Klasszikus

"Bízni a zene erjében"

2007.03.22. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton gondozásában jelent meg az a DVD, amelyen Schiff András az Esterházy család szolgálatában állt Joseph Haydn billentyűs hangszerre írt műveit adja elő. A mintegy négy óra játékidejű kiadványnak köszönhetően a műveket egy koncert részeseiként hallgathatjuk meg Schiff András tolmácsolásában.

- Aranylemez lett a Hungarotonnak az a DVD-je, amelyen ön Bach Angol szvitjeit adja elő. Azon a korongon szintén ismerteti is a műveket, mielőtt előadja azokat. Miért tartja fontosnak, hogy beszéljen is a kompozíciókról?

- Általános jelenség a világon, hogy – a könnyen befogadható populáris zenével ellentétben – egyre kevesebben veszik a fáradságot, hogy közel férkőzzenek az úgynevezett komolyzenéhez. Éppen emiatt egyre fontosabb szerep jut a zenei ismeretterjesztésnek, aminek minden esetben az a célja, hogy segítse ezt a közelférkőzést. A DVD erre kiváló médium, hiszen a menürendszernek köszönhetően a néző/hallgató a maga kedve szerint böngészhet a lemez tartalmában, s ő döntheti el, meghallgatja-e az ismertetőket, vagy sem.

- Miben nyújt többletet a hallgatónak, ha a képernyőn látja is az előadóművészt? Gazdagítja a látvány a zenei élményt?

- Van, akinek igen, és van, akinek nem; gondoljunk arra, hogy sokan csukott szemmel szeretnek zenét hallgatni. Nekem más élményt jelent, ha látom is a művészt. Különösen akkor, ha lemezről hallgatom vissza például Szvjatoszlav Richter egyik olyan koncertjét, amin én is jelen voltam. Néha meglepődöm, és nem értem, miért voltam akkor annyira elragadtatva tőle. Mégsem vádolhatom magamat rossz ítélőképességgel, mert Richter rendkívül erős kisugárzású művész volt, aki körül rögtön megváltozott a levegő, amint bejött a színpadra. Nos, egy DVD ebből a kisugárzásból, az „itt és most” élményéből képes valamennyit visszaadni.

- A DVD anyaga a 2003 nyarán rendezett koncerteken készült, éppen azon a helyszínen – a fertődi Esterházy-kastély tükörtermében –, ahol bő kétszáz évvel ezelőtt ezeknek a műveknek a nagy része íródott. Mit jelent önnek az eredeti környezet?

- Rendkívüli élményt és inspirációt jelent olyan környezetben játszani, amelyben a szerző élt és alkotott. Nagy ajándék ez minden esetben.

- Az ön elképzelései szerint milyen a jó koncertfelvétel?

- DVD esetében jó koncertfelvétel csak akkor jöhet létre, ha a film készítői bíznak a zene erejében. Elég gyakran látni olyan filmfelvételeket – például egy zenekari hangversenyről – amelyen nagyon sűrűn változtatják a kameraállásokat, mert a film készítői azt hiszik, hogy képileg is érdekessé kell tenni a felvételt. Pedig ha valaki a nézőtéren ül, nem kapkodja ide-oda a fejét! Úgy érzem, a Hungaroton ezen DVD-jének a készítői kiválóan megoldották ezt a kényes feladatot, és szerény eszközökkel élő képi világgal kísérik a műveket, ugyanakkor a kísérőfilmen Fertőd-Eszterháza légkörét is nagy beleérző képességgel sikerült bemutatniuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.