgatók képzését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzervatórium vállalta el. A tanárok és a könyvtárosok felmondása augusztus végén lép hatályba, az alapítványi kötelezettségeket magában foglaló adminisztrációs munkát pedig november végéig kell befejezni. A könyvtár könyvállományát a Magyar Írószövetséggel közösen létrehozott alapítvány veszi át.

Májusban röppent fel a hír, hogy bezárhat a Benczúr Ház, miután a Magyar Posta július 1-jétől nem támogatja a közművelődési intézményt működtető alapítványt. Az alapítvány fenntartását korábban három társaság finanszírozta: a Magyar Telekom, a Magyar Posta és az Antenna Hungária. 2003-ban a Magyar Telekom, 2004-ben pedig az Antenna Hungária is megszüntette a támogatást, akkor a Magyar Posta úgy döntött, egyedül vállaja a költségeket.

A Benczúr Ház zenei rendezvényeiről, fesztiváljairól, tehetségkutató versenyeiről, szabadtéri koncertsorozatairól volt híres. A fiatalok körében különösen a Benczúr klub élőzenés estéi arattak osztetlen sikert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.