Klasszikus

Billy Cobham a Millenárison

2005.06.09. 00:00
Ajánlom
Júliusban is folytatódik a Világsztárok a Millenárison elnevezésű sorozat, amelynek következő vendége az amerikai dobvirtuóz, Billy Cobham és Spectrum nevű zenekara lesz július 3-án, a Millenáris Fogadóban.

A világ első számú fúziós dobosa, William “Billy” Cobham 1944. május 16-án született Panamában. Még kisgyermek volt, amikor szülei New Yorkba költöztek. Itt nőtt fel, itt kezdett dobolni. A városi High School of Music-ban tanult, majd bevonult katonának. A hadseregben végig zenészként szolgált, így amikor leszerelt, máris magas szintű zenekari gyakorlattal rendelkezett. A hatvanas évek végén a New York Jazz Sextetben és Horace Silver együttesében főként jazzt játszott, majd 1969-ben Dreams néven alakult meg első jazz-rock zenekara, melyben Michael és Randy Brecker, valamint John Abercrombie és Don Grolnick voltak a partnerei.

Még ebben az évben érte az a megtiszteltetés, hogy maga “a Király”, Miles Davis hívta meg zenekarába. Davis a korszakalkotó Bitches Brew kiadásával szabott új zenei irányt, mely a környezetében szárnyukat bontogató tehetségeknek is kivételes lehetőségeket nyújtott. A jazz-rock növekvő népszerűségével mindannyian jó lemezszerződésekhez és zenekari ajánlatokhoz jutottak, innen indult többek között Joe Zawinul, Chick Corea, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Jack deJohnette, John McLaughlin és Dave Holland pályafutása is. A kivételes képességű fiatal muzsikusok saját zenekaraikban vitték tovább Davies újításait, és ezzel létrejött a fúziós zene aranykora. Corea a Return To Forever, Hancock a Headhunters vezetője lett, Zawinul és Shorter kooprodukciójából megszületett a Weather Report. Mindeközben Billy Cobham Jerry Goodman, Rick Laird és Jan Hammer társaságában John McLaughlin-hoz csatlakozott, hogy Mahavishnu Orchestra néven 1969-ben megalakítsák minden idők legbefolyásosabb és legmagasabbra értékelt jazz-rock együttesét. A Mahavaishnu a korszak szupersztárja lett és olyan stílusteremtő lemezeket készített, mint az Inner Mounting Flame, a Birds of Fire és a Between Nothingness and Eternity.

1973-ban Cobham nemzetközi hírnevére támaszkodva megalakította saját zenekarát. A Spectrum mindenütt játszott a világon, fesztiválokon, nagyszabású koncertkörutakon. Cobham később is számos fúziós zenekart vezetett, majd 1984-ben John McLaughlinnal megszervezték a Mahavishnu Orchestra új változatát is, de ragyogó kezdeményezései közűl a Mahavisnu mellett a Spectrum mindmáig a legsikeresebb.

Cobham pályafutása során olyan sztárokkal játszott még, mint Stanley Turrentine, George Benson, Les McCann, Freddy Hubbard, Milt Jackson, Kenny Burrell, Eumir Deodato, Ron Carter, Joe Farrell, Ray Barretto, Roberta Flack, George Duke, John Scofield, Alphonso Johnson, Tom Scott, Steve Kahn, Dexter Gordon, Benny Golson, Stan Getz, Maynard Ferguson, Bob James, Tony Williams, Louie Bellson, Jack Bruce, Oscar Peterson, Count Basie, The Gratetul Dead, Gil Evans, Zakir Hussain, Dean Brown, Herbie Hancock, Grover Washington jr., Peter Gabriel, Larry Coryell, Donald Harrison, Stanley Clarke, Najee, Bireli Lagrene, McCoy Tyner, Tom Coster és Kenny Baron – mely névsor így együtt több is, mint az újkori jazztörténelem…

Billy Cobham valószínűleg a legjobb és legkiválóbb technikai adottságokkal rendelkező valamennyi jazz-rock dobos között. Ritmikai ügyessége, zenei kiválósága és tudása lenyűgöző. Előadásaiban rendkívüli és páratlan virtuozitás feszül, megoldhatatlan feladványok sorát adva ezzel kitartó utánzóinak.

A Millenárisra azonban nem csak “dobbemutatót” jön tartani, hanem hogy – a legendás Spectrum történetében először – Budapesten is bemutassa legjobb és legerőteljesebb saját együttesét.

A Spectrum tagjai sorában nem kisebb egyéniségeket hallhat a Világsztárok a Millenárison koncertsorozat közönsége, mint az ausztrál gitár-ikon Frank Gambale, az új basszista-sztár Ric Fierabracci (Rare Silk, Shakira, Man At Work, Chick Corea), és a “keyboard-varázsló”, Tom Coster, akiről tudni kell, hogy a mindmáig egyetlen, világszerte valóban jegyzett magyar jazzmuzsikus, Szabó Gábor fedezte fel, és karrierjét Carlos Santana mellett alapozta meg. 1972-től játszott a Santana zenekar tagjaként olyan albumokon, mint a Caravanserai, a Welcome, Lotus, Borboletta, Amigos, Europa, Freedom és Moonflower. Későbbi együttese, a Vital Information is a sikerrel működik, amelyben társa Frank Gambale és a Journey dobosa, Steve Smith.

(Július 3. 20:00 Millenáris Fogadó – Billy Cobham (dob) és a Spectrum koncertje; km.: Frank Gambale (gitár), Tom Coster (billentyűk), Ric Fierabracci (basszusgitár), Billy Cobham (dobok)

A koncertre jegyeket elővételben 5800 Ft, a program napján pedig 6000 Ft-ért lehet vásárolni a Millenáris és minden nagyobb jegyiroda (Ticket Express, Publika, Broadway stb.) jegypénztárában.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.