Klasszikus

Bipolar − a német-magyar kulturális együttműködésért

2005.09.23. 00:00
Ajánlom
A Bipolar együttműködés célja, hogy 2006-2007-ben közös projektek támogatásával új lendületet adjon a német-magyar kulturális kapcsolatoknak. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány kezdeményezése. Az együttműködések támogatására mintegy kétmilló euró áll rendelkezésére.

Noha Magyarország és Németország között mára figyelemreméltó kulturális cserekapcsolat alakult ki, ez többnyire csak az adott ország saját művészetének és kultúrájának a másik országban való bemutatását jelenti. A Bipolar ezért most felhívja a német és magyar kultúra résztvevőit: egyesületeket, szervezeteket és intézményeket, hogy dolgozzanak ki és nyújtsanak be közös terveket.

A Bipolar olyan kortárs művészeti, kulturális és civil társadalmi projekteknek nyújt támogatást, amelyek megvalósításáért minden esetben két szervezet – egy magyarországi és egy németországi – közösen pályázik. A Bipolar elsősorban olyan újító művészeti együttműködéseket és társadalmilag elkötelezett kulturális projekteket részesít támogatásban, amelyek a program futamidején túlmutató, hosszútávú együttműködés lehetőségét is magukban rejtik. A Bipolar megkülönböztetett érdeklődéssel várja a fővárosokon és vonzáskörzetükön kívül működő szervezetek pályázatait.

A Bipolar ösztönözni kívánja az átfogó társadalmi problémák kultúrába való beemelését. A program keretében három kiemelt témakört hirdetnek meg:
1. Az utópia jövője – Vannak-e az utópikus gondolkodásnak újabb forrásai és inspiráló mozzanatai?
2. Kollektív emlékezet és az emlékezés kultúrája – Vannak-e a szélsőséges történelmi tapasztalaton túlmutató közös, továbbadandó történetek?
3. A normalitás utáni vágy – Az utóbbi évtizedekben a nem szűnő változások a megszokott, a normális utáni vágyat is gerjesztik. Milyen képet mutat ma a normalitás?

A felsorolt témakörök ajánló jellegűek. A szakmai zsűri a kiválasztás során más projektjavaslatokat is figyelembe vesz, amennyiben azok összeegyeztethetőek a Bipolar céljaival. A német-magyar szakmai zsűri a támogatandó projektterveket elsősorban azok tartalmi színvonala,újszerűsége és az együttműködés hosszú távú perspektívája alapján választja ki. Emellett arra törekszik,hogy a kiválasztott projektek a művészeti és kulturális formák sokféleségét képviseljék, és általuk a két ország számos régiója megjelenjen a programban. A támogatási alapelvek és a pályázati adatlapok szeptember 22-től letölthetők az alábbi honlapról.

A Bipolar szakmai zsűrijének tagjai:
- Dr. Andreas Broeckmann fesztiváligazgató, transmediale Berlin
- Eötvös Péter zeneszerző és karmester, Budapest
- Hegyi Dóra kurátor, Ludwig Múzeum, Budapest
- Prof. Jean-Baptiste Joly, igazgató, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart
- Dr. Karsai László történész, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem
- Kathrin Tiedemann intendáns, Forum Freies Theater, Düsseldorf
- Wessely Anna szociológus, tanszékvezető egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem
- Hortensia Völckers, a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány művészeti vezetője

További információ: Máté Péter (tanácsadó), Csaba Enikő (tanácsadó asszisztens), tel.: (30) 439-9321.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.