Klasszikus

Bipolar − a német-magyar kulturális együttműködésért

2005.09.23. 00:00
Ajánlom
A Bipolar együttműködés célja, hogy 2006-2007-ben közös projektek támogatásával új lendületet adjon a német-magyar kulturális kapcsolatoknak. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány kezdeményezése. Az együttműködések támogatására mintegy kétmilló euró áll rendelkezésére.

Noha Magyarország és Németország között mára figyelemreméltó kulturális cserekapcsolat alakult ki, ez többnyire csak az adott ország saját művészetének és kultúrájának a másik országban való bemutatását jelenti. A Bipolar ezért most felhívja a német és magyar kultúra résztvevőit: egyesületeket, szervezeteket és intézményeket, hogy dolgozzanak ki és nyújtsanak be közös terveket.

A Bipolar olyan kortárs művészeti, kulturális és civil társadalmi projekteknek nyújt támogatást, amelyek megvalósításáért minden esetben két szervezet – egy magyarországi és egy németországi – közösen pályázik. A Bipolar elsősorban olyan újító művészeti együttműködéseket és társadalmilag elkötelezett kulturális projekteket részesít támogatásban, amelyek a program futamidején túlmutató, hosszútávú együttműködés lehetőségét is magukban rejtik. A Bipolar megkülönböztetett érdeklődéssel várja a fővárosokon és vonzáskörzetükön kívül működő szervezetek pályázatait.

A Bipolar ösztönözni kívánja az átfogó társadalmi problémák kultúrába való beemelését. A program keretében három kiemelt témakört hirdetnek meg:
1. Az utópia jövője – Vannak-e az utópikus gondolkodásnak újabb forrásai és inspiráló mozzanatai?
2. Kollektív emlékezet és az emlékezés kultúrája – Vannak-e a szélsőséges történelmi tapasztalaton túlmutató közös, továbbadandó történetek?
3. A normalitás utáni vágy – Az utóbbi évtizedekben a nem szűnő változások a megszokott, a normális utáni vágyat is gerjesztik. Milyen képet mutat ma a normalitás?

A felsorolt témakörök ajánló jellegűek. A szakmai zsűri a kiválasztás során más projektjavaslatokat is figyelembe vesz, amennyiben azok összeegyeztethetőek a Bipolar céljaival. A német-magyar szakmai zsűri a támogatandó projektterveket elsősorban azok tartalmi színvonala,újszerűsége és az együttműködés hosszú távú perspektívája alapján választja ki. Emellett arra törekszik,hogy a kiválasztott projektek a művészeti és kulturális formák sokféleségét képviseljék, és általuk a két ország számos régiója megjelenjen a programban. A támogatási alapelvek és a pályázati adatlapok szeptember 22-től letölthetők az alábbi honlapról.

A Bipolar szakmai zsűrijének tagjai:
- Dr. Andreas Broeckmann fesztiváligazgató, transmediale Berlin
- Eötvös Péter zeneszerző és karmester, Budapest
- Hegyi Dóra kurátor, Ludwig Múzeum, Budapest
- Prof. Jean-Baptiste Joly, igazgató, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart
- Dr. Karsai László történész, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem
- Kathrin Tiedemann intendáns, Forum Freies Theater, Düsseldorf
- Wessely Anna szociológus, tanszékvezető egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem
- Hortensia Völckers, a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány művészeti vezetője

További információ: Máté Péter (tanácsadó), Csaba Enikő (tanácsadó asszisztens), tel.: (30) 439-9321.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.