Klasszikus

Bizalom és harmónia

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
A bizalom, amellyel a karmester a zenészek felé fordul, megtérül. Kobayashi Ken-Ichiro a próbán addig nem nyugszik, amíg a zene primer elemei mellett az aktuális darab átfogó képe a legapróbb nüánszig az ő lelki fülei szerint nem rendeződik. A hangversenyen pedig a legeltökéltebben keresztülvitt zenei elképzelésen belül is képes megadni a muzsikusoknak a játék szabadságát. A kérésében benne van a köszönet, elismeri, megbecsüli a keze alatt játszó művészeket.

Persze mit érdekli a hangversenyhallgatót a zenekarvezetés pszichológiája! Ő csak a végtermékre, a koncerten megszólaló műre kíváncsi. Az odaadásnak azonban hallható eredménye van.

A Nemzeti Hangversenyteremben szombat este Mozart D-dúr hegedűversenyét és Mahler V. szimfóniáját vezényelte a Magyarországon mindig is nagy népszerűségnek örvendett japán karmester a MÁV Szimfonikus Zenekar élén. A hangverseny méltó volt a teltházra.

A Mozart-versenymű szólistája, Kokas Katalin és a Kobayashi Ken-Ichiro vezette együttes között teljes volt az összhang. Csupán az egymáshoz szokás pár üteme alatt, a darab kezdetén éreztem egy kis bizonytalanságot. Hiteles, ugyanakkor eredeti, merész felfogásban hallhattuk Mozart D-dúr hegedűversenyét. A melléktéma fortepianója soha nem volt túlzott, erőszakos, csak érzelmi többletet adott a motívumnak. Mozart versenyműveinek kidolgozási részében, ha figyelmetlen az előadó, a modulatív, gyors szekvenciák néha a hiábavaló, unalmas virtuozitás érzetét keltik. Kokas Katalin interpretációjában azonban minden akkordfelbontásnak megvolt a maga értelme és iránya a modulációs folyamatban.

A második tétel a hatalmas teremben is merte vállalni a piano intimitását. A szólista különös gyengédséggel játszotta a zárótéma felütéseit, és tudott élni a szabadsággal, amelyet az együttes pontosságával és megbízhatóságával nyújtott a számára. Az utolsó tétel nem jópofa volt, hanem valóban humoros! Sokszor hallani olyan kadenciákat, amelyek szokatlan, „direkt érdekes” hangnemi kitéréseikkel, szószátyár futamaikkal hasonló ellenérzéseket keltenek, mint a hiábavalóan virtuóz futamok. A hegedűművésznő azonban saját maga által írt, arányos és kompakt kadenciákat játszott, amelyek nem törték ketté a zenei folyamatot. Ráadásként Bach Gravéját adta elő az a-moll szólószonátából.

„Alig várom, hogy ismét együtt muzsikáljunk!” – sugárzott Kobayashi Ken-Ichiróról, ahogyan a szünet után beviharzott a színpadra. Lehajtott fejjel és leeresztett pálcával, mégis intenzív jelenléttel állt a karmesteri dobogón a Mahler-szimfónia első, igényesen megszólaltatott trombitaszólója alatt. Utána viszont, ahogy felemelte a kezét, arról úgy lehetett olvasni, mint egy kottából. Minden zenei elemet megmutatott: triolás felütést, tremolót, messa di vocét. Ritmust, dinamikát, arányokat, és hangszínt. Az erős zenei elképzelés eredményeképpen a gyászinduló megkomponált szaggatottsága ellenére is egységes tételt alkotott. Együttjáték tekintetében egyedül a végső nagy trombitaszólót követő rézfúvósokon megszólaló, nápolyi akkordos álzárlat hagyott maga után némi kívánnivalót. A második tétel végi ősrobbanást követő lecsengés viszont elvarázsolt hangulatot teremtett. Bravó, tuba!

A barátok közt is csaknem húszperces harmadik tételnek voltak olyan ütemei, amelyekben a zenekar belefáradt a vaskos matériával való küzdelembe – s így a közönség is. Ha a feszültség fenntartása nem is mindig sikerült tökéletesen, annak visszanyerése csak pillanatok kérdése volt. Nem csak az első kürt, hanem az egész kürtszólam megbízható játéka is külön említést érdemel. A tételvégi kürt–harsona párbeszédből pontosság szempontjából az előbbi került ki győztesen. Az erőteljes Scherzo néhol nosztalgikus parfümmel szórt bécsi keringőbe, máskor fejvesztett danse macabre-ba, majd váratlanul alpesi ländlerbe hajló elemei groteszk, ugyanakkor autentikus egyveleget alkottak a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában.

A lassú tételben különleges morajra lettem figyelmes: a húrosok mellett mintha a fúvós hangszercsalád egy tagja is beszállt volna az érzelmes melódiába. Aztán rájöttem, hogy csak Kobayashi Ken-Ichiro mormolja, gerjeszti magában a dallamot. Elég hangosan tehette, ha az első emeleti karzatról is világosan ki lehetett venni. Az egymásra halmozott, csúcspont előtt subito pianóba fojtott finálék sokaságából dicsőségesen bontakozott ki a nagy Cisz-dúr zárlat az utolsó tételben. Kétszer is. Ugyanis ráadásként – mi mást is lehetne még játszani egy ilyen nagy volumenű, sokrétű, és csaknem nyolcvan perces darab után? – még egyszer elhangzott a mű nagy, végső strettája. Ha lehet, még gyorsabban.

(2006. február 18. Nemzeti Hangversenyterem; a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje; Mozart: D-dúr hegedűverseny, K 218; Mahler: V. szimfónia; km.: Kokas Katalin (hegedű); vez.: Kobayashi Ken-Ichiro)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.