Klasszikus

Bicentenárium a Wagner-villa nélkül?

2012.07.09. 11:07
Ajánlom
Christian Thielemann karmester szerint tarthatatlan, hogy a Villa Wahnfried felújításával ne végezzenek a jövő évi évfordulóig.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei tanácsadója azért emelte fel szavát, mert a jelenlegi tervek szerint csak 2014-re fejeződne be a villa teljes felújítása. Bayreuth város vezetése még januárban határozott úgy, hogy 2012 tavaszán kell elindulnia a rekonstrukciónak, amely most mégis késik. A jelenlegi állás szerint 2013-ban a játékok kezdetéig folyna a munka, a fesztivál alatt szünetelne, a tizenöt millió euróra becsült költségű felújítás befejezése így akár 2014 nyaráig is elhúzódhatna. "A Villa Wahnfried és a kert jelenleg úgy néz ki, mintha bombatámadás érte volna, kidöntött fák, kitört ablakok. Egyszerűen botrányos." - fogalmazott Christian Thielemann, hozzátéve, hogy őt nem érdeklik sem az egyeztetési nehézségek (a szövetségi kulturális kormányzat, a bajor tartomány és magán cégek állják a költségeket), sem a tervezési problémák, a Wahnfriednak 2013-ban meg kell nyílnia.

A bicentenárium előtt másik ügy is borzolja a kedélyeket Bayreuthban. Iris Wagner, a jelenlegi intendánsoknak közeli rokona kampányt indított a bajor lapokban az ellen, hogy a villa kertjében kávézót és múzeumüzletet létesítsenek. A felbőszült unokatestvér arcátlanságnak és abszurd ötletnek nevezte, hogy Richard és Cosima Wagner sírjának közelében kávézó nyíljon és a múzeumot úgy bővítsék, hogy múzeumshopot is ki lehessen alakítani. A turisztikai bevételeket növelő elképzelés eredetileg a városi tanácstól érkezett. A tiltakozás miatt végül megváltoztatták a terveket, a kávézó a kertészlakba kerül, az üzlet pedig a villa előterébe. Az idei, 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata július 25-én kezdődik A bolygó hollandival. A nyitóelőadásra számos magas rangú vendéget várnak. Angela Merkel szövetségi kancellár, Joachim Gauck szövetségi elnök mellett Guido Westerwelle, Philipp Rösler, Daniel Bahr miniszterek is jelezték részvételüket. A premieren Horst Seehofer bajor miniszterelnök és szinte a teljes bajor kormány is megjelenik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.