Klasszikus

Bicentenárium a Wagner-villa nélkül?

2012.07.09. 11:07
Ajánlom
Christian Thielemann karmester szerint tarthatatlan, hogy a Villa Wahnfried felújításával ne végezzenek a jövő évi évfordulóig.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei tanácsadója azért emelte fel szavát, mert a jelenlegi tervek szerint csak 2014-re fejeződne be a villa teljes felújítása. Bayreuth város vezetése még januárban határozott úgy, hogy 2012 tavaszán kell elindulnia a rekonstrukciónak, amely most mégis késik. A jelenlegi állás szerint 2013-ban a játékok kezdetéig folyna a munka, a fesztivál alatt szünetelne, a tizenöt millió euróra becsült költségű felújítás befejezése így akár 2014 nyaráig is elhúzódhatna. "A Villa Wahnfried és a kert jelenleg úgy néz ki, mintha bombatámadás érte volna, kidöntött fák, kitört ablakok. Egyszerűen botrányos." - fogalmazott Christian Thielemann, hozzátéve, hogy őt nem érdeklik sem az egyeztetési nehézségek (a szövetségi kulturális kormányzat, a bajor tartomány és magán cégek állják a költségeket), sem a tervezési problémák, a Wahnfriednak 2013-ban meg kell nyílnia.

A bicentenárium előtt másik ügy is borzolja a kedélyeket Bayreuthban. Iris Wagner, a jelenlegi intendánsoknak közeli rokona kampányt indított a bajor lapokban az ellen, hogy a villa kertjében kávézót és múzeumüzletet létesítsenek. A felbőszült unokatestvér arcátlanságnak és abszurd ötletnek nevezte, hogy Richard és Cosima Wagner sírjának közelében kávézó nyíljon és a múzeumot úgy bővítsék, hogy múzeumshopot is ki lehessen alakítani. A turisztikai bevételeket növelő elképzelés eredetileg a városi tanácstól érkezett. A tiltakozás miatt végül megváltoztatták a terveket, a kávézó a kertészlakba kerül, az üzlet pedig a villa előterébe. Az idei, 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata július 25-én kezdődik A bolygó hollandival. A nyitóelőadásra számos magas rangú vendéget várnak. Angela Merkel szövetségi kancellár, Joachim Gauck szövetségi elnök mellett Guido Westerwelle, Philipp Rösler, Daniel Bahr miniszterek is jelezték részvételüket. A premieren Horst Seehofer bajor miniszterelnök és szinte a teljes bajor kormány is megjelenik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.