Klasszikus

Bicentenárium a Wagner-villa nélkül?

2012.07.09. 11:07
Ajánlom
Christian Thielemann karmester szerint tarthatatlan, hogy a Villa Wahnfried felújításával ne végezzenek a jövő évi évfordulóig.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei tanácsadója azért emelte fel szavát, mert a jelenlegi tervek szerint csak 2014-re fejeződne be a villa teljes felújítása. Bayreuth város vezetése még januárban határozott úgy, hogy 2012 tavaszán kell elindulnia a rekonstrukciónak, amely most mégis késik. A jelenlegi állás szerint 2013-ban a játékok kezdetéig folyna a munka, a fesztivál alatt szünetelne, a tizenöt millió euróra becsült költségű felújítás befejezése így akár 2014 nyaráig is elhúzódhatna. "A Villa Wahnfried és a kert jelenleg úgy néz ki, mintha bombatámadás érte volna, kidöntött fák, kitört ablakok. Egyszerűen botrányos." - fogalmazott Christian Thielemann, hozzátéve, hogy őt nem érdeklik sem az egyeztetési nehézségek (a szövetségi kulturális kormányzat, a bajor tartomány és magán cégek állják a költségeket), sem a tervezési problémák, a Wahnfriednak 2013-ban meg kell nyílnia.

A bicentenárium előtt másik ügy is borzolja a kedélyeket Bayreuthban. Iris Wagner, a jelenlegi intendánsoknak közeli rokona kampányt indított a bajor lapokban az ellen, hogy a villa kertjében kávézót és múzeumüzletet létesítsenek. A felbőszült unokatestvér arcátlanságnak és abszurd ötletnek nevezte, hogy Richard és Cosima Wagner sírjának közelében kávézó nyíljon és a múzeumot úgy bővítsék, hogy múzeumshopot is ki lehessen alakítani. A turisztikai bevételeket növelő elképzelés eredetileg a városi tanácstól érkezett. A tiltakozás miatt végül megváltoztatták a terveket, a kávézó a kertészlakba kerül, az üzlet pedig a villa előterébe. Az idei, 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata július 25-én kezdődik A bolygó hollandival. A nyitóelőadásra számos magas rangú vendéget várnak. Angela Merkel szövetségi kancellár, Joachim Gauck szövetségi elnök mellett Guido Westerwelle, Philipp Rösler, Daniel Bahr miniszterek is jelezték részvételüket. A premieren Horst Seehofer bajor miniszterelnök és szinte a teljes bajor kormány is megjelenik.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.